Klaus Iohannis, mesaj tranșant referitor la Schengen: ”Vă spun clar, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului”

Miercuri, 14 Decembrie 2022, ora 13:42
9377 citiri
Klaus Iohannis, mesaj tranșant referitor la Schengen: ”Vă spun clar, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului”
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Facebook/ Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri, 14 decembrie, la Summitul Uniunea Europeană-Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), iar joi la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles în care va ridica şi problema aderării României la spaţiul Schengen.

Președintele a făcut declarații înainte de întâlnirea de la Bruxelles în care a prezentat planul României după ce a primit vot negativ de la Austria pentru aderarea la Schengen.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

- În scurt timp începem sesiunea de iarnă a Consiliului European, avem o agendă bogată astăzi și mâine. Avem teme grele de discutat: Ucraina, se discută cu siguranță despre energie, avem de asemenea teme de discutat în ceea ce privește economia, mai ales despre inflație.

- Alte teme sunt unele pe care eu le voi ridica: tema Schengen. Cred că este tema care pe noi toți ne interesează cel mai mult din această sală. Săptămâna trecută, miniștrii de Interne nu au aprobat intrarea României și Bulgariei în Schengen, în JAI. Acum se pune problema cum continuăm. Este foarte clar și vreau să precizez că noi, românii, dorim să fim parte din Schengen. Integrarea rămâne obiectiv strategic național și principal pentru mine ca președinte al României.

- Avem două probleme în realitate: atitudinea Austriei, care este rezervată. Cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu un ”nu” definitiv. Avem însă și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt: pentru România a fost ”da”, pentru Bulgaria a fost un jumătate nu.

- Acestea sunt chestiunile care trebuie rezolvate. Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie: cu diplomație. Orice altceva este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi. Vă spun clar, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme. Până aici s-au făcut deja pași importanți.

(...)

- Obiectivul nostru este să nu mai existe un consiliu JAI în care România să primească vot negativ.

- Am văzut că există mulți sfătuitori publici care creează așteptări legate de consiliul de astăzi și de mâine. Voi avea multe discuții, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi explica din nou de ce România trebuie să devină parte din Schengen, dar soluții practice se vor găsi în următorul consiliu JAI care va fi mai bine pregătit. Nu cred că își imagina cineva că într-o săptămână își vor schimba atitudinea Austria și Olanda. Nu e bine să avem astfel de așteptări.

- Miniștrii implicați și-au făcut treaba. Mi s-a părut ciudată vânătoarea de vinovați care s-a declanșat în unele medii. Vinovații nu se găsesc nici în București, nici în România. Știți foarte bine de ce nu s-a putut vota.

#Klaus Iohannis, #Spatiul Schengen, #austria vot negativ , #stiri Klaus Iohannis