Klaus Iohannis sugerează guvernului să întocmească un plan pentru reducerea risipei în energie

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 11:47
1640 citiri
Klaus Iohannis sugerează guvernului să întocmească un plan pentru reducerea risipei în energie
Klaus Iohannis notează că a discutat cu Ursula von der Leyen privind posibila plafonare a prețului gazelor FOTO Presidency.ro

Președintele României Klaus Iohannis participă vineri, 7 octombrie, la reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern la Castelul din Praga, Cehia. Înainte de întâlnire, Iohannis a sugerat guvernului de la București că „n-ar fi rău” să elaboreze un plan pentru reducerea risipei din energie.

Întrebat dacă România ar trebui să vină cu un plan pentru reducerea risipei din energie, asemenea cum au făcut alte țări din Uniunea Europeană, Klaus Iohannis a răspuns afirmativ.

„Eu cred că n-ar fi rău să se elaboreze un plan decent. Nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire cu cap, cu măsură, e probabil bine venit”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful Statului a explicat anterior că unul dintre subiectele de pe agenda discuției este energia, precizând că este nevoie de măsuri „mai hotărâte” pentru a reduce prețul la energie.

„Cu toate sancțiunile, măsurile, care au fost bune, nu s-a reușit o coborâre semnificativă a prețului energiei. Rămân la propunerea mea de a despărți piața gazului de cea a electricității și cred că cei mai mulți din consiliul sunt de aceeași părere.

Pe de altă parte e nevoie de diversificarea resurselor pentru energie la modul general, dar pe gaz în mod special. Aici avem câteva progrese, interconectorul Grecia - Ungaria a început să funcționeze, dar capacitatea trebuie să crească. Capacitatea pentru gaz lighefiat trebuie să crească”, a explicat Iohannis.

Întrebat dacă autoritățile europene de la Bruxelles ar putea lua în calcul plafonarea pieței gazului, șeful statului de la București a precizat că a discutat despre această temă cu șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și că sunt luate în considerare mai multe măsuri.

„Una este de plafonare a prețului gazului, o măsură gândită pe termen relativ scurt, până trecem de iarnă, însă Comisia trebuie să vină cu detalii elaborate de experți pentru ca această limitare a prețului să nu afectezee pe furnizorii care sunt de partea noastră, ca de exemplu Norvegia care livrează o treime din gazul european. În definitiv e nevoie de un pachet mai amplu de măsuri pentru a beneficia în perspectivă de energie suficientă, la prețuri accesibile pentru populație.

Comunicarea electorală este crucială în campania din 2024. Publică mesajul tău pe Ziare.com pentru a ajunge la milioane de români care accesează site-ul lunar. Ofertele pot fi solicitate la publicitate@ziare.com

Eveniment Quarterly Report

Decizia DNA în dosarul achiziției de BMW-uri de către Poliția Română. Vânzătorul este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis
Decizia DNA în dosarul achiziției de BMW-uri de către Poliția Română. Vânzătorul este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis
Dosarul achiziției de mașini BMW de către Poliția Română a fost clasat. Informația a fost confirmată de Direcția Națională Anticorupție într-un răspuns pentru Europa Liberă. Modul...
De se s-a păstrat plafonarea preţului energiei electrică, deși acesta a scăzut. „Cinci milioane de gospodării au plătit 35 de lei pe lună”
De se s-a păstrat plafonarea preţului energiei electrică, deși acesta a scăzut. „Cinci milioane de gospodării au plătit 35 de lei pe lună”
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat că schema de plafonare a preţului la energie a costat România anul trecut 15 miliarde de lei. În această iarnă va costa nouă miliarde de...
#Klaus Iohannis, #Presedintele Romaniei, #preturi energie, #risipa energie , #stiri Klaus Iohannis