Întâlnire la Cotroceni, între Iohannis și liderii coaliției. Ce spune Crin Antonescu despre demisia președintelui

Duminica, 09 Februarie 2025, ora 21:24
6840 citiri
Întâlnire la Cotroceni, între Iohannis și liderii coaliției. Ce spune Crin Antonescu despre demisia președintelui
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Hepta

Candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a declarat duminică, 9 februarie, despre o întâlnire a preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii coaliţiei, luni, că nu s-a anunţat public şi poate să presupună că poate fi vorba de varianta în care preşedintele decide să se retragă sau ar putea fi o discuţie despre procedura de suspendare care începe în Parlament.

Candidatul coaliţiei de guvernare a fost întrebat la TVR Info despre întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii coaliţiei, care ar urma să aibă loc luni, în ziua în care se va discuta în BPR-uri solicitarea de suspendare din funcţie, depusă de Opoziţie.

”Nu s-a anunţat public. (..) N-am alte informaţii despre asta. Pot să presupun că poate fi vorba de varianta în care preşedintele decide să se retragă. Asta ar putea fi o variantă. Ar putea fi o discuţie despre procedura de suspendare, care începe în Parlament, în cazul în care preşedintele doreşte să o parcurgă, să o înfrunte, ca să spun aşa, să întrebe liderii majorităţii dacă are susţinerea în continuare, dacă se respinge”, a spus Crin Antonescu. El a adăugat că ”poate există elemente noi în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la primul tur al alegerilor”.

”Se cunosc motivele şi datele pe care Curtea Constituţională a anulat turul doi al alegerilor, dar, după cum ştiţi, în opinia publică există în continuare o solicitare sau o aşteptare sau o speranţă de date noi, care să ne facă mai clar de ce s-a anulat acel tur de alegeri”, a mai spus Antonescu.

Despre o demisie a şefului statului, Crin Antonescu a arătat că îi este greu să spună ce este cazul sau nu este cazul să facă cineva în locul căruia nu este, cu atât mai mult un preşedinte de ţară.

”Ceea ce este important este ca noi, totuşi, până în mai, să avem posibilitatea să facem o campanie electorală normală, corectă, plină de conţinut, pentru că e o alegere foarte importantă pentru ţara asta, şi nu să avem acest interval parazitat cu o dezbatere pe care ar solicita-o un referendum. Mandatele preşedintelui Iohannis s-au încheiat, sau se încheie în două luni, sau câte mai sunt. Părerea despre ele este formată. Discuţia istorică despre ele va urma. Nu cred că asta e tema României acum, să discutăm pro sau contra ce-a făcut domnul Iohannis în cei zece ani”, a explicat el.

El a menţionat că, speră, fie dacă preşedintele decide să demisioneze, să avem o preşedinţie interimară şi să facă această campanie iar dacă preşedintele nu alege asta, speră să nu treacă solicitarea de suspendare.

”A intra acum într-un referendum, procedurile de suspendare, referendum, în afară de imaginea de instabilitate suplimentară pentru România, pur şi simplu pierdem timpul cu altceva şi lucrul acesta n-ar fi decât în favoarea forţelor ultranaţionaliste sau extremist”, a apreciat Crin Antonescu.

Ce spun liderii din coaliție

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat în urmă cu două zile că ar fi fost ideal pentru coaliţia de guvernare şi pentru candidatul comun la prezidenţiale, Crin Antonescu, dacă preşedintele Klaus Iohannis ar fi demisionat din funcţie, iar în locul său ar fi urcat preşedintele Senatului Ilie Bolojan. ”Fără nicio supărare, asta ar fi variantă bună, corectă în acest moment. Ne-ar ajuta pe toţi”, a spus Kelemen Hunor, la Prima TV. Liderul UDMR este de părere că va fi o stare permanentă de tensiune în societate până la alegerile prezidenţiale din luna mai.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, de ce nimeni din coaliţia de guvernare nu are curaj să-i spună preşedintelui Klaus Iohannis să demisioneze.

„Eu am spus public de câteva ori, nu e vorba de a avea sau a nu avea curaj. De câte ori am fost întrebat, am spus că ar fi fost corect, ar fi fost ideal, ar fi fost bine să se retragă după ce preşedintele Senatului a fost ales. Cu Klaus Iohannis nu m-am întâlnit în acest an, ultima dată ne-am întâlnit la consultări, încă nu era ales Ilie Bolojan în funcţia de preşedinte al Senatului, dar şi în acea perioadă eu spuneam că asta ar fi varianta bună, corectă, şi în continuare susţin acest lucru. Dar faţă-n faţă noi nu ne-am văzut, nu ne-am întâlnit, nu aveam cum să-i spun fiindcă nu am avut ocazia. Dacă ne-am întâlni să discutăm, asta aş spune în continuare: fără nicio supărare, asta ar fi variantă bună, corectă în acest moment (demisia - n.r.). Ne-ar ajuta pe toţi”, a spus Hunor.

Liderul UDMR a mai fost întrebat cât de mult îl încurcă Klaus Iohannis pe Crin Antonescu, candidatul la prezidenţiale susţinut de coaliţia de guvernare.

„Permanent va fi această tensiune până la alegeri. Oamenii înţeleg greu de ce au fost anulate alegerile, fiindcă au fost puţine explicaţii. Oamenii spun: „Iohannis a rămas după alegeri acolo”. Nu era obligatoriu. CCR a zis, pe acel alineat 2 din Constituţie, că preşedintele îşi termină mandatul în momentul în care depune jurământul noul preşedinte. Da, dar asta nu înseamnă că tu trebuie să stai până atunci. CCR a dat această decizie, dar asta nu înseamnă că nu există şi altă soluţie. O soluţie politică corectă, constituţională, nu ai fi creat nicio instabilitate, nicio problemă pentru instituţiile statului, pentru că preşedintele Senatului, ocupând interimar această funcţie poate să conducă statul român 90 de zile exact aşa cum conduce preşedintele României, cu două-trei chestiuni mai puţine”, a spus Hunor.

Partidele de opoziţie, în primă fază AUR, SOS România şi POT, ulterior şi USR, au strâns semnăturile necesare pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, însă majoritatea parlamentară formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale au blocat demersul penru a treia oară în decurs de o săptămână. În cazul - puţin probabil - în care propunerea de suspendare va ajunge pe ordinea de zi a plenului, e nevoie de o majoritate parlamentară ca demersul să fie adoptat. În cazul în care se va forma o majoritate de conjunctură pentru suspendarea preşedintelui, Guvernul trebuie să organizeze un referendum pentru demiterea lui Klaus Iohannis. Însă toată procedura ar dura mai bine de trei luni, timp în care România va organiza oricum alegeri prezidenţiale. Primul tur de scrutin este programat pe data de 4 mai, iar finala prezidenţială va avea aloc pe 18 mai. Ulterior, preşedintele Iohannis va părăsi Palatul Cotroceni.

Crin Antonescu, critic la adresa lui Nicușor Dan. Ce i-a reproșat candidatul PSD-PNL-UDMR primarului Capitalei
Crin Antonescu, critic la adresa lui Nicușor Dan. Ce i-a reproșat candidatul PSD-PNL-UDMR primarului Capitalei
Candidatul coaliţiei de guvernare, Crin Antonescu, a declarat miercuri că Nicuşor Dan a vorbit, dintre toate prerogativele preşedintelui, că numeşte procurori, ceea ce arată foarte clar nu...
Marcel Ciolacu: ”Nu am să îl critic niciodată pe Victor Ponta”. Dar îi dă un sfat care sună a acuzație gravă
Marcel Ciolacu: ”Nu am să îl critic niciodată pe Victor Ponta”. Dar îi dă un sfat care sună a acuzație gravă
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu îl va critica niciodată pe Victor Ponta, candidatul independent la alegerile prezidențiale exclus din PSD. Liderul social-democrat are însă și un...
#Klaus Iohannis, #suspendare Klaus Iohannis, #Crin Antonescu, #alegeri prezidentiale 2025 , #Alegeri prezidentiale 2025
  1. Armand: ”Cancelaria Prim-Ministrului Ciolacu a cumpărat aranjamente florale în valoare de 25.000 de euro”
  2. Percheziții la influencerii de pe TikTok ai lui Călin Georgescu. BogPR și Makaveli, acuzați de coruperea alegătorilor
  3. Elena Lasconi critică integritatea viitoarelor alegeri: ”Nu am încredere că nu vom avea iarăși o Rusia”
  4. Lista finală. Care sunt cei 11 candidați dintre care ne alegem președintele pentru următorii cinci ani
  5. Remus Pricopie, după ce i s-a respins candidatura la președinție: "Doi candidați cu plângeri penale, din partea BEC, pentru fals în înscrisuri, se vor afla pe buletinele de vot"
  6. POT stă pe un butoi cu pulbere. Un deputat și-a anunțat demisia. Partidul dă vina pe "sistemul politico-mafiot cu care ne luptăm la nivel de țară"
  7. Simion anunță un miting de ziua lui Călin Georgescu și lansează noi acuzații fără dovezi: "E posibil să se încerce fraudarea alegerilor în turul al doilea"
  8. ”Partidele din România sunt o problemă pentru democraţie, nu o soluţie”. Cum explică acuzația un candidat la președinție
  9. Ce post îi propune Elena Lasconi lui Ilie Bolojan, dacă nu l-a convins să candideze la Președinția României
  10. Câți bani a cheltuit Iohannis pe deplasări comparativ cu alți lideri europeni. România, cap de afiș în top