Procesul lui Klaus Iohannis - ruleta ruseasca a dreptei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 07:36
6112 citiri
Procesul lui Klaus Iohannis - ruleta ruseasca a dreptei (Opinii)

Raspunderea Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru viitorul acestei tari este in acest moment uriasa si, fara voia magistratilor, sunt convinsa, ei ar putea deveni un arbitru al prezidentialelor din acest an.

O situatie in care i-a adus ruleta ruseasca la care a decis conducerea ACL sa joace prin desemnarea lui Klaus Iohannis candidat la presedintie.

Inalta Curte urmeaza sa ia in discutie azi admisibilitatea recursului ANI la sentinta pronuntata de Curtea de Apel Alba, care a infirmat raportul de incompatibilitate primit de primarul Sibiului. Este o procedura preliminara care stabileste daca dosarul va ajunge la judecata de fond.

Instanta are la dispozitie 30 de zile pentru a decide daca actiunea ANI este admisibila, caz in care trebuie sa stabileasca si un termen pentru judecata pe fond, sau nu admite actiunea si atunci decizia CA Alba, favorabila lui Klaus Iohannis, devine definitiva.

Termenul de azi a fost stabilit dupa ce ANI a cerut urgentarea cauzelor de incompatibilitate, solicitare care se bazeaza pe o cerinta certa a Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Daca dosarul ajunge pe fond, sunt doua intrebari: cat de repede si cu ce verdict se poate solutiona.

Instanta poate acorda un termen rapid pentru fond sau poate impinge judecata peste alegeri. Teoretic, asemenea cauze se pot termina intr-un termen sau doua. Practic, cu exceptii, cu amanari, cu tot felul de chichite procedurale, judecata poate dura si mai bine de un an.

Dl Iohannis a spus deja ca vrea o judecata rapida si cred ca este singura atitudine rezonabila.

Pentru dl Iohannis nu este niciun avantaj sa duca batalia electorala cu aceasta sabie a lui Damocles deasupra capului. Daca va recurge la tergiversari, va fi suspectat ca se teme de verdict si va amplifica o stare de nesiguranta in privinta capacitatii domniei sale de ajunge in turul al doilea si de a-si exercita apoi mandatul pana la capat.

La randul ei, poate oare ICCJ risca sa prelungeasca pana dupa alegeri si sa aduca Romania in situatia fara precedent de a avea un presedinte obligat sa plece din functie pe motiv de incompatibilitate, cu toata bulversarea care ar urma acelui moment? Nu e o decizie politica aceasta, este o decizie care priveste stabilitatea societatii romanesti.

In ceea ce priveste fondul, e greu de dat un pronostic. Dl Iohannis a castigat pe fond la Curtea de Apel Alba, dar statistica arata o ciudatenie. Pe cauze similare, ANI a pierdut 20 de procese doar la CA Alba si a castigat alte 40 de procese la alte sase curti de apel din tara.

Pare ca magistratii Curtii de Apel Alba au o alta practica judiciara in aceasta materie decat restul in materia incompatibilitatilor, ea putand sau nu sa fie validata de ICCJ desigur.

Mai sunt in dosar si alte dileme, de exemplu este invocat faptul ca dl Iohannis a fost concomitent primar si membru in CA al unei societati regionale, in timp ce legea interzice doar prezenta in societati locale, deci nu ar fi in ilegalitate. Dar in legislatia noastra nu exista notiunea de societate regionala. Sunt doar locale si nationale.

Indiferent care va fi verdictul, el va ridica suspiciuni si acesta este doar unul dintre motivele pentru care este foarte rau ca s-a ajuns in situatia ca ICCJ sa transeze, fara voie, soarta alegerilor. Si daca va fi declarat incompatibil si daca nu, o tabara va acuza politizarea verdictului cu efecte rele asupra credibilitatii Justitiei.

Daca verdictul va fi de incompatibilitate, ACL va ramane fara candidat. Ce va face? In primul rand, cred ca va intra in deriva. Dupa care fiecare dintre ceilalati candidati, cu exceptia lui Victor Ponta probabil, va lua cate o halca din voturile ramase orfane.

Pentru mine, devine cred din ce in ce mai clar ca Teodor Melescanu a intrat in cursa in extremis si in conditii extrem de misterioase, tocmai pentru a incerca sa capteze o parte cat mai mare din masinaria si electoratul ACL, in cazul prabusirii dlui Iohannis. Daca va si reusi, e foarte discutabil.

Suntem deci intr-o situatie electorala foarte delicata. Si ma intreb, cand au luat decizia de a trimite in lupta un candidat cu o asemenea vulnerabilitate, liderii ACL, mai ales Vasile Blaga, caci de la el a venit uriasa cedare, chiar n-au realizat ce riscuri electorale si post electorale isi asuma, nu atat pentru ei, cat pentru Romania? Sau au realizat, dar si le-au asumat din meschine interese sau mari spaime personale?

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Klaus Iohannis proces ANI, #Klaus Iohannis incompatiblitate , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Ăstuia de la Sibiu o sa i se permita sa candideze. Se va proceda ca
Poza ORD cel adevarat
ORD cel adevarat
rank 5