Klaus Iohannis, despre cea mai mare putere a presedintelui, schimbarea Guvernului Ponta, justitie si gratieri Interviu video

de Ioana Ene Dogioiu , Senior editor
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 09:10

   

Klaus Iohannis, despre cea mai mare putere a presedintelui, schimbarea Guvernului Ponta, justitie si gratieri Interviu video
Atitudinea presedintelui se transmite atat de puternic incat misca lucrurile. Presedintele nu are instrumente care se vad direct, nu emite legi si hotarari cu urmari practice, dar are ceva cu mult mai important, are votul popular, afirma candidatul ACL la presedintie, Klaus Iohannis.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Klaus Iohannis a aratat ca, in ipoteza castigarii alegerilor, nu va avea nicio actiune la limita Constitutiei pentru a provoca o schimbare de Guvern.

Klaus Iohannis a explicat cum anume crede ca va schimba Romania, care sunt proiectele actualului presedinte care ar trebui continuate si cum va reusi sa coaguleze clasa politica in jurul unor proiecte de interes national.

Klaus Iohannis vs ANI: Prima reactie a primarului dupa amanare

Care sunt atuurile dvs in raport cu Victor Ponta, principalul contracandidat?

Am anumite avantaje si puncte care ma recomanda, dar nu as vrea sa le pun in raport cu Victor Ponta. Modul meu de lucru ma recomanda. Am o abordare simpla, foarte serioasa, daca promit ceva si fac acel lucru, daca incep un proiect il si termin. Vin cu un program foarte bun, il voi lansa luni, 29 septembrie.

Este un program care ma reprezinta, construit in jurul viziunii mele - Romania prospera si puternica, o Romanie a respectului. Este o baza solida pentru multi ani de acum incolo. In rest, orice candidat e recomandat prin ceea ce a facut inainte. Cartea mea de vizita este foarte cunoscuta, vizitabila si se numeste Sibiu.

Si daca un politician reuseste intr-o zona, e de presupus ca poate sa reuseasca si in alta zona, chiar daca este un pic mai mare, pentru ca modul de abordare e similar.Mijloacele pentru a reusi in liga politica nationala sunt similare celor din liga politica locala?

Daca un om e serios, muncitor, doreste sa rezolve problemele, stie sa conduca echipe, stie sa construiasca un proiect, atunci el este la fel, indiferent daca e primar, premier sau presedinte. Este vorba despre capacitatea omului de a genera proiecte, de a le conduce si pune in practica, de a transmite viziune.Care sunt principalele trei valori in care credeti?

Democratie, libertate, familie, dar sigur sunt mult mai multe.Ce inseamna patriotism pentru Klaus Iohannis?

Cred ca patriotism inseamna nu doar faptul ca te simti parte din patrie, ci si ca vrei sa te implici pentru a-ti promova patria, pentru a rezolva problemele cu care ea se confrunta. Este o atitudine proactiva, nu doar sa doresti sa o duci mai bine impreuna cu semenii tai, ci sa faci ceva pentru a o duce mai bine.

Este desigur vorba si despre valorile trecutului. Ca sa construim pentru viitor ceva ce face sens, trebuie sa evaluam prezentul si sa ne cunoastem trecutul, valorile lui.Intr-un cuvant, care va fi atributul Romaniei presedintelui patriot Iohannis?

Romania mea.

Care credeti ca sunt principalele doua teme restante ale societatii romanesti, cele mai presante si care e viziunea pentru ele?

Luni voi lansa programul de guvernare si voi prezenta aceste lucruri atunci. Sunt mai multe teme: educatia, sanatatea, sistemul de pensii, economia. Chiar daca presedintele nu se ocupa direct sa creeze locuri de munca, el trebuie sa creeze locuri de munca venind cu o filosofie pe care o vor impartasi si altii.

Aceste lucruri trebuie repuse in discutie. Avem domenii in care lucrurile functioneaza bine sau spre bine. In rest, trebuie reluate discutiile, trebuie clarificate legile, trebuie imbunatatita abordarea, suntem cu multe restante.Situatia constitutionala a presedintelui este ingrata. Desi este ales in baza unui program care atinge principalele probleme ale societatii, mijloacele lui efective, directe, de a-l pune in practica sunt destul de limitate. Il pune in practica in principal prin intermediul Guvernului si al unei majoritati parlamentare.

Eu sunt de alta parere. Presedintele nu are instrumente care se vad direct, nu emite legi si hotarari cu urmari practice, dar are ceva cu mult mai important. Are votul popular. Si forta data de votul popular, dupa cum am putut sa vedem, este foarte mare.

Schimba mersul lucrurilor nu prin acte care duc la reabilitarea unui drum sau la demararea unui anume proiect, ci prin modul in care se implica, in care declara o atitudine fata de o problema, in care aduna oameni capabili sa o rezolve. Atitudinea presedintelui se transmite atat de puternic incat misca lucrurile. Un presedinte intelept stie sa foloseasca aceasta mare putere.In noiembrie 2009 am avut un referendum convocat de presedinte care a concentrat un vot popular masiv, covarsitor chiar, pentru parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Niciuna dintre cele doua nu a reusit, desi reducerea numarului se putea face prin lege organica, fara modificarea Constitutiei. Ba chiar numarul de parlamentari a crescut. Ce s-a intamplat cu forta votului popular?

Acel referendum si rezultatul lui au aparut in cea mai conflictuala situatie posibila. In situatii conflictuale nu se rezolva problemele. Asemenea chestiuni trebuie abordate impreuna cu toti cei care au un cuvant de spus, impreuna cu Parlamentul, cu partidele politice.

Daca presedintele singur, intr-un referendum de demitere, vine cu o propunere, nu poate aparea o solutie. Solutii nu vin din conflict, ci din adunarea actorilor la un loc si din consens. Abordarea conflictuala foarte rar duce la solutii care schimba societatea.Daca veti catiga, veti avea in spate un vot covarsitor antiPonta si implicit impotriva actualei guvernari. Va veti considera obligat de acest vot popular, in care vedeti principala forta a unui presedinte, sa incercati sa obtineti rapid o schimbare de guvern?

Eu sper sa fie si un vot proIohannis, pro ACL, nu numai un vot antiPSD. Oricum va fi, presedintele nu trebuie sa duca in mandat conflictul din campanie. Cand se incheie campania trebuie sa se incheie si conflictele din campanie. Nu voi merge pe picior de conflict in mandatul meu.

Voi gasi guvernul PSD in functiune, asta nu inseamna ca nu pot sa imi doresc alt guvern. Imi doresc ca tara sa fie guvernata de partidul meu, cel care va rezulta din fuziunea PNL-PDL. Insa nu voi avea nicio actiune la limita Constitutiei pentru a provoca o schimbare de guvern.

Presedintele nu se implica in schimbarea Guvernului, e deasupra jocului politic, iar schimbarea Guvernului, daca se va produce, se va produce in Parlament, nu la presedintie.Dar presedintele este un actor politic foarte important. In 2004, daca presedintele Basescu nu se implica major, PSD, care castigase alegerile, avea cel mai mare numar de mandate, putea sa ramana la putere, guvernarea Nastase continua, PNL nu ar fi guvernat vreme de 4 ani. A gresit Traian Basescu?

A fost atunci o interpretare corecta pentru ca PSD nu a castigat alegerile. Le-ar fi castigat daca avea jumatate plus unu dintre mandate. Atunci presedintele ar fi fost obligat sa numeasca premierul propus de PSD. In plus, atunci au fost simultan alegeri prezidentiale si parlamentare, acum avem doar prezidentiale si un guvern in functie.Pe ce criterii veti desemna premierul?

Dupa consultarea partidelor politice. Mi-ar conveni sa existe o majoritate care sa propuna un premier din ACL sau PNL, cum se va numi pana atunci. Dar va exista faza de consultare si chiar daca imi doresc sa numesc un premier din formatiunea mea, voi tine cont de situatia de atunci.Consultati partidele, desigur, dar ultimul cuvant e la presedinte. Care vor fi criteriile dvs concrete?

Este o discutie care se va purta atunci. Acum ne concentram pe prezidentiale.

Premierul ACL va fi in mod cert Catalin Predoiu?

Daca la scurt timp dupa alegeri apare o reconfigurare in Parlament si se schimba Guvernul prin motiune de cenzura, atunci sigur ca se aplica protocolul ACL si Catalin Predoiu va fi prim ministru.Veti gasi la eventuala instalare in functie un guvern deja instalat. Veti coabita cu Guvernul Ponta?

Nu sunt dispus sa coabitez cu nimeni, ci sa colaborez institutional. Coabitarea este un troc politic caruia ii lipseste ingredientul principal pentru un compromis politic sanatos - transparenta. Ea a lipsit din coabitarea intre presedintele Basescu si premierul Ponta. Nici pana azi nu stim de ce s-a semnat acel pact de coabitare.

Colaborarea este in baza legislatiei, in special a Constitutiei. Presedintele si premierul nu ajung acolo ca sa faca un joc politic doctrinar, ci pentru a rezolva problemele Romaniei. Si indiferent de optiunile doctrinare, sunt obligati sa lucreze impreuna pentru a le rezolva. Nu este admisibil sa faca doar atat cat fac acum, adica sa se puna in fata camerelor de luat vederi si sa se certe in fata natiunii. Nu e admisibil.Care ar fi limitele colaborarii? Peste ce nu ati putea trece?

Sunt stabilite de Constitutie.

Va dau un exemplu concret: Guvernul amputeaza prin ordonanta legea Educatiei. Cum ar reactiona presedintele Iohannis?

In spiritul Constitutiei. Presedintele emite opinii, accepta actul normativ sau il timite inapoi in Parlament sau la CCR. In cazul unei ordonante, insa, presedintele nu are atributii.In programul dvs de guvernare spuneti ca va exista un capitol dedicat educatiei.

Chiar un capitol solid.

Poate vor fi oameni care va vor vota pentru el. Daca premierul si Guvernul vor actiona in total dezacord cu viziunea expusa acolo, ce veti face? Votul popular, forta presedintelui, a validat ceea ce Guvernul contrazice?

In capitolul dedicat educatiei nu exista masuri concrete ce trebuie puse in practica. Eu prezint viziunea mea asupra educatiei, cum prezint si viziunea asupra sanatatii, asupra sistemului de pensii, sunt 11 teme pe care le tratez. Ele nu se refera la ce trebuie sa faca Parlamentul si Guvernul. Treaba mea e sa aduc in discutie problema, sa aduc oameni impreuna pentru a gasi impreuna o solutie si atunci ea nu va fi nici impotriva presedintelui sau a Guvernului.Pe mine nu ma intereseaza sa lucram repede si pe termen scurt. Eu vreau sa lucram bine si sa avem proiecte pe termen lung. Voi avea grija sa fie de atatea ori rediscutate temele pana gasim o solutie care sa fie buna pentru Romania si atunci conflictul este exclus prin metoda de abordare.Cum veti reusi sa aduceti la discutii constructive si sa sa armonizati o clasa politica atat de divizata, inclusiv pe zona de dreapta pentru a ajunge la aceste solutii bune?

Cu multa rabdare si cu multe discutii.

Care dintre proiectele lui Traian Basescu merita continuat?

Proiectele nu se leaga de persoane, ci de Romania. As mentiona doua domenii in care in ultimii 10 ani s-au facut progrese notabile, recunoscute, care trebuie duse mai departe nu de dragul celui caruia le-a initiat, ci de dragul Romaniei. Statul de drept si independenta Justitiei.

Daca ne oprim, lucrurile nu sunt intr-o logica buna. Trebuie mers mai departe. Eu voi garanta ca presedinte independenta Justitiei si voi avea grija sa nu existe nicio imixtiune care sa o pericliteze. Iar in domeniul statului de drept, nu suntem la capatul drumului, mai sunt multe de facut si trebuie sa avem un presedinte care garanteaza continuarea consolidarii statului de drept si vreau sa fiu acest presedinte.

Sunt doua domenii care au fost bine gestionate si trebuie duse mai departe.In varful stiloului dvs de presedinte va sta numirea procurorilor sefi. Pe ce criterii veti face numirile?

Mi-ar placea sa existe propuneri de profesionisti adevarati din randul celor vizati. Mi-ar placea ca CSM sa vina cu solutii solide si aici ar mai trebui lucrat si la legislatie.

Ati dori modificarea legii astfel incat propunerea pentru procurori sefi sa nu mai vina de la ministerul Justitiei, ci de la CSM?

Aici putem sa discutam putin chestiunea. Trebuie in orice caz sa fie profesionisti recunoscuti intre colegii de aceeasi profesie.

Si tot presedintele propune sefii serviciilor secrete. Aici ce criterii veti avea?

Exista standarde pe care ni le-am insusit. Serviciile trebuie conduse de civili.Pe ce criterii veti acorda gratieri individuale?

Cand voi fi presedinte voi gratia doar in caz de eroare judiciara dovedita sau daca Guvernul recomanda un caz social miscator, convingator. Nu as gratia sub nicio forma pe cineva condamnat pentru coruptie.Daca ati primi pentru promulgare legea gratierii si amnistiei, cum ati proceda?

As trimite-o prompt inapoi. Nu sunt de acord cu asa ceva.

Cum vedeti relatia Romaniei cu Rusia, in perspectiva?

Este o relatie puternic degradata, dar nu cred ca trebuie sa incercam noi, de capul nostru, sa desenam ceva special. Relatia cu Rusia trebuie gestionata doar impreuna cu partenerii din UE si NATO. Doar asa putem sa aducem lucrurile inapoi in zona in care tratatele internationale sunt respectate de toate partile.Cum ar putea Romania sa joace un rol regional mai important, asemeni Poloniei, spre exemplu?

Daca ne profilam mai bine in interiorul UE, devenind mai performanti, cu solicitari clar formulate, cu lobby puternic la Bruxelles, inclusiv pentru fonduri europene si cu rezultate mai bune in domeniile relevante: combaterea coruptiei, consolidarea statului de drept, absorbtia fondurilor. Atunci vom fi o voce mai bine auzita si respectata.Veti conduce politica externa a Romaniei. Care credeti ca e principala carenta a politicii externe in acest moment si prima care trebuie corectata?

Nu cred ca trebuie corectate cu mare viteza lucruri in politica externa, ceea ce trebuie sa dovedim e ca suntem parteneri seriosi pe termen lung in relatiile care definesc politica externa a Romaniei si constituie cei trei piloni pe care se bazeaza securitatea Romaniei: parteneriatul strategic cu SUA, rolul in NATO si in UE. Nu as avea o actiune anume, ci o continuare pe aceasta linie de consolidare a parteneriatelor.Exista opinia ca prin dvs Romania ar avea o relatie privilegiata cu Germania. E un adevar sau doar o legenda?

Eu cred ca nu trebuie sa cautam relatii privilegiate bilaterale, dar unde exista relatii bilaterale bune care au potential de dezvoltare economica, de atragere de investitori, trebuie cultivate.Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19745 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Paradoxal, doar Ponta rămâne încercarea de a se salva România pe
sine. Numai un dezastru politico-economic uriaș poate trezi Romania, iar Ponta este singurul care va produce nenorocirea.
curechila
rank 5
Nu te recomanda absolut nimic sa fii presedinte !
In 2009 lingeai mina psd-ului si Geoana te numea de mii de ori prin ministru al PSD-ului !!!!!!!!!!!!!
Nu-ti-e rusine mai TRASEISTULE, sa vii acum din parte adreptei sa fii presedinte ????????

Cei care o sa te voteze, cu figura ta de tractorist ( scuze, asta nu e o jugnire, e o realitate) inseamna ca n-au discernamint.

Cei care te-au numit de la PDL si PNL sint absolut fara mama fara tata !
maxi
rank 5
Johannis e depasit de situatzie!
Propaganda lui Basescu incearca sa-l ajute, sa-l salte in ochii romanilor, dar nu are cum sa castige!
Nu e ortodox, e omul nemtzilor, romanii stiu ca a facut avere vanzand copii!
Articol plin de neadevaruri, Tariceanu e pe locul 2 la increderea romanilor nu tractoristul neamtz!
rautzu
rank 5
Klaus Iohannis, schimbarea Guvernului Ponta,
Iohannis realizeaza ca au lipsit doar cateva voturi ca presedintele Geoana, (cu acordul puscariasului Felics) sa aiba puterea de a-si schimba premier desemnat Iohanis? Si cat de ridicoli sunt penelacii cu Iohannis in frunte, in ipocrizia lor nedisimulta?
Despre puterea asta vorbeste???
silvia_h
rank 5
Cum credeti oare ca un om care nu-i capabil sa
... vorbeasca liber, clar, corect inteligibil si pentru a citi ce-au scris altii, are nevoie de promptere, va avea puterea sa schimbe schimbe un guvern, guvernul Ponta?
Iohannis nu are si nici nu va avea vreodata putere, Iohannis este "premierul de la GRVCO", omul care, in 2012, neconditionat, s-a pus la dispozitia lui Dan Voiculescu, pentru ca se supraapreciaza. Iohannis este la fel de habarnist intr-ale politicii ca si Ponta.
curechila
rank 5
cind il vad pe mutu' asta, imi aduc aminte de
Ciorbea, cel cu 200 de zile si 15 mii de specialisti....

I-au mai rams 17.898 de zile ....lucratoare.

Iohanis nu e o alegere buna, traseist, mutalau, are 6 case....de cultura, dosare pe rol.
adevar
rank 1
Pentru specimene corupte,populiste,zeflemiste,bolnave de
minciuna si furt calificat,pline de trufie si tupeism-gen Victor Viorel,sau din cauza unor persoane ...nevinovate,inodore,insipide si incolore-gen Iohannis,populatia bastinasa din Carpati isi baga picioarele in ziua de maine si interesul national!
...si ca o paralela intre parazile gay si politica,
in ce hal a a juns civilizatia terestra!!!!!!!

Nu pot intelege si cred sunt multi intr-o asemenea dilema:ce are democratia cu sula in anus,cand iti poti baga organul in orice obiect din caminul tau,incepand de la baie pana in camara,desi anexele genitale au fost create cu functii precise?
Creaturile secolului cibernetic se intorc la practicile din Sodoma si..Govora,din lipsa de alte preocupari constructive,umanoide?
Deci libertati exista,doar ca dezaxatii,vor sa faca racolari prin exchibitionism!
Din pacate homosexualitatea a ajuns si in politica,unde se practica atat la propriu cat si la figurat,prin flirt si viol in grup ,intre partide!
Ramane ca bipezii sa se mai urce si pe pereti!
Traiasca si infloreasca civilizatia!
gioni pak
rank 5
daca Johannis e depasit de situatie ...
ponta traieste in alta galaxie....
kvinna
rank 5
@silvia, @curechila, @maxi, Johannis este exact
tipul de presedinte care poate schimba ceva. "Figura de tractorist"...normal, in sudul tarii plin de oachesi mici si cracanati unu ca Johannis e respins. Judecati ca majoritatea romanilor, cu patima, cu ura, barfiti, calomniati. Asemenea oameni nu pot vedea calitati in cel pe care-l urasc. Pe Basescu il simpatizati fiindca e inalt si distins?
silvia_h
rank 5
kvinna, 11:57 - vorbesc pentru mine, in numele meu
... imi permiti te rog, si mie sa am propria-mi parere fara sa-mi bagi pumnul in gura? Ca si tine, ca si altii care procedeaza ca tine, si eu am libertatea de expresie asigurata prin constitutie.
Emigrantul-Anonim
rank 5
@kvinna: sunt postaci platiti sa scrie la ordin!!!
e plina tara de lichele....asa au primit ordin, asa scriu...sunt fosti komunisti....vor muri sperind la intoarcerea komunismului.....asta e!!
schmit
rank 5
Tov. Marxi...Vrei sa sti adevarul?? Eu Gorila de Gorj(foto)
te clarific. "Johannis e peste situatzie!"
Depasit sunt eu G.G.,,sau mai bine zis sunt teleghidat de alti din spate.
Eu personal sun capabil de plagiat, mintit sau chiar crima.
Eu reusesc sigur sa transform Romania din radacini, intr o Republica Bananiera,, am si inceput cu procedura.
Romania a dublat datoriiile de cand a plecat Dl. Boc

Gunoi
Veti conduce politica externa a Romaniei. Care credeti ca e principala carenta a politicii externe in acest moment si prima care trebuie corectata?

Nu cred ca trebuie corectate cu mare viteza lucruri in politica externa, ceea ce trebuie sa dovedim e ca suntem parteneri seriosi pe termen lung in relatiile care definesc politica externa a Romaniei si constituie cei trei piloni pe care se bazeaza securitatea Romaniei: parteneriatul strategic cu SUA, rolul in NATO si in UE. Nu as avea o actiune anume, ci o continuare pe aceasta linie de consolidare a parteneriatelor.
ORD cel adevarat
rank 5
Domnul Johannhi nu este o creatie a unui partid,de aceia are alta...
.....viziune decat cu ce este obisnuit "MILITANTUL" de
partid activ pe forum.

Viziunhea domnului Johannis este mai de3gtraba una de candidat indepenhdent care nu lasa fisuri politice la indemana adversarului sau.

Multi forumisti nu-l pot intelege pe domnul Johannis.
De aceia si postarile lor pe forum devin ridicole.
silvia_h
rank 5
Este o adevărată umilinţă, o bătaie de joc grosolană la adresa
... omului simplu si cu bună stiintă neinformat, să aduci din tară, de la sute de km distantă, zeci de mii de oameni, pentru ca Iohannis - să ce? Să le citescă de pe promptere un discurs, si acela scris de altii, discurs din care nici el nu a inteles nimic, discurs format mai mult din lozinci.
Nu era oare mai bine, comod si onorabil pentru toată lumea ca acel discurs sa le fi fost trimis acasa sustinătorilor lui Iohannis postă? Stie oare Iohannis ce inseamnă să faci cateva sute de km intr-o zi, uneori in conditii nu tocmai bune, fără ca măcar să ai satisfactia lucrului bine făcut pentru care te invită altii?
Saegetus
rank 4
Nikolai Berdyaev spunea odata referindu-se la rusi
"... ceea ce nu inteleg iubesc sau distrug"... din cate se vede, nu e valabil numai pentru rusi
Gorila de Gorj, mai ai niste banane? Daca da, imparte si tu pe aici la cei care "scuipa" ca poate daca mesteca o sa le vina mai greu sa o faca :))
zambila
rank 1
Votati Iohanis-FSN ...premierul Grivco
Traiasca FSN ...usl/acl ...psd/pnl/pdl/pmp
Inamicul public nr1
...dna
... ...confiscarea extinsa
... ... ...anulare imunitate pt hoti
... ... ... ...agenda Macovei

...
Doresc disparitia PSD
rank 5
Domnul Johannis,in interviul sau,spune ca in 29 septembrie,adica azi
.....isi lanseaza programul sau ,oferta sa,pentru Romania.
Sa ne pastram calmul pana atunci.

Cei cu gandirea viciata de partid sau de o televiziune, au ocazia sa se resemnezae si sa se reseteze pe logica si ratiune, altfelo nu vfor putea intelege esenta programului ce va fi lansat.

Deci.....rabdare si tutun !
ORD
rank 5
Trebuie sa intelegem ca pentru presedintie important este OMUL si
.....si nu partidul.
Vedeti cazul independentilor.
Acum nu ne timpul si locdul pentru haulitul de paertid.
vmunteanu
rank 2
Of mai Maxi, mai!
Esti tamiie!, nimic n-ai inteles din raspunsurle,la obiect si extrem de pozitive si concluente, fara sa bata cimpii (ca tine)! date de Iohannis! Ia-te de mina cu Ponta, Tericeanu (Nastase!?)si neaparat Iliescu si faceti-va alegerile voastre aiurea, prin Bangladesh, oricum departe de Romania!
zambila
rank 1
Votati hotia transpartinica FSN Votati Iohanis colegul lui fenechiu
dosare-dna ...FSN
"o caracatita transpartinica. O retea la cel mai inalt nivel al guvernului care aplica tipare fixe atat de comitere a faptelor, in principal prin trucarea licitatiilor, cat si de plimbare a banilor"

votati dna
...Monica Macovei
...
zambila
rank 1
Media FSN spala creiere ...baga in fata prietenul varanului
...
DrMan
rank 5
Raspunsuri de mare bun simt
Ce nu este inteles este faptul ca Iohannis nu este "om de partid", a fost doit de elitele politice in functii la nivel national tocmai pentru calitatea sa de independent cu carte de vizita buna, pentru a fi acoperite deficientele partidelor, organizatii aflate pe ultimul loc in increderea publicului.Urmeaza sa fie presedinte, o demnitate constitutional inafara politicii partidelor. Iohannis la Sibiu si Judetul Sibiu are un singur sprijin - electoratul, care l-a ales si mentinut 14 ani in functie initial ca refuz a propunerilor partidelor si apoi pentru felul sau de a gestiona treburile publice. Real Iohannis este un bun mediator si negociator cu avantajul de avea in spate electoratul nu grupurile de interese si nevoile politice ale partidelor. Iohannis va primi voturi in orasele mari cu eectorat evoluat, nu sufieciente pentru a depasi voturile produse de masinaria PSD. Perspectiva este de a avea o guvernare forte PSD (presedinte, guvern, majoritate parlamentara).
zambila
rank 1
Iohanis ...un lider FSN autentic
Nu l-am auzit
...sa vorbeasca de fenechiu si varan
... ...in general se exprima cam greu :)
Nu-i usor sa speli creiere
...sa vorbesti ...sa NU spui nimic

...
Emigrantul-Anonim
rank 5
aduni 100 stelute pe 1 fix esti comments-champion!
*
valll
rank 5
Ce i-as reprosa eu lui Iohannes?
Nu religia lui care, atat cat stiu despre ea, merita respect. Nu faptul ca e sas, care n-ar avea nicio importanta daca unii codosi de romani nu ar face din asta un prilej de a-si dispretui natia, accentuand sentimentul de inferioritate pe care ea deja il are. In ce priveste exprimarea, eu o gasesc corecta, logica, sobra, convingatoare, mai de apreciat decat tipul de discurs logoreic, gaunos al unor politicieni, oratori apreciati. Si parca si-a mai corectat accentul ardelenesc exagerat.
Nu-l suspectez de lipsa de patriotism. Consider ca omul care "sfinteste locul", acest loc, este mai mare patriot decat cel care se declara patriot, care are sentimente de patriot, dar pe care nu le transforma in fapte.
Nu consider ca incurcatura cu ANI sau faptul ca a investit in case sunt dovezi ca ar fi corupt si as trece si peste modul cam cinic cu care si-a castigat locul in confruntarea cu Antonescu si Predoiu – fiindca se obisnuieste in politica.
Si totusi, in momentul acesta nu as vota cu Iohannes, ci cu Macovei, deoarece traversam o perioada in care lupta cu mafia politica puternic infipta in Romania cere un curaj si o putere de a se sacrifica, gr a merge pana la capat, pe care primarul de Sibiu, daca le-a avut vreodata, cred ca si le-a tocit in confruntarea cu mafiile locale, care se pricep sa erodeze aproape orice caracter, asemenea, de altfel, amicilor politici care, dupa ce nu l-au mai putut manevra pe Crin Antonescu, s-au atasat subit si se concentreaza pe Iohannes.
kott
rank 5
Johannis e cel mai bun acum
Macovei poate fi buna la justitie, procuror general, sef dna ...
Apreciez cel mai mult la Johannis ca "stie sa repare de toate prin casa". Cred ca locul lui ar fi ca prim-ministru, dar acum sunt alegeri pentru presedinte si nu trebuie lasat psd sa acapareze totul!
marin_neagu
rank 5
De subliniat ca nu are nevoie sa-l beseleasca pe..
ponta, cum face udrea! Sau pe basescu, cum face ponta! Omul vorbeste despre el, are prea mult bun simt ca sa-i balacareasca pe altii, pentru a-i scade in ochii alegatorilor.Cu alte cuvinte, nu este tiggan.
Ioan cel adevarat 2
rank 5
Printre candidati,in calculele noastre,haideti sa facem loc si .....
......pentru domnul JOHANNIS.
El este o "oportunitate" pentru Romania si nicidecum un interes personal, nici nu poate fi, nu are puscariasi de gratiat ori de amnistiat, nu are penali de ascuns sub imunitate ca si domnul Ponta, de exemplu, nu are interese ascunse ca Tariceanu si Melescanu, nu are orgolii ca Uderea sau Macovei.

Campania prezidentiala a domnului Johannis reprezinta un inedit, o premiera, in politica noastra, nu ataca pe nimeni, incape si dansul printre ceilalti candidati si se lupta nu sa doboare un candidat ci sa cucereasca electoratul, sa-l mobilizeze, sa-l faca aliatul sau pentru a castiga presedintia si ale reda speranta pentru viitorul lor si al tari.

Fara aceste perceptii, degeaba se hauleste pe forum devenind ridicoli, fara personalitate.
zambila
rank 1
Iohanis ...probitate morala garantata de varan
Un premier "liberal" dorit de ...psd si pc
Un lider FSN
...
Bumsen
rank 5
fä, zambilo, linisteste-te, voteaza pe cine vrei
si lasa-i pe altii sa-l voteze pe Johannis. Crezi ca daca-l balacaresti ne convingi? E prea domn ca sa-ti placa tie.
Salamcusoia
rank 5
Tovarasa Zambila
sa isi voteze pe plutonierii ei din Tighina.
AlexAlexAlex
rank 4
Dezvaluire SOCANTA, dati mai departe!
PONTA
PUTIN
.. acelasi numar de litere si ambele incep cu P. Si prenumele lor tot cu litera V incep.
ce ***, votam cu rusii?! ii invitam sa ne invadeze, pradeze tara si violeze femeile?

vladimir ponta
victor putin

pardon

viorel Putin
vladimir Ponta

la ***, iar am gresit

Victor Putin
Vladimir Ponta

e bine?

Dati mai departe pe facebook, spuneti tuturor sa stie si poate asa vom evita ceva jenant, umilitor si nu vor fi mai mult de 10% din tara suficient de tradatori sa-l voteze pe Ponta!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor