Incurcatele cai ale candidaturii lui Klaus Iohannis (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 11 August 2014, ora 18:48
6188 citiri
Incurcatele cai ale candidaturii lui Klaus Iohannis (Opinii)

Desemnarea lui Klaus Iohannis in functia de candidat al Aliantei Crestin Liberale pentru prezidentiale nu este, cred, o surpriza.

Pe poza procentelor din sondaje ea este justificata. Klaus Iohannis este in acest moment mai bine plasat decat Catalin Predoiu.

Din punct de vedere politic, insa, cred ca aceasta candidatura este foarte problematica, mai ales pentru PDL.

Situatia de fapt arata asa: PDL a dat de doua ori presedintele si acum nu mai are candidat. Fuziunea este inca doar la nivel de decizie politica, PDL si PNL exista ca entitati distincte sub umbrela unei aliante politice si iata ca, pentru prima data de la infiintarea sa, fostul PD, actual PDL, se angajeaza sa traga dintr-un bun inceput pentru candidatul altui partid.

Conducerea PDL a consimtit la aceasta cedare, care, la o adica, poate fi pusa si sub semnul altruismului in numele unui obiectiv comun. Dar baza partidului?

Aici sunt semne mari de intrebare si din informatiile pe care le-am cules eu deja se simte o doza de demobilizare. Organizatiile, mai ales cele din afara Transilvaniei, nu se prea simt reprezentate de Klaus Iohannis. Nu numai ca nu e de-al lor, dar nici nu prea face priza cu tipul de candidat pe care il intruchipeaza.

Sa nu uitam ca PDL a avut un model de lider foarte bine definit - Traian Basescu. E greu sa le resetezi modelul de azi pe maine.

Apoi, nu stiu in ce masura baza PDL are raspunsul la intrebarea esentiala pentru orice motivare: "what's in it for me?". Ce ne iese noua din asta? Care va fi castigul democrat liberalilor daca il scot pe Klaus Iohannis presedinte al Romaniei? Teoretic vor da premierul. Asta daca ceea ce este acum alianta si ar trebui sa devina fuziune cu acte in regula va tine. Daca se va reusi o schimbare de majoritate. Daca dl Iohannis se va tine de cuvant.

Toate sunt posibile, unele chiar probabile, dar exista si mai multe necunoscute, in general tandemurile nu au fost respectate pana la capat, iar cel care se vede cu sacii in caruta poate fi tentat sa tradeze, mai ales in volatila politica romaneasca. Asadar, perspectiva castigului pentru PDL este indepartata si foarte nesigura.

Deci pentru PDL este si o problema de orgoliu, si una de motivare. Combinate, ele ar putea sa reduca substantial turatia masinariei democrat-liberale fara de care alegerile nu cred ca pot fi castigate, pentru ca structurile liberale sunt, traditional, foarte slabe si indisciplinate, profund macinate acum de cantecul de sirena al lui Calin Popescu Tariceanu. Si cu candidati putin charismatici, votul din noiembrie se profileaza mai mult ca niciodata ca unul pe masinarii, nu pe candidati.

Va aduc aminte ce spunea Radu Berceanu despre complicatul mecanism dintr-o alianta la firul ierbii, in teritoriu: "Cand se unesc doua partide, candidatul scos din borcan va avea mari probleme. Se va discuta asa: Ati facut afise? N-am facut. Pai, faceti, ca e al vostru. Ba e al nostru, al tuturor. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni, e al vostru."

Pe de alta parte, prin sustinerea lui Klaus Iohannis, PDL mai face o cedare majora care l-ar putea costa nu atat la nivelul organizatiilor, cat al electoratului sau.

Democrat-liberalii, cu toate compromisurile si minusurile lor, au fost totusi cei care s-au tinut cel mai aproape de principiile statului de drept si ale integritatii. Nu au sustinut ministri urmariti penal, nu au impiedicat prin vot ridicari de imunitati, nu s-au opus actului de justitie, in 2012 au aparat principiile statului de drept cu un pret electoral mare. O parte din electoratul lor pentru asta le-a si ramas fidel.

Acum acest electorat este invitat sa voteze un candidat care pune sub semnul intrebarii aceste principii. Adica un candidat cu integritate discutabila, in proces cu ANI, cu o avere doar partial justificata, cel numit in 2009 "premierul de la Grivco".

Este foarte probabil ca acest electorat sa se simta tradat, chiar insultat de oferta facuta si fie sa stea acasa, fie sa se indrepte catre Monica Macovei. Intr-un fel, poate ca PDL ii face dnei Macovei un cadou involuntar. As spune chiar ca aceasta desemnare a validat candidatura dnei Macovei care se fundamenteaza tocmai pe faptul ca PDL nu mai are candidat, deci alegerile preliminare au fost practic anulate. Este un argument care ar putea sensibiliza chiar o parte din baza PDL.

Alta parte din baza partidului si din electoratul lui ar putea merge catre Traian Basescu si candidatul sustinut de acesta, Cristian Diaconescu. PMP este un PDL 2, de fapt, si multi democrat-liberali ar putea incepe sa se regaseasca mai mult in aceasta structura decat in ceea ce le ofera Vasile Blaga.

Sigur, veti spune ca acestea sunt calcule pentru turul intai, pentru ca in turul al doilea, oricum voturile anti-Ponta se vor reconcentra pe un candidat. In principiu, da, dar turul intai nu este chiar un galop de sanatate, mai ales atunci cand nu ai motoarele electorale turate la maximum.

In plus, mai exista un risc. Daca va veni o hotarare judecatoreasca bomba care sa confirme incompatibilitatea lui Klaus Iohannis? Ar fi la fel de grav si in campanie, si dupa o eventuala victorie care sa oblige la parasirea functiei. E un risc, cred, nu tocmai neglijabil.

Ma intreb daca dl Blaga nu a luat in calcul aceste chestiuni. Are prea multa experienta politica pentru a nu le fi anticipat. Si atunci? Probabil ca timpul va face lumina. In orice caz, dl Blaga a pus toata miza pe cartea Iohannis, caruia inteleg ca ii va si fi sef de campanie, iar in caz de esec va deconta in exact aceeasi masura cu angajamentul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Klaus Iohannis candidat prezidentiale, #Iohannis ANI, #candidat PDL prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014