Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 20:37
3700 citiri
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
În prima zi a vizitei sale, Klaus Iohannis a vizitat şi Zona Demilitarizată FOTO Twitter/ Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud.

Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din Seul. Locul este dedicat celor care şi-au dat viaţa pentru ţară şi este situat într-un peisaj spectaculos în ceea ce priveşte flora şi fauna.

În această primă zi a vizitei sale, Klaus Iohannis a vizitat şi Zona Demilitarizată.

„Astăzi am vizitat, de asemenea, zona demilitarizată și am primit o informare din partea comandantului UNC/CFC/USFK, generalul Paul LaCamera, cu privire la provocările în materie de securitate”, a transmis Iohannis.

Zona demilitarizată coreeană este o fâşie de pământ care traversează Peninsula Coreeană, cu o lungime de 250 de kilometri şi o lăţime de 4 kilometri, ce funcţionează ca zonă tampon între Coreea de Sud şi Coreea de Nord. DMZ a fost înfiinţată în 1953, când Războiul Coreean a fost suspendat ca urmare a acordului de armistiţiu dintre Coreea de Nord, China şi Comandamentul Naţiunilor Unite, iar Coreea de Nord şi cea de Sud au convenit să retragă fiecare armată cu doi kilometri, având în centru Linia de demarcaţie militară.

Şeful statului efectuează, de luni până miercuri, vizita oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol. În acest context, vor fi semnate mai multe memorandumuri în domeniile apărării, energiei şi în cel al cooperării în situaţii de urgenţă.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Seoul fac parte şi membri ai Guvernului României - ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Cu prilejul vizitei, va fi adoptată la cel mai înalt nivel "Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România - Republica Coreea", un document care va stabili direcţiile principale de cooperare vizate de ambele părţi pentru următorii 10 ani.

"Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum şi multitudinea domeniilor în care există potenţial şi interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de şef de stat din ultimii 16 ani", a precizat, la anunţarea vizitei, Administraţia Prezidenţială.

Marţi, Klaus Iohannis va fi primit de omologul său, Yoon Suk Yeol. Consultările politice dintre cei doi şefi de stat vor viza teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică şi în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional şi global, precum şi impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerţului şi a investiţiilor în domeniul energiei verzi şi nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului şi gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătăţii, al educaţiei sau alte noi domenii. Va fi evidenţiată şi legătura specială pe care schimburile inter-umane şi culturale, care se bucură de o creştere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state.

În prezenţa preşedintelui României şi a preşedintelui Republicii Coreea vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relaţiei bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior, cooperarea în situaţii de urgenţă şi managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

În cadrul vizitei oficiale în Republica Coreea, preşedintele României va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relaţiei economice bilaterale şi pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seul, 25 martie 2024).

Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Coreea, preşedintele României va avea întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri şi va vizita expoziţia de artă tradiţională românească "Insight Romania".

Miercuri, şeful statului va vizita Complexul de producţie Doosan Enerbility, Changwon, (Busan), unde va avea o serie de discuţii cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări şi oportunităţi în domeniul energiei regenerabile şi al reactoarelor modulare mici (SMR).

Republica Coreea este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

Quarterly Report - Editia 4

Coreea de Sud va construi cel mai mare centru de producție de semiconductori din lume. Investiția va ajunge la 17,5 miliarde de euro
Coreea de Sud va construi cel mai mare centru de producție de semiconductori din lume. Investiția va ajunge la 17,5 miliarde de euro
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a anunţat joi, 23 mai, un nou plan de sprijin în valoare de aproximativ 17,5 miliarde de euro pentru a consolida industria de semiconductori a ţării, un...
Iohannis vrea ceva ”la schimb” pentru bateria Patriot cerută de Kiev. Ce părere are președintele despre trimiterea de militari români în Ucraina VIDEO
Iohannis vrea ceva ”la schimb” pentru bateria Patriot cerută de Kiev. Ce părere are președintele despre trimiterea de militari români în Ucraina VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat miercuri, 22 mai, la Zărneşti, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare...
#Klaus Iohannis, #Coreea de Sud, #zona demilitarizata Coreea, #Carmen Iohannis , #Carmen Iohannis