Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică prevederile privind avertizorii de integritate. Aceasta este vitală pentru deblocarea PNRR

Marti, 28 Martie 2023, ora 12:18
1776 citiri
Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică prevederile privind avertizorii de integritate. Aceasta este vitală pentru deblocarea PNRR
Președintele României Klaus Iohannis a promulgat marți legea FOTO presidency.ro

Legea prin care se modifică prevederile în privinţa avertizorilor de integritate a fost promulgată, marţi, 28 martie, de preşedintele Klaus Iohannis. Modificările, au venit ca urmare a unei solicitări din partea Comisiei Europene pentru a debloca a doua tranșă de bani din PNRR.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, marţi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 6 alin. (2) din Legea nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public (PL-x 167/20.03.2023), a anunţat Administraţia Prezidenţială.

În 21 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, modificarea la legea avertizorilor de integritate, necesară în urma solicitării Comisiei Europene, pentru a se debloca cererea de plată numărul 2 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Proiectul de lege a fost adoptat de către deputaţi în forma votată de Senat.

”Prin excepţie de la prevederile alin. 1, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii”, se arată în document.

Astfel, a fost eliminat cuvântul ”temeinice” din sintagma ”indicii temeinice”.

Comisia Europeană a solicitat această modificare. CE spunea că sintagma ”indicii temeinice” din cuprinsul articolului este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. Comisia argumenta că prevederea nu ar asigura potenţialilor avertizori ”nivelul adecvat de certitudine juridică” şi ar putea descuraja raportările.

Prin Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, România a transpus în legislaţia naţională Directiva UE 2019/1937. Această directivă este jalonul 430 din PNRR.

#Klaus Iohannis, #PNRR, #Presedintele Romaniei, #avertizorii de integritate , #stiri Klaus Iohannis