Klaus Iohannis, urmeaza haosul perfect? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 18:43
17497 citiri
Klaus Iohannis, urmeaza haosul perfect? (Opinii)
Foto: Klaus Iohannis/Facebook

Cand credeam ca le-am vazut pe toate in campaniile electorale, si vizite nocturne la moguli, si pixeli albastri, si victorii topaite de o seara, si lacrimi de "draga Stolo", iata ca ne asteapta un nou episod din epopeea politica a Romaniei mereu surprinzatoare. Etapa Klaus Iohannis.

Deasupra capului dlui. Iohannis si al ACL sta o sabie. Nu a lui Damocles, ci a incompatibilitatii. Si dupa alegeri ea se poate muta deasupra Romaniei.

Completul filtru al ICCJ a admis in principiu recursul ANI impotriva sentintei Curtii de Apel Alba care a decis ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu s-a aflat in incompatiblitate, dupa cum stabilise Agentia Nationala de Integritate.

Partile au la dispozitie 10 zile sa depuna un punct de vedere scris fata de acest raport, dupa care ar putea urma o lovitura fulger.

Potrivit Codului de procedura civila: "Daca raportul apreciaza ca recursul este admisibil si toti membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune in recurs nu este controversata sau face obiectul unei jurisprudente constante a Inaltei Curti de Casare si Justitie, completul se poate pronunta asupra fondului recursului, fara citarea partilor, printr-o decizie definitiva, care se comunica partilor."

Dar sa zicem ca problema este controversata si completul filtru nu isi va asuma un verdict fulger fara citarea partilor. Ar urma acordarea unui termen pentru judecata pe fond.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca motive de casare a sentintei si retrimitere a cauzei la Curtea de Apel Alba nu exista, asa ca ICCJ va judeca dosarul pe fond, inclusiv cu eventuale probe noi care ar putea fi depuse, dupa care va pronunta o decizie definitiva si irevocabila.

Prima intrebare cheie este cand va veni primul termen si cate ii vor urma pana la sentinta finala.

ICCJ poate stabili primul termen si anul viitor, insa ANI a anuntat deja ca in acest caz va depune o cerere de urgentare a cauzei. Cand a mai facut acest lucru s-a lasat cu termen in cateva zile.

Faptul ca primul termen ar fi rapid nu inseamna ca procesul se va incheia repede. Asta depinde in principal de strategia dlui. Ioahnnis, daca va recurge la exceptii, la chichite procedurale. Un jurist cu mare experienta imi spunea ca un astfel de proces se poate termina intr-un termen sau poate fi lungit de strategii avocatesti si 2 ani.

Ce va alege Klaus Iohannis? Depinde cat de sigur este cu adevarat pe el. Daca este absolut sigur ca va castiga, zic eu, ar trebui sa doreasca, dupa cum declara si domnia sa, un final cat mai rapid. Pentru ca o campanie dusa pe scarile ICCJ sub suspiciunea de incompatiblitate este un bolovan legat de picior.

Deja de cateva zile nu se mai discuta in privinta dlui Iohannis decat despre proces, incompatiblitate si retragere. Incertitudinea in privinta domniei sale creeaza inevitabil neincredere si din neincredere se pierd voturi. Cum sa il votez si dupa aia sa iasa incompatibil si cine stie ce sa urmeze?, se pot intreba multi, care fie sa se demobilizeze, fie sa plece spre alt candidat.

Dl. Iohannis se arata pe deplin increzator ca va castiga si la ICCJ, asa cum a castigat si la Curtea de Apel Alba. E o posibilitate, desigur. Daca va castiga in campanie, va fi victimizat si va recupera ceva din pierderea de incredere. Daca va castiga dupa alegeri, indiferent de rezultatul lor, va deveni un caz intr-o statistica.

Dar nici sa piarda procesul nu este cu totul exclus. In spete similare, numai Curtea de Apel Alba a decis impotriva ANI, restul curtilor de apel au confirmat incompatibilitatea. Ramane de vazut de care parte a practicii se va plasa ICCJ. N-ar fi dl Iohannis chiar primul, nici macar primul politician, care sa castige in prima instanta si sa piarda la recurs.

Daca devine incompatibil inainte de alegeri, ACL, ramasa fara candidat, se va pulveriza. PNL se va diviza probabil intre Calin Popescu Tariceanu si Teodor Melescanu. PDL se va duce majoritar, cred, spre Traian Basescu, un reflex de regasire a liderului de care se leaga perioada de maxima forta si stabilitate a partidului, deci implicit spre Elena Udrea si in mai mica masura spre Monica Macovei.

Insa cel mai rau ar fi ca un eventual verdict de incompatibilitate sa vina dupa ce Klaus Iohannis ar castiga alegerile prezidentiale. De-abia atunci am vedea probabil haosul perfect intr-o situatie fara precedent. Ce se va intampla?

Deja avem doua variante diametral opuse. Sunt opinii, precum a lui Valeriu Stoica, care sustin ca un eventual verdict de incompatibilitate ar fi anihilat de imunitatea prezidentiala. Deci dl. Iohannis ar putea sa ignore sentinta si sa isi vada de treaba.

Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu a explicat insa pentru Ziare.com ca imunitatea prezidentiala nu are niciun efect asupra unui eventual verdict de incompatibilitate si ca acesta ar fi cauza de incetare a mandatului prezidential, exact asa cum este in cazul senatorilor si al deputatilor.

Si de-aici sa mi te tii dezbateri, scandal, pareri, acuzatii pana cand cel mai probabil cauza va ajunge la CCR care va trebui sa transeze dilema, destelenind o cale de neimaginat pana acum.

Macar pentru a nu ajunge acolo, in nebunia perfecta, ar trebui ca Inalta Curte sa se pronunte rapid. E destul de rau ca am ajuns cu asemenea suspiciuni in campanie, dar ar fi cu mult mai rau daca ne-am trezi cu un presedinte incompatibil.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Klaus Iohannis incompatiblitate, #Iohannis proces ANI , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014