Klaus Iohannis vs ANI: Prima reactie a primarului dupa amanare

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 08:51
9970 citiri
Klaus Iohannis vs ANI: Prima reactie a primarului dupa amanare

Klaus Ioahnnis isi doreste un verdict cat mai rapid in procesul cu ANI de la ICCJ si sustine ca disputele in instanta cu Agentia nu vor afecta in niciun fel relatia institutionala pe care o va avea cu aceasta institutie, daca va deveni presedintele Romaniei.

"Eu merg pe o singura varianta, ca voi castiga. Stiu ce exista in dosar, ce am facut, ce n-am facut, n-am o problema. Nu calculam pe alta varianta", a declarat candidatul ACL intr-un interviu acordat Ziare.com, pe care il veti putea citi integral luni.

"Am spus din capul locului ca nu am nicio problema. Am castigat fara probleme la Curtea de Apel Alba. Si sigur ar fi foarte bine ca procesul sa se termine inainte de a incepe campania.

Altfel, ceilalti competitori vor folosi tema ca una de campanie, desi nu este. Oamenii nu vor sa auda despre un proces cu ANI, vor sa auda ce solutii si ce proiecte propun. Mi-ar conveni de aceea o solutie rapida, dar instanta va hotari pe data de 30 septembrie care va fi termenul cand se va judeca propriu-zis dosarul", ne-a explicat Klaus Iohannis.

Intrebat daca in strategia de aparare va folosi exceptii, mijloace procedurale care ar putea intarzia verdictul, candidatul ACL a raspuns: "depinde de data concreta a termenului pentru judecare. Voi fi reprezentat de un avocat si impreuna vom vedea cum gandim procesul".

Klaus Iohsannis a dat asigurari ca, in eventualitatea ca va ajunge presedinte, procesele cu ANI "nu vor avea nicio urmare pentru ca nu iau lucrurile emotional si personal. Relatia cu ANI va fi institutional corecta si nu va fi apasata de experiente anterioare, mai cu seama ca am castigat toate procesele cu ANI".

Intrebat cum ar proceda daca, odata ajuns presedinte, ar primi pentru promulgare o lege care ar reduce atributiile ANI, Klaus Iohannis a raspuns: "Sunt prea multe acte normative care se refera la incompatibilitati si asa mai departe. Dupa parerea mea, ele trebuie adunate intr-un singur act normativ, care sa fie simplu, clar si aliniat la normele europene. As fi de acord sa se lucreze pe asa ceva.

Am auzit pe unii vorbind ca trebuie taiate din atributiile ANI. Nu, ANI trebuie sa aiba o legislatie clara si puternica, pentru a-si indeplini functia, mai ales pe aceea de a preveni incompatibiltatea si conflictul de interese. Daca cineva incalca legea, trebuie sanctionat, dar inainte de a se ajunge acolo, este foarte important sa existe partea de prevenire si acolo e mult loc de imbunatatire".

In 2013 Agentia Nationala de Integritate a constatat ca primarul Sibiului se afla in incompatibilitate, deoarece avea si calitatea de reprezentant al municipalitatii in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009. Klaus Iohannis a contestat in justitie raportul ANI si a castigat.

ANI a facut recurs la ICCJ. Pe 30 septembrie completul preliminar trebuie sa se pronunte asupra admisibilitatii cererii si sa fixeze un termen pentru judecata pe fond a cauzei.

Cititi luni pe Ziare.com interviul acordat de Klaus Iohannis pentru Ziare.com: Ce fel de presedinte va fi? Care vor fi prioritatile mandatului si cum le va duce la indeplinire? Cum va desemna procurorii sefi si directorii serviciilor de informatii? Care considera ca este principala parghie prin care presedintele isi poate duce la indeplinire proiectele?

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...