Iohannis: Guvernul Ponta ne-a facut de ras in lume. Romanii din diaspora au fost umiliti (Video)

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 15:57
4666 citiri
Iohannis: Guvernul Ponta ne-a facut de ras in lume. Romanii din diaspora au fost umiliti (Video)
Foto: B1TV

Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidentiale, a acuzat, miercuri, Guvernul Ponta ca i-a umilit pe romanii din diaspora impiedicandu-i sa voteze in turul intai si a cerut imperativ suplimentarea sectiilor de votare dincolo de granite, oferind solutii.

Intr-o conferinta de presa tinuta la sediul ACL, Iohannis a declarat ca "Guvernul Ponta ne-a facut de ras in lume" prin "organizarea defectuoasa in diaspora" a turului intai al alegerilor prezidentiale.

"Romanii au fost umiliti. La sesizarea noastra de a inmulti numarul sectiilor de votare, initial ni s-a spus ca nu se poate. Iata ca BEC a interpretat ieri art. 54 alin. 1 din Legea 370 / 2004 si a aratat ca acest lucru este valabil doar in interiorul tarii. Aici nu se poate schimba numarul sectiilor de votare. In afara, unde nu exista liste permanemte (toti voteaza pe liste suplimentare), sunt permise noi sectii", a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a spus ca cere Guvernului si Ministerului de Externe "sa se apuce urgent de treaba" si sa gaseasca o solutie pentru a infiinta sectii de votare in diaspora, astfel incat toti romanii care doresc sa poata vota la data de 16 noiembrie.

Alegeri prezidentiale 2014: Ce povestesc romanii din diaspora care au stat la coada la vot

Vot dezastruos in diaspora, se cere interventia lui Juncker: S-au primit indicatii de la Bucuresti

Presedintele PNL a constatat ca foarte multi romani sunt "consternati" de ce s-a intamplat duminica.

"Sunt mii de sesizari care s-au trimis pe adresa BEC din partea unor romani care nu au putut sa voteze (...) Daca exista la domnul Ponta, in Guvernul Romaniei, o urma de demnitate si de respect fata de romanii din diaspora, le solicit sa rezolve problema", a mai spus Iohannis.

Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale 2014: Creste diferenta dintre Ponta si Iohannis

Intrebat care ar putea fi solutiile la care se refera, acesta a spus ca ele sunt "extrem de simple".

"Asa cum s-a putut, peste noapte, da ordonanta de urgenta prin care s-a legalizat migratia primarilor, se poate da peste noapte un act normativ prin care sa se infiinteze sectiile de votare (...) Guvernul Ponta e foarte inventiv, sa faca bine sa lucreze cu aceasta inventivitate si pentru romani, nu doar pentru interesul propriu", a explicat el.

De asemenea, intrebat daca ACL intentioneaza sa le ofere asistenta juridica romanilor care nu si-au putut exercita, duminica, dreptul constitutional de a vota, Iohannis a spus ca ACL a discutat subiectul si a decis sa puna la dispozitia sectiilor de votare mai multi oameni, inclusiv voluntari care sa le explice alegatorilor ce trebuie sa faca.

"Aceste lucruri le facem noi pentru ca guvernul e incapabil", a subliniat el.

Dezastru la votul din diaspora - ambasada SUA reactioneaza

Pomeni electorale fara fundament

Un alt subiect abordat de Klaus Iohannis in conferinta de presa a fost cel al bugetului pe anul 2015.

"Spun de cateva saptamani ca nu avem nici macar un draft de buget si acest lucru nu e in regula. Spun de cateva luni ca Guvernul Ponta nu are nicio viziune despre Romania. Ministrul Finantelor in functie confirma ca nu avem nici macar un prim draft de buget pentru 2015. Acest lucru este grav! Zilnic aflam de noi pomeni electorale, noi minciuni de la domnul Ponta, si iata, ni se confirma - nu au nicio baza. Aceste promisiuni sunt vorbe in vant. Daca domnul Ponta doreste sa ma contrazica, sa pofteasca cu proiectul de buget in Parlament", a cerut Klaus Iohannis.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu: Noul premier sa isi insuseasca bugetul pe 2015 (Video)

In ceea ce priveste dezbaterile electorale pentru turul doi, Klaus Iohannis a respins categoric ideea ca Victor Ponta sa fie cel care sa decida calendarul si locul.

El a cerut ca dezbaterile sa fie organizate pe "teren neutru", nu "intr-un studio al unei televiziuni private", ci intr-un loc unde sa aiba acces toata mass-media.

"Universitatea de Vest din Timisoara mi s-ar parea o solutie foarte buna", a declarat Iohannis, inca o data, reamintind ca in curand se implinesc 25 de ani de la Revolutia din 1989, declansata in orasul de pe Bega.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis suplimentare sectii votare diaspora, #Iohannis Guvern Ponta buget, #Iohannis vot diaspora prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014