Șeful NATO, la conferința de presă comună cu Klaus Iohannis: "Nu putem să-l lăsăm pe Putin să câștige. Asta ar arăta altor lideri că se pot atinge țeluri prin forță" VIDEO

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 17:35
3416 citiri
Șeful NATO, la conferința de presă comună cu Klaus Iohannis: "Nu putem să-l lăsăm pe Putin să câștige. Asta ar arăta altor lideri că se pot atinge țeluri prin forță" VIDEO
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și președintele Klaus Iohannis au susținut o conferință de presă comună FOTO Captură Video / Youtube

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă comună cu șeful NATO Jens Stoltenberg, la București, în după-amiază zilei de luni, 28 noiembrie.

Președintele Iohannis a amintit în discursul său despre prezența NATO în România și a subliniat că viitorul lumii depinde de modul în care Alianța va răspunde la provocările ruse.

VIDEO Youtube / Administrația prezidențială

"Am evaluat situația generată de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu accent asupra flancului estic și al Mării Negre. Am subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor adoptate la summitul NATO.

România va continua să aducă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a NATO. Împreună cu secretarul general am remarcat progresele substanțiale realizate la nivel de aliați în decursul ultimelor 10 luni.

NATO și aliații au desfășurat efective importante în România, astfel încât în prezent găzduim aproximativ 5.000 de militari aliați. Grupul de luptă NATO din România se află în plin proces de dezvoltare. Vom continua să ne coordonăn îndeaproape cu Franța alături de Olanda, Belgia și Luxemburg pentru a atinge capacitatea operațională.

Vreau să mulțumesc tuturor aliaților pentru solidaritatea demonstrată, inclusiv SUA, partenerul strategic, pentru contribuția importantă la securitatea României și a regiunii noastre. Am subliniat importanța unei susținere sporite a alianței atât pentru Ucraina cât și pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili - Republica Moldova, Georgia și Bosnia.

O temă complementară o reprezintă creșterea rezilienței strategice în regiunea Mării Negre care cuprinde aspecte cheie precum securitatea energetică.

Acțiunile ruse reprezintă o încercare deliberată de a distruge ordinea. De modul în care alegem să răspundem la aceste provocări depinde într-o mare măsură cum va arăta viitorul lumii noastre. De aceea avem nevoie mai mult ca oricând de un NATO puternic și solidar", a declarat președintele Iohannis.

Stoltenberg: Nu putem să-l lăsăm pe Putin să câștige

De cealaltă parte, Jens Stoltenberg a mulțumit României pentru angajamentul de a menține 2% din PIB destinat apărării și a subliniat că NATO va face tot posibilul pentru a-și apăra aliații.

„România contribuie la securitatea comună a NATO. Aveți un sistem cheie pentru apărare NATO antirachetă. Vă mulțumesc pentru puternicul angajament pentru a menține 2% pentru apărare. Suntem în cea mai mare criză de securitate dintr-o generație.

Ați facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, ați asigura sprijin militar semnificativ Ucrainei

NATO se află aici și vom face tot ce e necesar pentru a apăra toți aliații. Miniștrii de externe ai NATO vor căuta modalități de a sprijini în continuare Ucraina.

Nu putem să-l lăsăm pe Putin să câștige. Asta ar arăta altor lideri că se pot atinge țeluri prin forță. E în interesul nostru de securitate să sprijinim Ucraina”, a afirmat șeful NATO.

Vizita secretarului general al NATO Jens Stoltenberg din România vine în contextul în care azi și mâine are loc o reuniune majoră a NATO la București. Șeful NATO și secretarul de Stat American Anthony Blinken vor fi la București în prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul estic, după începerea războiului din Ucraina.

În prima zi a vizitei sale oficiale în București, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, precum și cu premierul Ciucă, și ministrul de externe Bogdan Aurescu.

Citește și:
Cursa pentru viitorul șef al NATO: Klaus Iohannis s-ar afla pe lista posibililor candidați, dar Ungaria i-ar putea pune piedici
Cursa pentru viitorul șef al NATO: Klaus Iohannis s-ar afla pe lista posibililor candidați, dar Ungaria i-ar putea pune piedici
În contextul războiului din Europa, cursa pentru găsirea următorului șef al NATO este deschisă. Jens Stoltenberg a fost o mână fermă în timp ce capitalele occidentale s-au grăbit să...
Polonia este pregătită să livreze Ucrainei avioane F-16, în cazul unei decizii comune a NATO. De ce îl atacă premierul polonez pe Olaf Scholz
Polonia este pregătită să livreze Ucrainei avioane F-16, în cazul unei decizii comune a NATO. De ce îl atacă premierul polonez pe Olaf Scholz
Polonia este pregătită să livreze Ucrainei avioane de vânătoare de tip F-16, în cazul în care statele membre NATO decid împreună să facă acest lucru, anunţă într-un interviu acordat...
Comentarii
E
EmigrantulAnonim
rank 5
Array9406: "pradelor de război" sau prazilor de razboi?
Poza valy9
valy9
rank 2