Mesaj pentru SRI, de la președintele Iohannis. "Principalul nostru obiectiv în anul 2025 este ca România să rămână un stat stabil şi sigur"

Sambata, 08 Februarie 2025, ora 13:53
2163 citiri
Mesaj pentru SRI, de la președintele Iohannis. "Principalul nostru obiectiv în anul 2025 este ca România să rămână un stat stabil şi sigur"
Președintele Klaus Iohannis FOTO Facebook/Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în mesajul său transmis sâmbătă, cu ocazia Zilei Serviciului de Informații Externe (SIE), că SIE a avut o contribuție semnificativă în realizarea obiectivelor naționale strategice. El a remarcat importanța dezvoltării, alături de celelalte instituții din sistemul de securitate, a componentei de anticipare și avertizare timpurie.

„Sunt convins că valorile care au ghidat activitatea SIE încă de la înființare – patriotism, integritate, corectitudine și excelență profesională – vor continua să fie prioritizate în îndeplinirea misiunii nobile a Serviciului de Informații Externe, aceea de a contribui la asigurarea securității naționale și la protejarea și promovarea intereselor României”, a concluzionat Iohannis.

Prezentăm integral mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis sâmbătă, 8 februarie 2025, cu prilejul zilei Serviciului de Informaţii Externe:”Astăzi se împlinesc 35 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Informaţii Externe, una dintre instituţiile emblematice ale Sistemului Naţional de Securitate.

În toată această perioadă, SIE a contribuit semnificativ la îndeplinirea obiectivelor naţionale strategice şi a angajamentelor asumate de ţara noastră în format aliat şi european.

Informările şi semnalele transmise pe multiple dimensiuni ale securităţii naţionale au asigurat fundamentarea deciziilor importante ale statului român şi gestionarea, la nivel strategic, a unor provocări de securitate tot mai complexe, ca parte a eforturilor de transformare a României într-un stat rezilient, capabil să facă faţă unor provocări difuze şi impredictibile.

Lumea s-a schimbat într-un ritm alert, iar Serviciul de Informaţii Externe s-a adaptat în timp real la noile paradigme de securitate. În acord cu evoluţiile care au marcat România, SIE a rămas conectat la mutaţiile dinamice ale mediului de securitate şi, totodată, a rămas deosebit de atent la provocările cu care ne-am putea confrunta în viitor.

Trebuie subliniat modul eficient în care SIE cooperează cu celelalte instituţii din Sistemul Naţional de Securitate, dar şi cu serviciile aliate şi partenere. Schimbul consistent de informaţii, construcţiile operaţionale pe problematici de interes şi întâlnirile interinstituţionale la nivel de experţi contribuie la menţinerea României într-o zonă de siguranţă.

De altfel, aprecierile transmise în toţi aceşti ani de aliaţii şi partenerii noştri strategici pentru buna cooperare în plan informaţional şi operaţional constituie unul dintre indicatorii care certifică performanţa activităţii Serviciului de Informaţii Externe.

Războiul ilegal al Rusiei în Ucraina, poziţionările tot mai asertive ale Chinei şi ale altor actori statali pe scena internaţională, acţiunile subversive de tip hibrid ale Rusiei în România, dar şi la nivelul întregului continent european, emergenţa noilor tehnologii, persistenţa unor riscuri clasice de securitate, precum cele cibernetice, terorismul, activităţile informative ostile, criminalitatea organizată şi migraţia ilegală, au continuat să genereze provocări în mediul de securitate la nivel internaţional şi naţional şi să modeleze, în continuare, activitatea Serviciului de Informaţii Externe, alături de cea a celorlalte instituţii din Sistemul Naţional de Securitate.

Într-un mediu de securitate tot mai complex şi marcat de creşterea competiţiei între actorii internaţionali, principalul nostru obiectiv în anul 2025 este ca România să rămână un stat stabil şi sigur, racordat la spaţiul euroatlantic şi european, în concordanţă cu valorile şi principiile democratice şi ale statului de drept.

În acest context, este fundamental ca Serviciul de Informaţii Externe, alături de celelalte instituţii din sistemul de securitate, să îşi dezvolte componenta de anticipare şi avertizare timpurie, să îşi adapteze activitatea informativ-operativă la modificările situaţiei de securitate şi să crească gradul de interoperabilitate între diferitele structuri din componenţă pentru asigurarea corelării evoluţiilor din domenii diferite de acţiune.

De asemenea, este esenţială consolidarea cooperării interinstituţionale şi cu partenerii externi, în scopul creşterii capacităţii statului român de a răspunde eficient la multiplele provocări de securitate, cu accent pe ameninţările de tip hibrid.

Sunt convins că valorile care au călăuzit activitatea SIE încă de la înfiinţare - patriotism, integritate, corectitudine şi excelenţă profesională – vor continua să fie puse pe primul plan, pentru îndeplinirea misiunii nobile pe care Serviciul de Informaţii Externe o are, aceea de a contribui la asigurarea securităţii naţionale, la apărarea şi promovarea intereselor României.

La mulţi ani Serviciului de Informaţii Externe!”.

Premierul Marcel Ciolacu folosește cheltuielile cu zborurile lui Iohannis pentru a se îndepărta de scandalul Nordis: ”Cu toţii am făcut şi greşeli”
Premierul Marcel Ciolacu folosește cheltuielile cu zborurile lui Iohannis pentru a se îndepărta de scandalul Nordis: ”Cu toţii am făcut şi greşeli”
Premierul Marcel Ciolacu a comentat miercuri, 19 martie, cheltuielile desecretizate cu deplasări ale fostului președinte Klaus Iohannis. El le-a comparat cu propriile zboruri la bordul avioanelor...
Anamaria Gavrilă nu spune nimic de retragere în primul mesaj după validarea candidaturii. George Simion i-a lăsat un comentariu
Anamaria Gavrilă nu spune nimic de retragere în primul mesaj după validarea candidaturii. George Simion i-a lăsat un comentariu
Anamaria Gavrilă a confirmat pe pagina sa oficială de Facebook că i-a fost validată candidatura de către Biroul Electoral Central (BEC). Primul său mesaj după această validare este unul...
#Klaus Iohannis, #mesaj, #SIE , #stiri Klaus Iohannis
  1. Cheltuielile președintelui Iohannis au fost excesive, susține Nicușor Dan. Cum putea Guvernul să evite această risipă
  2. Palatul BCR va fi transformat în hotel de 5 stele. Primarul Nicușor Dan a semnat autorizația FOTO
  3. Cinci susținători ai lui Călin Georgescu, trimiși în judecată. Acuzațiile grave care li se aduc: ”Să înceapă războiul / Cu răngi şi topoare peste nemernici” UPDATE
  4. Nicușor Dan, întâlnire secretă cu Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni. Motivul tête-à-tête-ului
  5. Premierul Marcel Ciolacu folosește cheltuielile cu zborurile lui Iohannis pentru a se îndepărta de scandalul Nordis: ”Cu toţii am făcut şi greşeli”
  6. UPDATE Anamaria Gavrilă, și "agasată", și sancționată. Lidera POT a chemat Poliția la Parlament să-i îndepărteze pe jurnaliștii care-și făceau meseria VIDEO
  7. Crin Antonescu, critic la adresa lui Nicușor Dan. Ce i-a reproșat candidatul PSD-PNL-UDMR primarului Capitalei
  8. Dacă nu Crin, atunci cine? Candidatul Coaliției spune cine crede că va fi președintele României dacă nu va fi el acela
  9. Reacția lui Marcel Ciolacu după ce mai mulți candidați la prezidențiale au promis că îl vor schimba din funcție: „Doar PSD poate face asta”
  10. Marcel Ciolacu: ”Nu am să îl critic niciodată pe Victor Ponta”. Dar îi dă un sfat care sună a acuzație gravă