Iohannis: "Nu putem să dăm toţi banii pentru a subvenţiona preţul la benzină". Ce-ar trebui să facă statul cu banii în viziunea președintelui

Marti, 05 Iulie 2022, ora 19:58
3248 citiri
Iohannis: "Nu putem să dăm toţi banii pentru a subvenţiona preţul la benzină". Ce-ar trebui să facă statul cu banii în viziunea președintelui
Klaus Iohannis, în conferința susținută marți, 5 iulie FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marți, 5 iulie, că Guvernul a făcut tot ce s-a putut, până în prezent, pentru a diminua efectele creşterii preţului la benzină şi motorină, însă nu poate fi folosit tot bugetul de stat pentru a subvenţiona preţul la benzină, deoarece trebuie făcute investiţii, plătite salarii, etc.

„Bugetul statului nu poate să suporte toate scumpirile pentru toată lumea şi în toate timpurile, fiindcă bugetul este cel pe care îl are la dispoziţie Guvernul. Lumea se aşteaptă să fie cheltuiţi cu chibzuinţă aceşti bani, care sunt banii noştri, ai statului”, a adăugat şeful statului.

Chestionat despre ce va face statul român în contextul unei crize alimentare, Iohannis a precizat că „România nu va avea probleme cu alimentele, dar asta nu înseamnă că nu vom avea efecte ale crizei alimentare, fiindcă preţurile angro la alimente de exemplu, în plan global, au crescut cu aproape 20%”, iar Guvernul va veni cu măsuri în acest sens, dacă situaţia o va impune.

„Guvernul face atât cât este posibil în condiţiile date şi acum atât a fost posibil, să stabilizeze preţul şi să îl coboare cu 50 de bani, însă preţul benzinei şi al motorinei nu se stabileşte direct după preţul barilului de petrol. Există o piaţă a petrolului, există o piaţă a benzinei şi motorinei. Ori benzina şi motorina s-au scumpit peste tot şi evident că există o legătură între preţul petrolului şi benzină şi motorină, dar nu e o legătură aşa directă, cum au sperat mulţi că dacă se stabilizează preţul petrolului, automat scade preţul la pompă. Din păcate, nu se întâmplă aşa.

Guvernul este în continuare foarte preocupat de aceste măsuri, însă acum a fost posibil atât cât s-a făcut. Bugetul statului nu poate să suporte toate scumpirile pentru toată lumea şi în toate timpurile, fiindcă bugetul este cel pe care îl are la dispoziţie Guvernul. Lumea se aşteaptă să fie cheltuiţi cu chibzuinţă aceşti bani, care sunt banii noştri, ai statului. Nu putem să dăm toţi banii pentru a subvenţiona preţul la benzină şi să nu facem investiţii. Investiţiile sunt necesare, salariile sunt necesare, şcoala este necesară, ş.a.m.d”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a fost întrebat despre faptul că benzina şi motorina s-au scumpit în ultima perioadă din cauza creşterii preţului barilului de petrol pe plan internaţional, ajungând în primăvară la 126 euro, apoi am văzut că a scăzut acum câteva săptămâni la 110 euro, însă scăderea nu s-a regăsit în scăderea preţului benzinei şi motorinei la pompă.

Chestionat ce va face statul român pentru a evita o criză alimentară, în condiţiile în care specialiştii anunţă un an extrem de secetos, iar alte state precum Polonia a redus la zero TVA la alimente, iar Ungaria a fost plafonat preţul la alimente, şeful statului a răspuns: „Cu siguranţă că anumite măsuri sunt posibile şi, atunci când se impune, Guvernul se va apleca asupra acesto chestiuni”.

„Noi credem că România nu va avea probleme cu alimentele, dar asta nu înseamnă că nu vom avea efecte ale crizei alimentare, fiindcă preţurile angro la alimente de exemplu, în plan global, au crescut cu aproape 20%. Acest lucru se va reflecta într-o anumită formă şi la noi. Atunci când este cazul, Guvernul se va implica, dar ceea ce aţi menţionat înainte, cred că trebuie să ne dea foarte mult de gândit.

Seceta, canicula foarte devreme în an, furtunile, toate acestea ne arată un singur lucru - schimbările climatice se întâmplă şi la noi. De aceea România a fost şi este parte a statelor care vor să lupte cu schimbările climatice, însă aceste schimbări nu vor fi oprite într-o lună sau în două luni, dacă o ţară sau două sau 10 se implică. E nevoie de un efort global şi, până atunci, lucrurile trebuie gestionate şi în zona micro, asta însemnând că acolo unde există puţină apă potabilă, şi din păcate avem şi noi localităţi, ea trebuie economisită. Pur şi simplu. Nu există altă soluţie”, a completat preşedintele Iohannis.

Militari ucraineni instruiți în România. Iohannis a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei
Militari ucraineni instruiți în România. Iohannis a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei
Conducerea Parlamentului a fost informată de preşedintele Klaus Iohannis că a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de...
Cristian Pîrvulescu, despre ascensiunea extremismului în Europa: „E cool să votezi extrema dreaptă / Pe 10 iunie vom vedea cât de rezilientă e democrația europeană”
Cristian Pîrvulescu, despre ascensiunea extremismului în Europa: „E cool să votezi extrema dreaptă / Pe 10 iunie vom vedea cât de rezilientă e democrația europeană”
Anul 2024 este probabil unul dintre cei mai importanți ani din epoca modernă atât pentru România, care va avea patru rânduri de alegeri, cât și pentru întreaga Uniune Europeană, în...
#Klaus Iohannis, #pretul benzinei, #opinie iohannis benzina , #stiri Klaus Iohannis