Reacția lui Iohannis după declarațiile scandaloase ale lui Viktor Orban: „Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR” VIDEO

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 12:21
7630 citiri
Reacția lui Iohannis după declarațiile scandaloase ale lui Viktor Orban: „Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR” VIDEO
Președintele KLaus Iohannis a subliniat că așteaptă explicații de la UDMR FOTO presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a reacționat vineri, 29 iulie după declarațiile scandaloase făcute de premierul ungar Viktor Orban în România. Șeful Statului de la București a criticat spusele lui Orban și a subliniat că UDMR trebuie să dea explicații.

Întrebat despre cum comentează afirmația lui Viktor Orban din România, Iohannis a subliniat că este inacceptabil ca un înalt oficial european să vină cu un astfel de discurs.

Klaus Iohannis: „E inadmisibil ca un înalt oficial european să vină cu un discurs despre teoria raselor. O teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă din Al Doilea Război Mondial.

Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și motiva orice fel de demers de politică internă. Este inacceptabil ca un înalt demnitar european să vină cu un discurs cu tentă antieuropeană. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi. Reacțiile din spațiul public au arătat că este o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat, că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze. E un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu e rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau oratorie unui înalt demnitar european.

Nu pot să nu mă disociez clar public de ideile vehiculate acolo”, a afirmat șeful Statului.

Ce spune Iohannis despre UDMR

Iohannis a subliniat apoi că UDMR trebuie să vină cu explicații despre prezența lor la eveniment și să spună public că se delimitează de afirmațiile lui Orban. Cu toate astea, președintele a subliniat că nimeni nu-și dorește o criză politică internă.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR-ului, fiind că la acel eveniment a fost prezent o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe.

Nu-și dorește nimeni din România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și nu putem să ne prefacem că acele spuse nu au fost aplaudate”, a conchis Iohannis.

Kelemen Hunor îi ia apărarea lui Viktor Orban

Într-un interviu acordat site-ului Maszol, liderul UDMR i-a luat apărarea premierului ungar, după ce a generat un scandal în urma declarațiilor făcute la Tușnad. În opinia lui Kelemen Hunor, discursul nu a fost rasist sau rusofil.

El a explicat că declarațiile trebuie interpretate în context și că afirmațiile despre amestecul raselor din cauza imigrației este o chestiune mai degrabă culturală.

„Amestecul interrasial, relațiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ține de funcționarea societății și nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune așa, este o chestiune de suflet”, a spus liderul UDMR, potrivit Digi24.

„Îl cunosc pe Viktor Orban de foarte mult timp, am avut ocazia să vorbesc pe larg cu el de mai multe ori despre multe lucruri și îndrăznesc să spun cu tărie că nu există niciun pic de rasism în Orban”, a adăugat el.

Kelemen Hunor a respins și acuzația conform căreia Viktor Orban a avut un discurs pro-Rusia.

”Viktor Orban a condamnat Rusia, fiecare persoană care condamnă războiul condamnă pentru că ceea ce face Rusia este inacceptabil. Scopul Europei este să împingă Rusia înapoi la granițele sale și să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil. Este în interesul tuturor să avem pace. Dacă cineva vrea pace, asta nu-l face un putinist. Dacă cineva crede că negocierile de pace ar trebui deschise cât mai curând, cred că are cele mai normale așteptări ale lumii: nu războiul, ci pacea ar trebui să fie decisivă”, a afirmat liderul UDMR.

Lider PNL cere ieșirea de la guvernare a UDMR

Președintele PNL Satu-Mare, deputatul Adrian Cozma, consideră că UDMR trebuie să iasă de la guvernare, acuzându-i pe liderii partidului că ”au aplaudat” la declarațiile de la Tușnad ale premierului ungar, Viktor Orban.

”Lucrurile sunt foarte simple. Din punctul meu de vedere, Viktor Orban nu are ce căuta în România în afara vizitelor oficiale, atunci când e invitat de premier, Președinte sau Parlament. Până la urmă nici asta nu este marea problemă. Problema e la noi. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Faptul că miniștrii ai Guvernului României au aplaudat și susținut politica lui Orban asta de-abia este o mare problemă pentru noi, pentru România. E clar că e obligatorie o evaluare din punctul ăsta de vedere. Cred că soluția în momentul de față este ieșirea UDMR de la guvernare”, a spus Adrian Cozma la Digi24.

Premierul ungra Viktor Orban s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită la Băile Tușdan din România, acolo unde a făcut o serie de declarații controversate în prezența mai multor lideri UDMR. Orban a criticat „amestecarea” raselor europene și non-europene, într-un discurs care a fost intens criticat atât în România cât și în alte țări din UE.

„Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă...și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Viktor Orban sâmbătă. Premierul ungar a mai afirmat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”, a notat liderul maghiar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Chestiunile NATO nu se discută în public, iar negocierile nu se fac publice, a declarat, miercuri, 17 aprilie, la Bruxelles, preşedintele României Klaus Iohannis. El a precizat că,...
#Klaus Iohannis, #UDMR, #Viktor Orban, #declaratii scandaloase, #scandal viktor orban , #stiri Klaus Iohannis