Președintele Klaus Iohannis participă, în perioada 16-18 octombrie 2024, la Summitul UE - Consiliul de Cooperare al Golfului (16 octombrie) și la reuniunea Consiliului European (17-18 octombrie), care se vor desfășura la Bruxelles, Regatul Belgiei. La propunerea României, agenda reuniunii va include și discuții privind Republica Moldova și sprijinul pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Liderii europeni vor discuta despre ultimele evoluții ale războiului de agresiune al Rusiei, precum și despre sprijinul multidimensional pentru Ucraina și poporul său. În ceea ce privește Orientul Mijlociu, vor fi discutate situația alarmantă și riscurile escaladării violenței în regiune. La propunerea României, agenda reuniunii va include și discuții privitoare la situația din Republica Moldova, precum și despre sprijinul pentru aderarea la Uniunea Europeană, îndeosebi pentru susținerea reformelor interne și pentru consolidarea rezilienței și a stabilității.
Potrivit Administrației Prezidențiale, agenda reuniunii Consiliului European include subiecte precum Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, competitivitatea UE, migrație, afaceri externe, precum și Republica Moldova.
„Referitor la Ucraina, liderii europeni vor discuta despre ultimele evoluții ale războiului de agresiune al Rusiei, precum și despre sprijinul multidimensional pentru Ucraina și poporul său. În ceea ce privește Orientul Mijlociu, vor fi discutate situația alarmantă și riscurile escaladării violenței în regiune. În cadrul reuniunii, vor fi reiterate apelurile privind încetarea ostilităților și respectarea regulilor internaționale, inclusiv în materie de drept umanitar”, arată comunicatul oficial.
Referitor la competitivitatea Uniunii Europene, Consiliul European va revizui progresele realizate în procesul de consolidare a competitivității UE, a rezilientei economice și a pieței unice.
„La propunerea României, agenda reuniunii va include și discuții privitoare la situația din Republica Moldova, precum și despre sprijinul pentru aderarea la Uniunea Europeană, îndeosebi pentru susținerea reformelor interne și pentru consolidarea rezilienței și a stabilității. În perspectiva apropiatelor alegeri și a referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova, va fi discutată, de asemenea, și problema ingerințelor rusești în procesul electoral”, precizează Administrația Prezidențială.
Tema migrației reprezintă un alt subiect important pe agenda liderilor europeni, care vor analiza punerea în aplicare a abordării cuprinzătoare privind migrația, convenite în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European din februarie 2023.
Înaintea reuniunii Consiliului European, pe data de 16 octombrie, va fi organizat primul Summit UE-Consiliul de Cooperare al Golfului, menit să consolideze parteneriatul politic și economic dintre Uniune și statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, într-un context geopolitic dificil.