Klaus Iohannis, mesaj la începutul anului universitar: ”Plagiatul este un fenomen toxic. Avem nevoie de toleranță zero”

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 10:34
2245 citiri
Klaus Iohannis, mesaj la începutul anului universitar: ”Plagiatul este un fenomen toxic. Avem nevoie de toleranță zero”
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Facebook/ Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că legile educaţiei trebuie să cuprindă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea plagiatului, subliniind că acesta este un "fenomen toxic al mediului educaţional".

"Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care aceasta creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali, capabili să-şi pună în valoare talentul şi competenţele, atât pentru împlinirea personală, cât şi pentru binele comun. Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educaţional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI şi valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrităţii şi eticii în viaţa academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, iar noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional", a spus şeful statului la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu".

El a punctat că "miza în acest sens este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică".

"Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepţie", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a apreciat atitudinea Universităţii de Arhitectură faţă de orice încercări de fraudare.

"Îmi doresc ca aceasta să constituie un exemplu de responsabilitate publică pentru comunitatea academică românească", a mai afirmat preşedintele Iohannis.

Anul universitar începe cu un ministru interimar la Educație

Anul universitar începe cu un ministru interimar la Educație, după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării este cel care a preluat portofoliul la Educație.

Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, și-a anunțat demisia la 29 septembrie după ce jurnalista de investigații Emilia Șercan a publicat un material amplu prin care arată că fostul ministru a plagiat o serie de lucrări.

Citește și:
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marți, 6 decembrie, despre şansele României de a adera la Schengen, că încă sunt discuţii şi negocieri în această privinţă. „Încă se...
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Preşedintele Klaus Iohannis începe vineri o vizită de lucru în Republica Elenă, unde va avea întrevederi cu preşedintele Katerina Sakellaropoulou şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis....