Vila din Aviatorilor rămâne în umbră. Liderul deputaților USR dă în judecată RA-APPS pentru acces la dosarul renovării

Marti, 26 Martie 2024, ora 14:44
1989 citiri
Vila din Aviatorilor rămâne în umbră. Liderul deputaților USR dă în judecată RA-APPS pentru acces la dosarul renovării
Ionuţ Moşteanu, purtător de cuvânt al USR FOTO Facebook/ Ionuţ Moşteanu

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a anunţat marți, 26 martie, că va da în judecată RA-APPS, pentru că refuză să le dea acces parlamentarilor USR la dosarul renovării vilei din Aviatorilor 86. RA-APPS continuă refuzul de a oferi informații despre vila care ar fi fost pregătită pentru Klaus Iohannis.

USR afirmă că RA-APPS refuză să le dea acces parlamentarilor USR la dosarul renovării vilei din Aviatorilor 86, despre care anchetele de presă au arătat că e pregătită pentru preşedintele Klaus Iohannis.

„Refuzul instituţiei de a permite accesul la dosar, transmis în scris, nu conţine niciun argument legal. Situaţie este aberantă, din moment ce parlamentarii au certificate ORNISS şi, prin lege, pot consulta documente clasificate”, precizează formaţiunea.

În baza Legii 182/2002, liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a depus o solicitare de acces la dosarul secretizat de la RA-APPS în data de 6 martie şi a primit un răspuns semnat de directorul Marius Grăjdan care susţine că instituţia „nu are competenţa de a stabili dacă solicitarea respectă principiul necesităţii de a cunoaşte”.

Deputatul USR a anunţat că a făcut o revenire către directorul RA-APPS şi, de asemenea, a trimis o solicitare de clarificări şi către Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru a primi lămuriri referitoare la accesul deputaţilor la informaţii clasificate şi dacă şeful RA-APPS, Marius Grăjdan, comite un abuz în serviciu prin ţinerea dosarului la sertar.

„Nu domnul Grăjdan decide cine are acces la dosar, ci legea este foarte clară. Intenţia mea este ca toată lumea să ştie pentru cine este pregătit acel imobil şi pentru ce se bagă şapte milioane de euro într-un imobil civil despre care toată lumea spune că este pregătit pentru retragerea lui Iohannis. Mi se pare absolut imoral, absolut mişelesc ce încearcă ei să facă. Ştim că Iohannis are acest comportament de faraon prin care a dictat că îşi doreşte pentru el o casă mare, privilegiată, după încetarea mandatului. Acest lucru într-o ţară democratică nu este normal”, a declarat Ionuţ Moşteanu.

Liderul deputaţilor USR a anunţat că va da în judecată RA-APPS dacă nu primeşte acces la dosar.

„Insist ca România să rămână pe acest drum corect al democraţiei. Nu suntem dictatură şi instituţiile statului trebuie să răspundă, prin intermediul parlamentarilor şi prin intermediul presei, în faţa cetăţenilor. Dacă nu-mi vor răspunde şi nu-mi vor da acces la acest dosar, îi voi da în judecată”, a conchis Moşteanu.

Quarterly Report - Editia 4

Țara unde o deputată a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru că a insultat monarhia
Țara unde o deputată a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru că a insultat monarhia
Un tribunal thailandez a condamnat-o luni pe deputata opoziţiei Chonthicha Jangrew la doi ani de închisoare pentru insultarea monarhiei, a declarat avocatul acesteia. Condamnarea a fost...
Familiile victimelor unui atac armat de la o şcoală din Texas au dat în judecată mai multe rețele sociale și un producător de arme, pentru ucidere din culpă
Familiile victimelor unui atac armat de la o şcoală din Texas au dat în judecată mai multe rețele sociale și un producător de arme, pentru ucidere din culpă
Familiile victimelor unui atac armat de la o şcoală primară din Uvalde, Texas, produs în 2022, au intentat două procese împotriva Meta, compania mamă a Instagram, Activision Blizzard şi...
#Klaus Iohannis, #vila RAAPPS, #Ionut Mosteanu, #USR, #proces , #stiri Klaus Iohannis