Iohannis, pus la zid cu întrebări despre plagiatul lui Ciucă, legile securității sau avertizorii de integritate. Cum răspunde șeful statului LIVE TEXT

Marti, 05 Iulie 2022, ora 18:10
4390 citiri
Iohannis, pus la zid cu întrebări despre plagiatul lui Ciucă, legile securității sau avertizorii de integritate. Cum răspunde șeful statului LIVE TEXT
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Facebook/ Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis susține marți, 5 iulie, o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohanis a început conferința de presă vorbind despre politica externă a României. După declarație, șeful statului a luat întrebări de la jurnaliștii prezenți.

Iohannis a vorbit despre măsurile economice ale guvernului și creșterile de taxe. Despre sentință dată recent în cazul Ciucă, în care judecătorul invocă nevoia de stabilitate, Iohannis a declarat că are încredere în Justiție.

Șeful statului a mai vorbit și despre Legile Securității Naționale, după ce drafturile au apărut în spațiul public, despre care a spus că nu el le-a elaborat.

Șeful statului a vorbit despre politica externă a României.

Principalele declarații ale șefului statului:

„Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România. Politica externă și de securitate a României: au fost săptămâni foarte bune.

Summitul NATO de la MAdrid și Cosiliul European, ne amintim cu plăcere de rezultatele bune care au fost obținute de România.

Aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un locru discutat: România este un actor foarte impicat în politica europeană și de securitate. Românii sunt mai bine apărați, dacă ne uităm și la veciătate. Faptul că Ucraina, dar remarcabil și Moldova au primit statutul de candidat, pentru România evoluâia a fost pozitivă.

Aceste rezultate sunt rezultatele unei echipe mari și Administrația prezidențială, Externele, a lucrat foarte multă lume ca să fie foarte clar, aceste rezultate au fost muncite și folosesc acest prilej pentru toți cei care s-au implicat”, a declarat Klaus Iohannis.

Probleme economice

„Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. Am avut criza economică unde a încercat Europa să combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost bun. De problemele economice se ocupă Guvernul României. Avem foarte mare noroc că dispunem de fonduri europene. Guvernul a reușit să vină cu pachete de sprijin succesive pentru a ajuta populația vulnerabilă. Vom avea în continuare investiții în infrastructură și în ecomonie și pachete de sprijin.

Este important să ne pregătim pentru vremuri complicate.”

Despre independența Justiției:

„Libertatea presei, independența Justiției sunt elemente de bază într-o democrație, eu cred în ele și cred că am reuși să ajungem în acest punct în care cre dcaă presa este liberă.

Și dacă v-ați aștepta să comentez această hotărâre nu o voi face pentru că nu am comentat niciodată deciziile justiției. Principiul separației puterilor în stat funcționează”.

Despre Legea avertizorilor de integritate:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că pentru el este important ca legea avertizorilor de integritate, care transpune o directivă europeană, să fie o lege bună, care transpune directiva europeană nu doar în litera, ci în spiritul ei. „Ce s-a vehiculat în spațiul public, am o opinie, dar acum legea e la CCR, a primit și un termen, după care fie se va întoarce în parlament fie vine la mine și atunci voi uza de elementele de care dispune președintele”.

Această situaţie este una, cum se spune, în evoluţie. Parcursul legii nu s-a terminat. Da, s-a votat. Cunosc foarte bine ce s-a vehiculat în spaţiul public, am o opinie despre aceste lucruri, însă acum, la momentul în care vorbim, legea este la Curtea Constituţională pentru o analiză pe constituţionalitate, a primit şi un termen când se va dezbate, după care fie se întoarce în Parlament, fie vine la mine şi atunci voi uza de instrumentele de care dispune preşedintele. Pentru mine este foarte important ca această lege care transpune o directivă europeană să fie o lege bună, să transpună directiva nu doar în litera, ci şi în spiritul ei şi să avem o situaţie cu care realmente putem să ne ajutăm în continuare. După părerea mea, orice alt comentariu şi orice altă discuţie sunt premature în această etapă în care ne aflăm acum. Sunt convins că în final vom avea o lege care are o formă bună"

Despre Legea privind Siguranța Națională:

„Nu președintele elaborează legi, așa că pot să vă spun că eu nu le-am elaborat, mai departe, cine a lucrat, o să vă spună inițiatorii când o să prezinte legile respective. Interesul de a avea legi solide a apărut de ani de zile și am solicitat încă din primul mandat ca echipe de specialiști să lucreze pe ele pentru că unele sunt anacronice. Cum vor arăta legile în final vom vede. S-a început pe niște drafturi care au fost elaborate de niște specialiști în domeniu. Când ajung la mine o să mă exprim și mai clar. Pot să vă asigur că de mine nu o să treacă nicio lege care nu repsectă principiile de bază. Acest draft este la guvern.”

NATO

„Dacă mi s-ar face această propunere aș evalua-o și aș face o declarație publică”.

Rocada premierilor

„Sunt pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate. Taxa de solicaritate nu mi se pare corectă ca principiu. Cota unică nu este cel mai bun mod de a impozita, dar pentru un sistem ca al nostru are avantaje practice. Până când nu există o digitalizare, în România nu se poate introduce o altfel de cotă”.

Revizuirea Constituției

„Cred că este nevoie de o reviziure a Consituției în sensul modernizării. Este iun proces politic amplu, care în final ajunge în fața poporului care se exprimă prin referendum. Cred că este nevoie de revizuirea și modernizarea Constituției și nu cred că este posibil până în 2024”.

Despre legea avortului:

„Dacă această temă a devenit o complicație politică în SUA, nu înseamnă că trebuie să facem și noi o complicație”.

Viză pentru SUA și Schengen

„În ce privește Schengen, pot să vă confirm că am avut o activitate foarte intensă pe această zonă. Încercă să revigorăm discuția. există câteva semne pozitive.

Vizele pentru America, nu cred că este o problemă care îi preocupă pe foarte mulți români. Din păcate, regulile sunt destul de stricte și momentan România nu le îndeplinește. Rata d erefuz la viză este mult mai mare decât limita la care poate să înceapă discuția. MAE lucrează pe această speță”.

Măsuri fiscale

„Am discutat aceste măsuri. Cred că este important de știu că aceste chestiuni vor fi puse în discuție publică. Nu are rost să speculăm chestiuni care poate nu vor fi niciodată puse în practică, cum ar fi raționalizarea gazelor.

Nu se discută despre niciun impozit și nicio taxă pentru oamenii de rând”.

Guvern

„Eu cred că românii au încredere în democrație. Democrația nu rezolvă toate problemele și nu rezolvă toate problemele fiecărui individ în parte. Dacă îmi este permis să citez: democrația nu este un sistem grozav, dar dintre toate sistemele cunoscute este cel mai bun. Eu cred că putem să ne implicăm fiecare și să alegem politicieni mai performanți. Democrația cere implicare și cere vot, atunci funcționează. Nu cred că aceste modificăr au de-a face cu ce face un politician.”

COVID

„Este supărător să vedem că iarăși crește un val de infectări. Se pare că pentru aceste forme de virus vaccinul existent nu are efectul pe care l-am sperat. Cel puțin statisticile spun că nu se produc forme mai grave. Am discutat cu minsitrul Sănătății care gestionează și mi-a spus că nu se gândește la măsuri restrictive ci la recomandări. Sper să aibă dreptate”.

Arme pentru Ucraina

„Eu pot să vă spun ce am spus și cu alte ocazii. Suntem în război. Nu suntem într-o situație pe care o povestim în liniște la o cafea. Este înțelept să nu dai adversarului detalii. Asta este abordarea noastră pentru că suntem vecini cu Ucraina. Așa este mai bine pentru noi și pentru Ucraina.”

Plagiat Nicolae Ciucă

„Eu cred că autoritățile își fac treaba. Dacă vorbim despre chestiuni legate de plagiat am discutat cu cei care se ocupă de ele, Ministerul educației, și am primit asigurări că toate procedurile sunt respectate. Credeți-mă că nu cunsoc detalii despre ce se întâmplă acolo, nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician”.

Coaliția

„Este o coaliție care după părerea mea a fost destul de greu acceptată. Dar pe atât de repede echipa s-a sudat și guvernul lucrează bine. Pot să spun că și-au făcut treaba bine, s-au implicat, au rezolvat multe probleme”.

Militari ucraineni instruiți în România. Iohannis a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei
Militari ucraineni instruiți în România. Iohannis a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei
Conducerea Parlamentului a fost informată de preşedintele Klaus Iohannis că a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de...
Cristian Pîrvulescu, despre ascensiunea extremismului în Europa: „E cool să votezi extrema dreaptă / Pe 10 iunie vom vedea cât de rezilientă e democrația europeană”
Cristian Pîrvulescu, despre ascensiunea extremismului în Europa: „E cool să votezi extrema dreaptă / Pe 10 iunie vom vedea cât de rezilientă e democrația europeană”
Anul 2024 este probabil unul dintre cei mai importanți ani din epoca modernă atât pentru România, care va avea patru rânduri de alegeri, cât și pentru întreaga Uniune Europeană, în...
#Klaus Iohannis, #Klaus Iohannis presedinte, #palatul cotroceni, #Conferinta de presa , #presedinte