Campania sub lupa: Episodul 1 - Iohannis, politistul si Obama

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 07:16
8522 citiri
Campania sub lupa: Episodul 1 - Iohannis, politistul si Obama

Numaratoarea inversa pentru primul tur al prezidentialelor a inceput, iar candidatii se lupta deja, pe afisele de pe stalpi si din intersectii, pentru a-si promova numele si sloganurile.

Specialistii consultati de Ziare.com au analizat afisele de campanie ale candidatilor si mesajele din spatele acestora, precum si strategia folosita de prezidentiabili in cursa pentru Cotroceni. Astazi, sub lupa expertilor se afla Klaus Iohannis.

Alegeri prezidentiale 2014: Klaus Iohannis - de la profesorul din Sibiu la "politrucul" care vrea la Cotroceni

Candidatul ACL la alegerile prezidentiale este infatisat in doua ipostaze pe mesh-uri si bannerele prezente atat pe marile bulevarde, cat si pe stradutele dintre blocuri. Iohannis este prezentat pe un fond albastru - culoarea ACL - ca un soi de predicator, cu bratele larg deschise, inconjurat de o aura luminoasa.

"Bratele larg deschise din afis semnifica deschidere, caldura, pietenie. Este o invitatie, este o chemare a lui Iohannis spre alegatori. Invitatia de a fi partasi la proiectul 'Romania lucrului bine facut'. Postura in care se pozeaza candidatul este usor biblica, mesianica: candidatul ne invita sa fim impreuna, ne cheama sa il urmam undeva, sa-i imbratisam proiectul, sa urmam calea si promisiunea pe care o face.

Promisiunea este aceea a 'lucrului bine facut', ceea ce trebuie sa recunoastem, in politica romaneasca sa vezi un politician care face lucrurile bine tine de domeniul miracolului, al supranaturalului", explica pentru Ziare.com specialistul in comunicare politica Antonio Momoc.

Campania sub lupa: Episodul 2 - Ponta renunta la modelul Blair si se inconjoara de barbati

Campania sub lupa: Episodul 3 - Tariceanu: Fara sare si piper, nu vrea chiar la Cotroceni

Campania sub lupa: Episodul 4 - Udrea: Demimondena, casca si sutienul

Campania sub lupa: Episodul 5 - Macovei: Saint-Just cu zambet fortat, care se inspira din Biblie, dar spune "nu" religiei in scoli

Campania sub lupa: Episodul 6 - Melescanu: Candidatul societatii civile cu epoleti

Sociologul Mircea Kivu ofera, insa, o alta interpretare: "Avand in vedere ca e un 'banner', o banda destinata a traversa un drum, pozitia lui Iohannis o sugereaza pe cea a politistului care te opreste din drum. Cum de obicei sunt plasate in localitati, motivul pentru care esti oprit e, probabil, radarul. Daca nu sunt eu defect (recunosc, nu-s un sofer tocmai disciplinat), afisul provoaca asocieri negative. Nu as vota pentru cineva care ma opreste din drum, indiferent de motiv".

Profesorul care pune punctul pe "i"

In alte afise, candidatul ACL arata cu degetul in jos, spre mesajul "Romania lucrului bine facut", ipostaza interpretata fie ca o trimitere la meseria de baza a lui Iohannis, cea de profesor, fie ca o incercare de a pune punctul pe "i".

Totul despre candidatul Klaus Iohannis

"Ziceti ca arata spre mesaj? Bine ca mi-ati spus, eu eram convins ca arata undeva, sub afis, si ma chinuiam sa ghicesc ce ar putea fi acolo. Banuiesc ca s-a vrut sugerarea posturii profesorului, meseria de baza a lui Iohannis, respectat de marea majoritate a electoratului. Dar, in general, i se reproseaza lui Iohannis ca e cam molatic (sa nu zic bleg), postura din afis, cu degetul in jos si un zambet cam neincrezator, nu contrazice deloc aceasta imagine", interpreteaza Kivu.

"Candidatul arata cu degetul spre i-ul din 'Romania', de fapt pune punctul pe i. Iohannis pune punctul pe i-ul din Romania, adica e candidatul care, atunci cand vine vorba de Romania, pune punctul pe i. Afisul continua profilul pe care incearca sa si-l construiasca Iohannis, al omului care tace si face. Sugestia este aceea ca ceea ce ar lipsi din Romania este un politician care intelege bine problemele administrative ale tarii si ca acest candidat care pune punctul pe i le poate administra corect, in stil exact, nemtesc", ne-a declarat, la randul sau, Antonio Momoc.

Iohannis, din sobru in relaxat

Daca pana acum lui Klaus Iohannis i se reprosa faptul ca si-a cultivat o imagine sobra, pe afise a renuntat la costum si a adoptat o tinuta mai relaxata, dar camasa nu pare a avea cea mai potrivita masura.

Klaus Iohannis - De ce vrea sa fie presedinte

Specialistul in comunicare politica Antonio Momoc crede ca s-a renuntat la haina de costum pentru a se expune mai mult albul camasii: "Sacoul ar fi fost negru, albastru inchis sau gri, in niciun caz alb. Observam o armonie cromatica intre albastru si alb pe afisele lui Iohannis. Albul camasii, fie ea si cu un numar mai mare, sugereaza curatenie morala, intentii neascunse. Sunt straie albe in care se pot transmite mesaje mesianice, biblice si in care apar de regula imbracate sau reprezentate personajele biblice".

"Pe mine tata m-a invatat un lucru: ori porti sacou, si atunci ai camasa adecvata si cravata, ori te imbraci 'sport' ('casual' pentru cei mai tineri), cu camasa corespunzatoare si fara cravata. Daca le amesteci, se topesc. Poate ca omul tocmai si-a scos sacoul ca sa se apuce de treaba. Dar acest lucru ar fi trebuit sugerat mai clar (mansete suflecate, guler desfacut). In general, afisul asta mi se pare o pastisa dupa un afis de succes al lui Obama. Dar ala e american, nu neamt", a completat Mircea Kivu.

Mesajul de campanie

In ceea ce priveste mesajele de campanie, "Romania lucrului bine facut" pare a fi o trimitere la modelul nemtesc, iar declinarea identitatii nationale este intens folosita in campanie, "Romania" si "romani" fiind cuvinte des utilizate in mesajele lui Iohannis.

Un alt mesaj este "Lege. Nu hotie. Fapte. Nu vorbarie". De altfel, Klaus Iohannis foloseste si in discursurile sale destul de mult forma negativa.

Klaus Iohannis - Ce promite

"Pentru un afis publicitar e neobisnuit sa fie comunicate atat de multe mesaje, atat de multe idei scrise pe un singur material. Negatia este parte a campaniei negative: Iohannis se refera la el prin comparatie cu toti ceilalti. Este un atac anti-sistem, anti-clasa politica suspecta de hotie si vorbarie. Intrebarea ar fi de ce sa credem ca el ar fi diferit de ceilalti?", spune Antonio Momoc.

"'Romania lucrului bine facut' mi se pare ok, aluzie la un stereotip pozitiv despre nemti. Doar ca e cam lung si nu indeamna la actiune. Or, candidatul Iohannis, care porneste in curs cu un handicap, trebuie sa gaseasca mesajul care sa intoarca intr-un fel lucrurile", e de parere sociologul Mircea Kivu.

In ceea ce priveste mesajul "Da, se poate", fara niciun fel de completare, acesta este de parere ca e vorba de traducerea neinspirata a lui "Yes, we can" (Obama): "In romaneste sugereaza mai degraba indiferenta ('se poate sa fie cum zici, nu zic nu, dar nu ma intereseaza') ".

Foto: Romania TV

Antonio Momoc apreciaza ca asistam, de fapt, la o campanie de teasing: "Cred ca toate aceste mesaje sunt, de fapt, partea I din comunicarea de campanie a lui Iohannis. Asteptam continuarea in saptamanile care urmeaza, in care vor fi declinate si dezvoltate mesajele initiale. Ma astept sa ni se explice mai mult prin publicitate, afise, clipuri ce inseamna 'se poate' si 'Romania lucrului bine facut', diferita de Romania in care nu se poate altfel decat lucrul facut de mantuiala".

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru alegerile prezidentiale pe 2 si 16 noiembrie.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin decat recordul din 1996.

Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat.

Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Ce trebuie să știe alegătorii despre prezidențiale: Unde și cu ce acte pot vota
Ce trebuie să știe alegătorii despre prezidențiale: Unde și cu ce acte pot vota
În ziua de 24 noiembrie 2024, la primul tur al alegerilor prezidențiale din România pot vota cetățenii care au cel puțin vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv....
Dorit de mulți ca premier, Ilie Bolojan a fost taxat dur de un adversar politic. "Inflexibil ca Iohannis. Nimeni nu are dreptate în afară de el”
Dorit de mulți ca premier, Ilie Bolojan a fost taxat dur de un adversar politic. "Inflexibil ca Iohannis. Nimeni nu are dreptate în afară de el”
Kelemen Hunor, președintele UDMR și candidat la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri, 13 noiembrie, că nu este un admirator al lui Ilie Bolojan. El a spus că președintele CJ Bihor...
#Iohannis candidat prezidentiale, #Klaus Iohannis afise campanie, #campanie electorala prezidentiale 2014, #Klaus Iohannis campanie prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014
  1. Ce trebuie să știe alegătorii despre prezidențiale: Unde și cu ce acte pot vota
  2. Dorit de mulți ca premier, Ilie Bolojan a fost taxat dur de un adversar politic. "Inflexibil ca Iohannis. Nimeni nu are dreptate în afară de el”
  3. ”Iohannis nu este Putin, iar eu nu sunt Medvedev”. Reacția lui Ciucă la întrebarea dacă-l va numi premier pe actualul președinte
  4. Marcel Ciolacu, la deschiderea Forumului Economic din Londra: ”Interesul meu ca premier este să reduc numărul românilor care pleacă la muncă în străinătate” VIDEO
  5. Nelu Tătaru a anunțat că își deschide cabinet medical privat după ce Înalta Curte i-a interzis să profeseze la stat
  6. Democrația iese mult slăbită după mandatele lui Iohannis, susține Emilia Șercan. „Și-a arătat disprețul profund față de cetățeni”
  7. Măsurile Guvernului Ciolacu aduc din ce în ce mai mulți investitori străini. România devine hub regional de business
  8. Cauza decesului subit al omului de afaceri Silviu Prigoană, medicii legiști au finalizat autopsia
  9. Gestul neașteptat pe care l-a făcut un tânăr de față cu George Simion: „Unii ne iubesc, alții ne aruncă ziarele la coș și se filmează” VIDEO
  10. Ponta așteaptă să fie chemat în comisia de anchetă privind cheltuielile lui Iohannis. Fostul premier ar fi aprobat achiziția unei aeronave prezidențiale