Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”

Luni, 15 August 2022, ora 11:24
2814 citiri
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs e Ziua Marinei FOTO Captură video / presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni, 15 august, în cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Marinei Române, că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică.

”Ne aflăm pe ţărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanţă de războiul nedrept şi brutal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulţi nu îl mai considerau posibil în Europa vremurilor noastre”, a spus preşedintele în mesaj.

Klaus Iohannis a arătat că ”în ultimii ani, am acţionat constant şi decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea euro-atlantică, pe măsura importanţei sale geostrategice, de hotar al NATO şi al UE”.

”Iată că Marea Neagră este considerată, astăzi, o zonă de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică, aşa cum am afirmat răspicat, împreună cu ceilalţi aliaţi, în conceptul strategic al NATO, pe care l-am aprobat recent la summit-ul istoric de la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci şi prezenţa celor peste 5.000 de militari aliaţi în România”, a mai afirmat şeful statului.

”Mă bucur că suntem iar împreună pentru a celebra această mare sărbătoare, Ziua Marinei Române. 15 august vă este dedicată dumneavoastră, celor care v-aţi clădit o carieră în slujba marinei militare şi civile. Vă salut cu multă căldură şi vă urez „La mulţi ani!”, dragi marinari! În această zi deosebită, aprecierea şi recunoştinţa noastră se îndreaptă către dumneavoastră, cei care purtaţi cu demnitate şi curaj drapelul tricolor pe mările şi oceanele lumii”, a transmis preşedintele.

El a afirmat că ”tenacitatea, dârzenia, rezistenţa şi spiritul de sacrificiu de care dau dovadă fac din profesia de marinar una deopotrivă onorabilă şi dificilă”.

”A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viaţă care presupune multe sacrificii, dar şi nenumărate satisfacţii şi împliniri. În aceste momente aniversare, vă îndemn să aducem un omagiu eroilor mărilor şi oceanelor care şi-au dedicat viaţa apărării României şi s-au jertfit sub pavilionul naţional!”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că, ”în câteva luni, ţara noastră a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează Alianţa Nord-Atlantică”.

”Prin activităţile comune desfăşurate de militarii români şi aliaţi aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc şi de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc. Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezenţa în ţara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos”, a declarat preşedintele.

”Găzduim, aşadar, o paletă largă de structuri ale Alianţei, de la Unitatea pentru Integrarea Forţelor aliate şi Grupul de luptă NATO, recent înfiinţat, având Franţa ca naţiune-cadru, la Brigada Multinaţională de la Craiova şi Comandamentele Multinaţionale de nivel Divizie şi Corp de la Bucureşti şi Sibiu. Nu ne vom opri aici. Vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid şi împreună cu aliaţii şi partenerii noştri vom consolida postura NATO de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre pe termen lung, în condiţiile în care Rusia a fost definită la Summitul de la Madrid drept principala ameninţare la adresa securităţii euroatlantice”, a afirmat preşedintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanţii de securitate din istoria sa”.

”Ţara noastră va continua să îşi îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional şi rămânem ferm şi deplin implicaţi în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiţie, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face faţă provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat. De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a creşte alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%”, a arătat şeful statului.

”Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea şi modernizarea Armatei României, inclusiv a Forţelor Navale, şi pentru a creşte nivelul de pregătire a militarilor noştri, astfel încât să dispunem de o structură de forţe interoperabilă cu cele aliate şi mai eficientă, capabilă să asigure apărarea naţională şi să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliaţii noştri din NATO. Nu în ultimul rând, vom continua să acţionăm unitar şi coordonat în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele multiple şi profunde ale războiului din Ucraina, pe care le resimţim cu toţii, în viaţa de zi cu zi, inclusiv în plan energetic şi economic”, a mai anunţat preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că ”Forţele Navale contribuie semnificativ la securitatea naţională, regională şi la cea euroatlantică”.

”Prin misiunile dificile pe care le desfăşuraţi alături de aliaţii şi partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană, faceţi ca apele teritoriale ale României, dar şi mările lumii să fie mai sigure. Sunteţi expresia profesionalismului şi a dăruirii şi vă mulţumim pentru sacrificiile pe care le faceţi pentru ca noi toţi să trăim în siguranţă! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază şi ocrotire! La Mulţi Ani şi Bun cart înainte!”, a declarat preşedintele în mesaj.

Ce face PNL după eșecul alegerilor: mizează pe cinism?
Ce face PNL după eșecul alegerilor: mizează pe cinism?
Președintele Klaus Iohannis e satisfăcut de rezultatele obținute de PSD+PNL, deși partidul lui a pierdut pe linie după îmbrățișarea cu social-democrații. Un comentariu de Sabina Fati,...
Iohannis, mesaj puternic de susținere pentru Republica Moldova: ”Este partenerul NATO cel mai puternic afectat de războiul din Ucraina"
Iohannis, mesaj puternic de susținere pentru Republica Moldova: ”Este partenerul NATO cel mai puternic afectat de războiul din Ucraina"
Președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă în Letonia cu privire la modul în care este afectată Republica Moldova de războiul din Ucraina. Numărul mare de refugiaţi ucraineni...
#Klaus Iohannis, #Presedintele Romaniei, #Ziua Marinei, #discurs iohannis , #stiri Klaus Iohannis
Comentarii
Poza BizonTroll
BizonTroll
rank 5
Foarte Bine Domnule Preşedinte Klaus Iohannis.
Poza alex-7
alex-7
rank 5
La Multi Ani D-le Basescu
  1. Lovitură pentru Clotilde Armand. BEC a respins cererea de anulare a alegerilor locale din Sectorul 1: "Sesizările nu sunt însoţite de probe"
  2. Atacuri xenofobe din partea unui primar PSD pentru contracandidatul său de etnie germană: "O mână de naționaliști naziști" VIDEO
  3. Ședință explozivă la PNL Suceava. Baronul Flutur a tunat la adresa primarului în funcție. "Ai trecut peste mine și ai vândut partidul" VIDEO
  4. Câți bani primesc europarlamentarii români care n-au prins un nou mandat. Salariul baban pe care-l vor încasa chiar și doi ani de acum încolo
  5. Nouă lovitură adusă banilor publici. Proiectul prin care oficialii care ocupă locuințe de protocol nu vor mai plăti utilități din buzunarul propriu
  6. Radu Mihaiu anunță că a recuperat sute de voturi, doar după renumărarea de la două secții. Ce greșeli au fost recunoscute de membrii comisiei
  7. Alegeri Sector 1: BEC a refuzat să anuleze rezultatele alegerilor. Cum arată ultima numărătoare a voturilor
  8. A eşuat AUR la alegerile de pe 9 iunie? Care sunt diferențele dintre parcursul USR ca partid nou şi cel al formațiunii politice a lui Simion
  9. Reales primar la Iași, Mihai Chirica nu știe cu cine se va alia pentru noul Consiliu Local. Partidul lui a câștigat doar 7 posturi de consilieri
  10. Prahovenii s-au dezis de Iulian Dumitrescu. Diferența uriașă de voturi cu care președintele Consiliului Județean a pierdut alegerile