Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"

Autor: Dan Stan
Sambata, 20 Aprilie 2024, ora 10:25
3741 citiri
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Klaus Iohannis, Recep Erdogan / Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis se vrea secretar general NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, dar favorit pentru această funcție ar fi premierul Olandei, Mark Rutte. Oficialul de la Palatul Cotroceni a auzit că Turcia nu l-ar susține pe Rutte, așa că Iohannis a profitat de ocazie pentru a purta o discuție cu Recep Erdogan.

Președintele României a informat pe Twitter în legătură cu discuția pe care a purtat-o cu omologul din Turcia.

„Am avut o discuție telefonică foarte bună cu președintele Recep Tayyip Erdogan. Am vorbit despre consolidarea parteneriatului nostru strategic, cu accent pe investiții și schimburi economice.

Am subliniat, de asemenea, rolul esențial al NATO în asigurarea securității regiunii noastre și contribuția României și a Turciei la obiectivele Aliate și la unitatea noastră puternică”, a scris președintele Iohannis pe platforma X.

La finalul lunii martie, Recep Erdogan i-a transmis în cadrul unei convorbiri telefonice, lui Mark Rutte, că Turcia va susține un alt candidat pentru funcția de secretar general NATO. Liderul de la Ankara a subliniat că așteaptă un lider care să servească nevoile şi interesele aliaţilor în lupta împotriva terorismului şi să ţină cont de sensibilităţile aliaţilor care nu sunt membri ai Uniunii Europene.

Printre statele care ar urma să nu-l susțină pe Mark Rutte s-ar număra și Ungaria. În schimb, pentru Mark Rutte și-au anunțat deja susținerea marile puteri occidentale: SUA, Marea Britanie, Franța și Germania.

Klaus Iohannis vrea la șefia NATO: „Este momentul ca țara noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor NATO"

Klaus Iohannis și-a anunțat pe 12 martie disponibilitatea pentru a prelua funcția de secretar general NATO, în locul lui Jens Stoltenberg. Iată mesajul său:

„Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca țara noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice.

Este o aspirație legitimă a unui stat care a cunoscut în ultimele două decenii transformări radicale și care ar putea contribui cu această experiență la conturarea unei noi viziuni asupra modului în care putem răspunde rapid și eficient unei game variate și complexe de provocări și amenințări.

Avem o înțelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastră, asupra actualei situații de securitate, situație dezechilibrată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Totodată, cred că NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale.

Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.

Cu o reprezentare echilibrată, puternică și influentă din această regiune, Alianța va putea lua cele mai bune decizii, care să răspundă nevoilor și preocupărilor tuturor statelor membre.

Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO.

Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a declarat Iohannis.

Quarterly Report - Editia 4

Inițiativă de forță a 6 țări NATO vecine cu Rusia: ”Zid de drone” pentru a se proteja în cazul unui eventual atac
Inițiativă de forță a 6 țări NATO vecine cu Rusia: ”Zid de drone” pentru a se proteja în cazul unui eventual atac
Pentru a-şi apăra frontierele de "provocări", şase ţări NATO vecine cu Rusia au convenit să ridice un "zid de drone", a anunţat vineri, 24 mai, guvernul lituanian, transmite AFP. "Este...
Viktor Orban vrea să revizuiască statutul Ungariei în cadrul NATO. Motivul care stă în spatele declarațiilor
Viktor Orban vrea să revizuiască statutul Ungariei în cadrul NATO. Motivul care stă în spatele declarațiilor
Premierul maghiar Viktor Orban, cunoscut pentru legăturile sale de prietenie cu dictatorul Vladimir Putin, a anunțat că Budapesta a început să lucreze la „revizuirea” statutului de membru...
#Klaus Iohannis, #recep erdogan, #NATO , #stiri Klaus Iohannis