Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 17:05
6764 citiri
Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”
Președintele Klaus Iohannis este optimist cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen FOTO presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a comentat joi, 6 octombrie, răbufnirea europarlamentarului PNL din Parlamentul European, care a lansat o amenințare voalată la adresa uniunii, că „l-a luat puțin valul”.

„Cred că l-a luat puțin valul. Nu se pune problema se așa ceva. Noi căutăm să susținem Ucraina și exportul de cereale către Europa, de aceea nu se pune problema de așa ceva”, a declarat președintele, fiind întrebat dacă țara noastră se gândește să blocheze tranzitarea țării cu cereală dacă nu e primită în Schengen.

Cu o zi în urmă, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a avut un discurs agresiv în Parlamentul European privind primirea României în Spațiul Schengen.

„De 11 ani, două țări pe care românii le respectă îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen, deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări”, a afirmat Rareș Bogdan, în plenul Parlamentului European, referindu-se la în primul rând la Olanda, țară care de mai mulți ani se opune primirii României în Schengen.

Europarlamentarul a lansat apoi o amenințare voalată la adresa UE, punând la îndoială tranzitarea României cu cereale.

„Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur”, a subliniat prim-vicepreședintele PNL.

„Melanj de kitsch istoric și revanșism provincial”

Analistul politic Sorin Ioniță a comentat joi discursul lui Rareș Bogdan, susținând că acesta „ne face de râs pe toți” și că face apel la clișee istorice vechi.

„Melanjul de kitsch istoric și revanșism provincial pe care l-a vărsat Rareș Bogdan în Parlamentul European ne face de râs pe toți: am văzut mare consens național că le-a zis-o, domnule, iată niște adevăruri care trebuiau spuse... Memorabil clișeul romantic-ceaușist cu valahii care au apărat Europa de nu-ș ce sultan (fake news), ca și manipularea lansată de Johannis în SUA că "pe la noi trec xx% din cerealele Ucrainei etc", notează Sorin Ioniță.

Mai departe, acesta deconstruiește retorica lui Rareș Bogdan, susținând că orice transfer de cereale care trece prin țara noastră este în primul rând un business și că discursul europarlamentarului activează electoratul AUR.

„Păi și dacă trec, ce? Nu plătesc taxe de drum, de operare portuară, nu-i un business? Nu ne văitam noi că ne ocolesc marile coridoare de transport, că vrem mai mult trafic către Constanța, că ne fură bulgarii și sârbii caimacul? În toată istoria omenirii n-a căutat toată lumea să fie pe căi de comunicație, că acolo era prosperitatea? Acuma brusc toate astea au devenit o povară? Adică Ungaria face filantropie că "ne lasă să trecem" spre vest, trebuie să le trimitem mulțumiri că permit xx% din fluxurile românești, ăsta e spiritul în Europa, după Joha&Rareș? Jenant, discurs pentru electoratul AUR”, conchide analistul.

Eveniment Quarterly Report

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, la recepţia oferită de Joe şi Jill Biden, cu ocazia Adunării Generale a ONU
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, la recepţia oferită de Joe şi Jill Biden, cu ocazia Adunării Generale a ONU
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au participat la recepţia pentru liderii de stat oferită de Preşedintele SUA, Joe Biden şi de Prima Doamnă Jill Biden, cu ocazia...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Klaus Iohannis, #rares bogdan, #Spatiul Schengen, #Presedintele Romaniei, #europarlamentar PNL, #Parlamentul European , #stiri Klaus Iohannis