Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”

Joi, 20 Iunie 2024, ora 21:21
8212 citiri
Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Președintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Retragerea candidaturii la șefia NATO a președintelui Klaus Iohannis nu vine ca o surpriză, însă analiștii punctează că șeful statului ar fi putut câștiga o șansă uriașă.

„Retragerea președintelui Iohannis din candidatura pentru NATO era inevitabilă (...) Precum în 10 ani de mandat, nu și-a pregătit candidatura din timp și a lansat-o pe ultima sută de metri. Ori asemenea poziții europene și euroatlantice necesită o pregătire din timp, cum a avut-o Rutte”, este de părere analistul politic Radu Magdin.

Și analistul de politică externă George Rîpă este de aceeași părere, punctând că șeful statului a pierdut o șansă uriașă pe ultima sută de metri de mandat. „Am spus încă de anul trecut că președintele nu poate ocupa această funcție, deoarece profilul său internațional nu era unul care să-l recomande pentru asta. Klaus Iohannis este văzut ca un pro-occidental, însă asta nu a fost de ajuns. Imaginea sa de politician hotărât, care ia decizii strategice rapid și care este harnic nu era suficient de puternic conturată. Președintele nu s-a profilat în cei 10 ani de mandat ca un politician activ în relațiile internaționale, nici la nivel bilateral și nici la nivelul organizațiilor importante din care România face parte, inclusiv NATO. A avut o șansă uriașă de a-și construi un profil internațional, pe final de mandat, după ce Putin a invadat Ucraina. Cei care au strălucit însă atunci au fost Boris Johnson, Andrzej Duda, Mateusz Morawiecki și lideri din țările baltice”, a explicat pentru Ziare.com George Rîpă.

„Retragerea lui era una așteptată de mai multă vreme. Să ne amintim că, în urmă cu 2-3 luni, presa franceză, americană, germană anunța aproape la unison că această candidatură afectează imaginea de monolit a Alianței într-un moment important. Lui Iohannis i s-a spus în față, la ultima vizită din SUA, că Washingtonul îl susține pe Rutte”, a mai arătat George Rîpă.

Mandatul de comisar european care îi revine României

„Per ansamblu, este foarte bine că președintele a manifestat ambiții pentru el și pentru români, pentru că România este în cărți pentru o poziție bună la Comisia Europeană. Nu neapărat însă pentru președintele Klaus Iohannis, pentru că este ciudat pentru un președinte să devină Comisar European, adică un rang de ministru. Însă România este câștigătoare de pe urma ideii unor candidaturi înalte și acest lucru este unul din puținele servicii pe care președintele Iohannis pare că le-a făcut public României”, a mai susținut Radu Magdin pentru Ziare.com.

În același timp, potrivit analistului George Rîpă, mișcările făcute de șeful statului „arată că România rămâne un stat serios, și că a depășit etapa ”Tăcem și Facem”. Pe față, acum ne asumăm susținerea 100% pentru Ucraina, ceea ce e un lucru bun, pentru că e în interesul nostru: rezistă Ucraina, nu pică Moldova”.

„Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică” - George Rîpă, analist poltic

George Rîpă a mai punctat că, „de altfel, președintele și-a depus candidatura într-un moment în care la nivelul Alianței se contura deja un consens pro-Rutte. Candidatura sa a avut deci darul doar de a irita partenerii noștri”.

„Rămân la părerea că prin această candidatură Iohannis a încercat să forțeze un post la nivelul UE. Iohannis încearcă printr-un mic șantaj, dar și jucând cartea de reprezentant al Estului să obțină un post european important. În câteva luni vom vedea dacă i-a ieșit. Acum e evident că decizia acestei candidaturi nu a fost luată în urma unei analize strategice și că ea nu a ținut cont de realitate. Nu cred că România va pierde sau va câștiga ceva din acest eșec – și asta pentru că tevatura a fost receptată ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”, a conchis analistul George Rîpă.

Candidatură Iohannis la șefia NATO
Ambasada SUA, mesaj laudativ după retragerea lui Iohannis din cursa pentru NATO: Un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea și consensul în cadrul Alianței
21.06.2024 15:53 - Ambasada SUA, mesaj laudativ după retragerea lui Iohannis din cursa pentru NATO: Un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea și consensul în cadrul Alianței
Ambasada SUA la București a lăudat decizia lui Klaus Iohannis de a se retrage din cursa pentru funcția de secretar general al NATO, punctând că este un exemplu al angajamentului său de a...
O publicație germană critică ambițiile lui Klaus Iohannis: ”Este îndoielnic dacă ar fi la înălțimea unei funcții de top”
21.06.2024 14:45 - O publicație germană critică ambițiile lui Klaus Iohannis: ”Este îndoielnic dacă ar fi la înălțimea unei funcții de top”
Publicație germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat, vineri, 21 iunie, un text despre ambițiile lui Klaus Iohannis după finalizarea mandatului său prezidențial. Articolul vine în...
Cum a rămas Iohannis fără susținători la șefia NATO: „În politică nu se respectă nici înțelegerile scrise”
21.06.2024 03:00 - Cum a rămas Iohannis fără susținători la șefia NATO: „În politică nu se respectă nici înțelegerile scrise”
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 20 iunie, în urma ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, că renunță la candidatura sa pentru șefia NATO și că îl va susține pe...
Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
20.06.2024 21:21 - Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Retragerea candidaturii la șefia NATO a președintelui Klaus Iohannis nu vine ca o surpriză, însă analiștii punctează că șeful statului ar fi putut câștiga o șansă uriașă....
Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
20.06.2024 20:27 - Ce scrie presa străină despre retragerea candidaturii lui Iohannis la șefia NATO: ”Finalul unui fals suspans”
Preşedintele român Klaus Iohannis şi-a anunţat retragerea candidaturii de la şefia NATO, lăsând astfel drum liber premierului olandez Mark Rutte să-i succeadă lui Jens Stoltenberg,...
Cum vede CTP retragerea lui Klaus Iohannis: ”Ne mai rămâne totuși o speranță, să ne concentrăm cu toții...”
20.06.2024 16:22 - Cum vede CTP retragerea lui Klaus Iohannis: ”Ne mai rămâne totuși o speranță, să ne concentrăm cu toții...”
Președintele Klaus Iohannis a anunțat după ședința CSAT de joi că se retrage din cursa pentru șefia NATO, unde este favorit olandezul Mark Rutte. Printr-o postare pe Facebook, cu titlul...
Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
20.06.2024 14:44 - Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 20 iunie, că renunță la candidatura pentru șefia NATO. Șeful statului și-a anulat și declarațiile anunțate cu o zi în urmă. Președintele...
Ponta, nou atac la Iohannis: „Ce a cerut România, în afară de un loc de muncă pe persoană fizică?”
19.06.2024 18:21 - Ponta, nou atac la Iohannis: „Ce a cerut România, în afară de un loc de muncă pe persoană fizică?”
Fostul premier Victor Ponta a criticat dur candidatura președintelui Klaus Iohannis la NATO, acuzând că șeful statului și-a negociat o funcție, în loc obțină beneficii pentru stat....
#Klaus Iohannis, #candidatura, #sefia NATO, #castig, #Romania , #stiri Klaus Iohannis
  1. Mureșan: „Ursula von der Leyen are întreaga susținere a PPE”. De ce voturi dispune pentru un nou mandat la șefia Comisiei VIDEO
  2. Dîncu: ”Ciolacu este foarte blând cu miniștrii”. Liderul PSD preconizează remanieri în această toamnă
  3. Iohannis ar putea intra în cursa pentru șefia Comisiei Europene, dacă Ursula von der Leyen nu obține voturile necesare SURSE
  4. Șoșoacă, primul discurs în Parlamentul European: ”Am băgat frica în ei”. Metsola i-a cerut de mai multe ori să încheie VIDEO
  5. Toți producătorii de energie din țară, băgați de urgență în ședință de ministrul Sebastian Burduja
  6. Conflict în PSD. Un fost secretar de stat îl acuză pe Claudiu Manda pentru demiterea sa din Guvern și pierderea funcției de viceprimar la Craiova: „M-a făcut magistral”
  7. Cine îi înlocuiește pe Gabriela Firea, Vasile Dîncu, Diana Șoșoacă și Claudiu Tîrziu în Senatul României
  8. Mircea Geoană la 5 ani de la desemnarea ca adjunct NATO: „Mă pregătesc cu ambiţie pentru următorul capitol al carierei mele”
  9. Nicușor Dan clarifică termenul „cretini” folosit într-o postare pe Facebook: „Îşi petrec timpul în a vedea ce pot să facă împotriva primarului”
  10. Dacian Cioloș a anunțat că se retrage din politica de partid: „Am nevoie să mă reîncarc făcând lucruri, nu doar vorbind despre ele”