Klaus Iohannis si statul de drept (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 20:50
4688 citiri
Klaus Iohannis si statul de drept (Opinii)

Mi se pare absolut normal ca un candidat la prezidentiale sa se arate total increzator in sansele sale si sa-si minimalizeze dificultatile.

Mi se pare asadar firesc ca dl Iohannis sa nu doreasca sa discute ipoteza in care ar fi gasit incompatibil de ICCJ in procesul cu ANI. Ipoteza aceasta ar fi trebuit sa provoace nopti albe conducerii ACL si dlui Iohannis inainte de a intra pe culoarul prezidential. Dupa ce decizia a fost luata, sigur ca unica atitudine pentru un candidat este increderea absoluta pentru a combate neincrederea cu care este privit din anumite zone ale electoratului.

Dar dl Iohannis a trecut dincolo de aceasta limita a increderii, intrand in ceea eu numesc aroganta.

"Pot sa va spun ca voi candida indiferent ce o sa se intample. Candidatura mea este depusa, este definitiva si voi fi pe buletinul de vot. Nu pornesc de la premisa ca maine (marti, 30 septembrie - n.red.) se va intampla ceva deosebit la ICCJ", spune dl. Iohannis, la doua zile dupa lansarea oficiala a candidaturii sale.

In urma cu cateva zile, atunci cand a acordat interviul pentru Ziare.com era mai rezervat. Se referea dl. Iohannis numai la decizia in privinta admisibilitatii recursului ANI sau si la ipoteza ca va fi gasit incompatibil prin decizie definitiva si irevocabila? Nu face nicio distinctie, deci intelegem ca se refera la oricare dintre situatii.

Mi se pare foarte grav ca un candidat la presedintia Romaniei, un posibil viitor presedinte al Romaniei, sa lase sa se inteleaga ca ar fi dispus sa ignore o decizie a justitiei, indiferent de cat de probabila sau improbabila e ea. Nu discutam aici cat de mare este riscul pentru dl. Ioahnnis sa fie gasit incompatibil, pentru ca nimeni poate sti acest lucru, cu siguranta cu exceptia judecatorilor de la ICCJ.

Eu discut despre o atitudine de prezidentiabil. Sigur ca daca dl. Ioahnnis primeste un verdict nefavorabil in timpul campaniei, numele domniei sale ramane pe buletin. Probabil ca nu mai poate fi scos din procesul electoral. Dar sentinta presupune ca domnia sa nu mai poata ocupa o functie publica timp de 3 ani. Dar sa candideze, eventual sa fie ales, pentru a nu putea ocupa efectiv functia? Si sa traga apoi o tara intreaga intr-un haos total, cu un presedinte a carui legitimitate sa fie sub semnul intrebarii, cu toate consecintele ce pot decurge de aici?

Sau dl. Iohannis spera, asemeni dlui Diaconu, ca votul popular tine loc de lege si justitie si ca nimeni nu va avea curajul sa ii refuze un mandat obtinut prin vot.

"Atitudinea presedintelui se transmite atat de puternic incat misca lucrurile", spune dl. Iohannis in interviul acordat Ziare.com. Si cred ca in mare masura are dreptate. Dar in acest caz anume, al unei decizii de incomptabilitate, care ar fi atitudinea pe care ar transmite-o presedintele si in ce sens ar schimba ea lucrurile? Un presedinte care ignora o hotarare judecatoreasca, un presedinte vs justitie, un presedinte care se cramponeaza de functie?

Poate ca e doar un viciu de comunicare. Eu asta as vrea sa cred. Pentru ca altfel dl. Iohannis s-ar plasa intr-o pozitie extrem de periculoasa pentru statul de drept din Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Klaus Iohannis candidat presedintiei, #Iohannis proces ANI prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014