Klaus Iohannis a terminat cu intrebari din public dezbaterea de doua ore si jumatate la care a fost si moderator, si invitat de onoare

Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 21:40
32394 citiri
Klaus Iohannis a terminat cu intrebari din public dezbaterea de doua ore si jumatate la care a fost si moderator, si invitat de onoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Candidatul PNL la prezidentiale Klaus Iohannis a organizat, marti seara, o dezbatere cu 8 jurnalisti si un politolog, pe care si-a moderat-o singur, dupa ce a refuzat in ambele tururi sa participe la dezbateri "traditionale", considerand ca nu ar aduce nimic in plus.

Iohannis a intrat in sala in aplauze, a prezentat regulile jocului "neobisnuit" pe care l-a creat, a sustinut un scurt discurs de campanie si a dat startul intrebarilor. Fiecare dintre cei invitati pe scena sa puna intrebari a avut dreptul la doua randuri de dialoguri cu Iohannis, iar la final, moderatorul-candidat a cerut sa fie dat aleator microfonul si in sala, studentilor, asigurand ca nimic nu a fost aranjat dinainte.

A fost intrebat de ce nu a iesit in strada la 10 august, de ce a demis-o pe Laura Codruta Kovesi prin purtatorul de cuvant, daca a sabotat Justitia din ratiuni electorale, convocand atat de tarziu referendumul sau daca l-ar mai pune premier pe Dacian Ciolos si cum a fost sa stea alaturi de Liviu Dragnea in 2009 si sa-l sustina pe Mircea Geoana.

Iohannis a fost intrebat si de ce, ca presedinte, a dat atatea sanse PSD, numind 3 premieri, si nu a lansat mai curand discutii pentru a reusi formarea unei coalitii parlamentare precum aceea prin care Executivul Dancila a fost demis prin motiune de cenzura.

Totodata, cum in ultimele zile candidatul KLaus Iohannis a fost contestat pentru cum a ales sa dialogheze doar cu anumite persoane din presa, la iesirea de la eveniment, mai multi jurnalisti care au asteptat la usa l-au intrebat daca ei nu merita raspunsurile lui. Nu au primit raspuns nici la aceasta intrebare. Iohannis le-a facut cu mana si le-a spus scurt "Va doresc o seara buna!", dupa care a intrat in masina.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentului organizat de PNL pentru candidatul Klaus Iohannis:

19:01 - A ajuns Klaus Iohannis, primit cu aplauze din sala. Isi sustine discursul de deschidere:

- Avem un format neobisnuit, dar care in acceptiunea mea va genera teme de discutii foarte interesante.

- Un pic despre felul in care ne-am organizat. In ordinea in care sunt asezati participantii vor interveni, vom avea un scurt dialog, dupa care va interveni urmatorul participant. Vom face o scurta pauza si continuam.

- Teme aranjate nu exista.

- Am venit in aceasta pozitie acum 5 ani si am spus ca vreau sa fiu presedintele Romaniei care face un alt fel de politica, sa generez solutii, abordari comune, echitabile, agreate cu toti partenerii institutionali.

- Dar am intalnit un PSD puternic ostil, un PSD care, mai ales dupa decembrie 2016, a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toti in haos. A aruncat Romania in haos. Pentru ce? Pentru a salva cativa penali.

- PSD-ul a dorit sa acapareze si sa distruga nu doar statul de drept si lupta anticoruptie, ci si marile sisteme si a facut-o intr-un fel foarte perfid, si-a insurubat neamurile, gastile de partid in toate sistemele publice. M-am opus. De multe ori, surprinzator pentru ei, am avut succes.

- Dar mandatul meu nu s-a rezumat la atat. Am avut realizari care vor produce efecte ani si ani: acea intelegere cu partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru aparare ne-a pus in pozitia de partener respectat in NATO, am avut acel summit european la Sibiu.

- Am avut un mandat care a inceput ca un mandat de constructie, asa l-am gandit, dar pe parcurs am ajuns de multe ori sa am un mandat care trebuia sa mentina Romania in marile coordonate dorite de romani opunandu-ma PSD-ului.

- Am reusit sa salvez imaginea Romaniei prin politica externa pe care am facut-o, am reusit sa contracarez efectele toxice in exterior ale unei guvernari pesediste centrate pe acapararea statului.

- Dupa 30 de ani de tranzitie, lucrurile trebuie sa se schimbe fundamental. PSD-ul trebuie inlaturat din decizia statului. Dar nu oricum, ci democratic: prin vot. Si votul pentru prezidentiale este de aceea extrem de important.

- Subliniez inca o data importanta votului acum pentru prezidentiale. Ma bazez la votul din 24 noiembrie evident pe alegatorii liberali, dar le atrag atentia ca proiectul nostru comun nu e finalizat, e nevoie de mobilizare si vot.

- Ma adresez si electoratului USR si PLUS: suntem de aceeasi parte a baricadei.

- Ma adresez electoratului PMP, care s-a interesat in campanie de educatie. Si eu, suntem de aceeasi parte a baricadei.

- Ma adresez si electoratului maghiar, care isi doreste o tara faina. Putem sa avem acest lucru impreuna.

- Si ma adresez si electoratului PSD, care are dreptul sa fie reprezentat de un partid democratic, de aceea, sa se duca in Opozitie sa se reformeze. Noi nu vom taia pensii si salarii.

- Si in final ma adresez in mod special tinerilor, majoritatea spectatorilor sunt studenti, foarte multi au fost la vot si m-au votat. Votul este vital, mergeti pe 24 noiembrie la vot.

- Dau cuvantul primului participant.

Incepe dezbaterea

Cristina Sincai (Romania TV): Am tras la sorti prima intrebare, va rog sa le spuneti romanilor ce garantii le dati ca o vor duce mai bine daca veti fi ales presedinte. Multe institutii vorbesc de criza si Guvernul Orban ne spune ca descopera gauri in buget.

Klaus Iohannis: Ma voi implica total, daca voi fi ales, pentru Romania normala. E mai mult decat un slogan, e o dorinta pe care o au multi romani. Acest normal inseamna prosperitate, crestere economica, scoli sigure, locuri de munca bine platite, cetateanul e in centrul sistemului, pacientul in centrul sistemului de sanatate. Nu vreau sa intru in foarte multe detalii ca e o zona care e a Guvernului, dar lucrurile arata bine, avem solutii, eu stiu ce este de facut, e un guvern nou care stie cum trebuie abordate lucrurile, va garantez ca mergem spre mai bine.

Cristina Sincai (Romania TV): Acum suntem intr-o situatie buna economic?

Klaus Iohannis: Suntem intr-o situatie care trebuie tratata cu mare atentie. Ma voi implica pentru o dezvoltare sanatoasa care garanteaza romanilor un trai mai bun.

Moise Guran (Europa FM): Despre rolul de mediere, dar sa pun in context. In 2014, in turul doi, ati primit un mandat puternic pentru apararea Justitiei si a statului de drept. In 2017 ati avut cateva actiuni, ati iesit in strada cateva minute, celebra sedinta cu elefantii, v-ati adresat Parlamentului si ati amintit de posibilitatea dizolvarii acestuia si ati deschis procedura referendumului pe Justitie. Intrebarea mea este, dl presedinte, Legile Justitiei au trecut, imaginea la care va refereati e si cea din MCV, ati sacrificat Justitia pe altarul interesului electoral prin amanarea referendumului?

Klaus Iohannis: Se vede destul de bine ca nu. Da, am amanat referendumul pana cand am considerat ca o convocare a unui referendum produce efecte maximale. Cred ca a produs. Demersul meu a fost destul de bine descris, doar ca as completa: in afara de faptul ca am alungat elefantii din sedinta de guvern si am coborat cu geaca rosie printre manifestanti, am mai facut si altele si cred destul de bine.

Am reusit sa anulez 70% din masurile care ar fi compromis Justitia. Sigur, nu sunt perfecte, sunt in vigoare, am ajuns in punctul cand au trebuit promulgate, pentru ca mi s-au terminat parghiile constitutionale, dar voi avea grija ca Guvernul sa repare ce a mai ramas de reparat din Legile Justitiei.

Am inceput campania din 2014 cu promisiunea ca voi intari statul de drept si voi incuraja lupta anticoruptie, va garantez, si o sa vi se para ca sunt lipsit de modestie, fara mine statul de drept in Romania s-ar fi rupt.

Moise Guran (Europa FM): Aveti informatii ca, daca faceati referendumul mai devreme, nu avea acelasi rezultat?

Klaus Iohannis: Fara indoiala e o manifestare a poporului, dar studiile pe care le-am facut mi-au aratat ca s-a apropiat momentul cel mai potrivit odata cu alegerile europarlamentare. Poate fi validat doar prin o rata de participare suficient de mare.

Moise Guran (Europa FM): De ce ati demis-o pe Kovesi prin purtator de cuvant?

Klaus Iohannis: Asa mi s-a parut potrivit.

Ramona Avramescu (TVR): Au aparut dupa turul intai mesaje din partea sustinatorilor altor partide care se declara dezamagiti si au spus ca o sa boicoteze. Ce mesaj aveti pentru ei?

Klaus Iohannis: Mesajul este simplu: vorbim de un tur 2 cu Iohannis care a fost presedinte si un candidat PSD, partid care a guvernat impotriva romanilor. Invitatia e clara pentru toata lumea: Sa ma voteze.

Ramona Avramescu (TVR): Deci nu va temeti de o demobilizare?

Klaus Iohannis: Ba dimpotriva, eu cred ca ii conving prin toate iesirile, inclusiv aceasta, sa mearga la vot. Eroul e cel cu stampila in mana. Ii invit sa fie campioni la vot.

Cristian Pirvulescu (SNSPA/Pro Democratia): Cum veti grabi ritmul reformelor?

Klaus Iohannis: O adevarata reforma institutionala se poate face modernizand Constitutia. Acest lucru e momentan imposibil cu configuratia din Parlament. Sper ca dupa alegerile parlamentare sa avem o configuratie cu care sa putem sa discutam aceste lucruri. Dar si acum s-au gasit majoritati si pentru motiunea de cenzura, instalarea Guvernului Orban, deci se pot gasi majoritati pentru a repara lucruri. In Parlament se poate discuta fara sa schimbam Constitutia daca ne alegem primarii intr-un tur sau doua tururi. Dupa parlamentare, eu sper intr-o majoritate cu care sa lucram realmente si pe arhitectura statului, descentralizare, refacerea marilor sisteme.

Cristian Pirvulescu (SNSPA/Pro Democratia): Spuneati dupa parlamentare. Vor avea loc la termen peste un an. Sunt si localele intre timp. Nu e prea mult pana in decembrie 2020 pentru a demara reformele? Aveti in gand alegeri anticipate?

Klaus Iohannis: Eu cred ca se pot realiza alegeri parlamentare anticipate, dar nu depinde doar de faptul ca eu si PNL ne dorim. Vom vedea dupa prezidentiale si dupa discutiile pe buget daca putem sa concretizam aceasta discutie. Multe pot fi rezolvate pana atunci.

Clarice Dinu (HotNews.ro): In cazul legii recursului compensatoriu, de ce ati promulgat-o direct, fara niciun fel de obiectie, in conditiile in care nici macar Guvernul PSD de la vremea respectiva nu sustinea forma din Parlament?

Klaus Iohannis: Legea a ajuns la CCR, verificata si gasita constitutionala. Insa CCR aici a facut un lucru pe care in alte situatii nu l-a facut si s-a exprimat inclusiv pe oportunitate. E o abordare neuzuala, care facea caduca retrimiterea in Parlament, pentru ca, daca CCR s-a exprimat si pe constituionalitate, si pe oportunitate, Parlamentul nu mai avea marja de manevra. Am ajuns la concluzia ca, si daca nu ne convine, alta solutie pe Constitutie nu este. Insa si aceasta lege trebuie intoarsa si corectate erorile.

Clarice Dinu (HotNews.ro): Regretati ca nu ati lansat avertismente?

Klaus Iohannis: Am lansat cate si cate avertismente in intreaga zona de legi pe justitie si cred ca au fost intelese de romani. In final, cand am convocat referendumul pe justitie, a fost un succes imens. Lucrurile nu trebuie vazute foarte ingust, doar pe intrebarea propriu-zisa.

Cristian Leonte (Pro Tv): Ati spus ca mai dati PSD inca o sansa. Explicati decizia de atunci.

Klaus Iohannis: Explicatia e destul de simpla. Sa ne amintim cum a aratat aritmetica parlamentara la acel moment. PSD a dispus de o larga majoritate, a fost sprijinit activ, cu entuziasm, si de ALDE, si de UDMR. Au controlat 60% din Parlament. In spiritul Constitutiei, acea persoana a fost desemnata pentru functia de prim-ministru.

Cristian Leonte (Pro Tv): De ce nu v-ati implicat si mai devreme in formarea unei coalitii care sa inlature Guvernul Dancila?

Klaus Iohannis: Nu au existat conditii mai devreme. Dupa votul din 26 mai, lucrurile s-au schimbat, au existat miscari in Parlamentul Romaniei si abia atunci a fost posibila construirea unei majoritati care a reusit sa dea jos prin motiune de cenzura acel guvern esuat pesedist.

Cristian Leonte (Pro Tv): Ati spus ca regretati acea numire acum cateva zile. Regretati ca in 2009 ati stat la un scaun distanta de Dragnea in tabara sustinatorilor lui Geoana?

Klaus Iohannis: Atunci asa am vazut lucrurile si am actionat asa.

Radu Tudor (Antena3): In mandatul dvs ICCJ, CSM, Inspectia Judiciara au scris negru pe alb despre abuzuri savarsite de magistrati. De ce nu iesiti mai des sa aparati drepturile si libertatile fundamentale?

Klaus Iohannis: Ati atins o chestiune sensibila, e bine sa discutam. Este vorba de independenta Justitiei. As fi putut sa merg in CSM, sa impun un anumit punct de vedere, as fi putut sa fac presiuni, dar cred in independenta Justitiei si in nevoia de independenta a Justitiei si m-am abtinut de la astfel de lucruri.

Daca au existat abateri, ele sa fie lamurite in CSM, fara presedintele Romaniei. Faptul ca am dreptul sa merg acolo nu inseamna ca am drept de vot si daca le cer politicienilor sa nu se atinga de independenta Justitiei e cu atat mai valabil pentru presedinte. Sunt de-a dreptul un fan al independentei Justitiei.

Radu Tudor (Antena3): Dvs aveti alte atributii constitutionale fata de alti politicieni. Nu mi-am dorit sa aveti imixtiuni, dar ma gandesc la exemplul public pe care puteti sa-l dati.

Klaus Iohannis: Cred ca trebuie sa fim foarte corecti aici, nu putem sa punem in balanta drepturile omului contra independentei Justitiei. Si unele si altele trebuie aparate.

Silviu Manastire (B1 TV): Despre investitiile Chinei in Romania. Ce opinie aveti de aceste chestiuni care vizeaza siguranta nationala pe energie, telecomunicatii?

Klaus Iohannis: Va spun foarte clar ca locul nostru, al Romaniei, e in spatiul euroatlantic. Acolo apartinem noi. Punct. Trebuie sa observam ca exista si alte state cu care putem sa avem interese comerciale, economice. Cu China putem sa avem schimb comercial, schimburi economice, dar nu ne consideram parte din spatiul de valori promovat de ei, nu avem obligatii venite din istorie fata de ei. Cand pentru noi e convenabil putem avea schimburi economice chiar aprofundate.

Silviu Manastire (B1 TV): Ati avut discutii cu Donald Trump pe aceste proiecte care vizeaza China si interesele ei in Romania?

Klaus Iohannis: Da, pentru ca ne intereseaza Parteneriatul Strategic cu SUA cel mai mult si ce v-am spus acum i-am spus si presedintelui Trump.

Ion M. Ionita (Adevarul): Tudorel Toader tot declara ca modificarea Legilor Justitiei, inclusiv proiectul de OUG cu amnistia si gratierea, Legea recursului compensatoriu, au fost elaborate in centre de reflectie. Sunteti garantul Constitutiei si vegheati la respectarea ei. Ce informatii ati avut de aceste centre care inseamna exercitarea puterii in mod neconstitutional, netrasparent. Ati avut acces la astfel de informatii de centre de reflectie obscure?

Klaus Iohannis: Nu am auzit de astfel de centre, nu stiu despre ce a vorbit fostul ministru, cum in multe randuri nu am inteles exact despre ce a vorbit fostul ministru. Partea presedintelui e de a verifica legea cand ajunge la promulgare.

Ion M. Ionita (Adevarul): Guvernul Dancila a promovat o initiativa care schimba liniile de politica externa a Romaniei. Mutarea Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Stiti cine a initiat acest memorandum? Avem de-a face si aici cu un centru obscur?

Klaus Iohannis: Cu un centru obscur nu, dar cu o gandire obscura, da.

Iohannis anunta o pauza: Pana acum mie mi-a placut

Runda a doua

Klaus Iohannis: Daca imi permiteti sa introduc eu o tema. Un numar foarte, foarte mare de romani a votat la primul tur in diaspora. Le multumesc, e extraordinar de bine ca ati mers la vot si pentru mine e foarte bine ca m-ati votat. Este cu siguranta si datorita modificarilor legislative pe care si eu le-am promovat aceasta participare mare. Iata, am reusit sa ii punem si pe romanii din diaspora in situatia de a-si exprima opinia de vot.

Cristina Sincai (Romania TV): E greu sau e usor sa fiti presedinte?

Klaus Iohannis: Pentru mine e o mare onoare si o munca (sic!) care imi place si careia ma dedic 100%, si trup si suflet.

Cristina Sincai (Romania TV): Aveti parghiile necesare? Care e cel mai mare regret al mandatului dvs?

Klaus Iohannis: In mod natural, un mandat are cateva reusite si cateva chestiuni unde se putea face ceva mai bine sau altfel. Ce as face altfel in al doilea mandat, eu mi-l doresc. Cred ca as comunica mai mult. Poate partea de comunicare nu a ajuns inca la nivelul optim si impreuna cu echipa mea vom cauta cele mai bune abordari. Sunt decis sa comunic mai mult, mai intens.

Moise Guran (Europa FM): OUG 114 a pus pe burta 6 sectoare economice. A fost un act deliberat de atentat la siguranta nationala?

Klaus Iohannis: Cu siguranta poate fi interpretat si asa, dar sincer eu am vazut in aceasta ordonanta o smecherie pesedista de a face bani. Eu am atras atentia ca modul in care guvernele pesediste gestioneaza finantele nu e in avantajul romanilor. Am primit replici din cele mai ciudate din partea activistilor PSD, dar s-a vazut ca eu am avut dreptate si lor li s-au terminat banii si au improvizat asa o smecherie.

Ordonanta a produs foarte mult deranj si solutia de anulare nu e fezabila, pentru ca sunt chestiuni care nu mai pot fi intoarse, pur si simplu. E nevoie de o analiza foarte profunda si stiu ca noul guvern s-a apucat deja si si noi la Administratie ne-am facut ganduri despre ce se poate face pentru a se reintra in normalitate.

Moise Guran (Europa FM): Anuntul de retragere a Exxon din actiunea de exploatare a resurselor din Marea Neagra. Aici nu v-ati implicat de niciun fel in aceasta dezbatere. N-ar fi trebuit sa va implicati mai mult daca ar trebui sau nu exploatate gazele cu americanii?

Klaus Iohannis: M-am implicat, sa stiti, insa fiind vorba de o lege, chestiunea s-a discutat in Parlament si acolo s-a ajuns la o forma care nu a satisfacut nicio parte. Trebuie reluata discutia sub doua aspecte. Primul: Romania first. Trebuie sa stim noi ce vrem cu acele resurse. Si apoi sa trecem in partea a doua si sa spunem ok, si investitorii vor garantii, pe buna dreptate. Si atunci, dupa ce ne lamurim noi ce vrea Romania cu aceste resurse, putem sa abordam chestiunea a doua si sa gasim o forma de legislatie corecta pentru Romania si pentru investitori.

Chestiunea cu Exxonul, eu am intrebat direct si mi s-a spus ca politica mare a Exxon-ului s-a schimbat si se va retrage din cateva proiecte de investitii din Europa si isi va muta accentul in alta zona.

Moise Guran (Europa FM): Deci nu mai e de actualitate exploatarea gazelor din Marea Neagra?

Klaus Iohannis: Este nevoie evident de aprofundare. Posibil ca Exxon sa nu se retraga, pentru ca aceste companii spun ce cred ele ca e bine sa spuna si eu cred ca lucrurile sunt inca in desfasurare. E posibil sa se schimbe discutia la Exxon, dar noi trebuie sa avem cadrul legal care permite adevartilor investitori sa duca investitia mai departe.

Moise Guran (Europa FM): V-ati referit la colaborarea cu Guvernul Orban. In domeniul economic, Constitutia vorbeste de atributiile statului. In ultimii 3 ani, nu a existat o colaborare pe acest domeniu intre presedinte si guvernele PSD. Ati spus ca cereti voturile PLUS, USR si PMP. Candidatii au avut in comun intentia de revizuire a Constitutiei. In conditiile actualei Constitutii, presedintele este sau nu responsabil de ce face Guvernul?

Klaus Iohannis: Constitutional nu este responsabil. Constitutia consfinteste un Executiv bicefal - presedintele si Guvernul. Politica economica se face de Guvern. Asta a dus la situatia pe care am avut-o cu guvernele pesediste, care au refuzat nu numai colaborarea, dar si comunicarea. Simptomatic pentru acest fel obtuz, nedemocratic de a guverna au fost chiar ultimele doua ocazii de discutii cu mine ale guvernului esuat.

Cand a devenit stringenta tema comisarului european, premierul a chiulit, nu a venit. Dupa motiunea de cenzura, am convocat consultari cu partidele politice. PSD, sub conducerea contracandidatei mele, a chiulit. Aceasta a fost atmosfera in care s-au desfasurat si discutiile pe teme economice.

Presedintele raspunde de politica de securitate, dar exista ceva ce se numeste colaborare loiala.

De cand e in functiune Guvernul Orban am avut cu ei mai multe discutii decat am avut cu guvernele pesediste in 3 ani. Sunt discutii foarte, foarte bune si dorim impreuna sa gasim solutiile cele mai bune, care in domeniul economiei se pun in practica.

Moise Guran (Europa FM): L-ati mai numi pe Dacian Ciolos premier?

Klaus Iohannis: Mi s-a parut atunci o solutie, acum mi se pare Orban si l-am desemnat si ii pare foarte bine.

Moise Guran (Europa FM): N-ati raspuns la intrebare.

Klaus Iohannis: Cred ca am raspuns exhaustiv.

Ramona Avramescu (TVR): Avem o situatie fara precedent in Justitie, toate marile institutii sunt conduse de interimari. Daca veti castiga al doilea mandat, cat de repede veti face numiri si pe ce criterii?

Klaus Iohannis: De prin mijlocul lui decembrie expira si aceste interimate. Aceasta chestiune e una care trebuie rezolvata, dar nu fara a gasi solutia buna. In rapoartele MCV ni s-a spus ca trebuie sa gasim o metodologie solida, transparenta. L-am rugat deja pe ministrul Catalin Predoiu sa trateze prioritar aceasta chestiune si lucreaza la o metodologie si, imediat dupa alegeri, voi continua discutia pentru a vedea cat de repede e ministerul pregatit de a prezenta public si in cateva saptamani, luni, sa fie ocupate prin concurs aceste posturi.

Ramona Avramescu (TVR): Ce pondere ar trebui sa aiba criteriile de integritate? Domnul Licu are o problema cu un plagiat si e in varful Justitiei.

Klaus Iohannis: Eu nu am de gand sa fac rabat de la integritate, profesionalism, pe scurt meritocratie, si in acest domeniu.

Ramona Avramescu (TVR): Si in raport cu Justitia Traian Basescu se autodefinea presedinte jucator. Dna Dancila v-a numit presedinte spectator. Ce definitie v-ati da si de ce?

Klaus Iohannis: Va las pe dvs sa evaluati aici sau in alta parte ce fel de presedinte am fost in primul mandat. Cateodata mi se spune de la PSD ca am fost inactiv, dupa jumatate de ora, ca vreau sa acaparez si ca sunt un presedinte dictator. Adevarul e la mijloc. Sunt un presedinte care se implica, real vine cu solutii, nu ma joc, nici nu dictez, prezidez.

(Aplauze din sala)

Cristian Pirvulescu (SNSPA/Pro Democratia): Veti face ca la Cotroceni sa existe o comisie care sa se ocupe de problematica rromilor?

Klaus Iohannis: Nu e ceva nou pentru mine sa ma aplec asupra chestiunilor de combatere a discriminarilor de orice fel. Poate chiar am deranjat putin zona pesedista, altfel nu-mi explic de ce PSD-ul continua sa exceleze in zona discriminarii de tip xenofob comparandu-ma cu tot felul de personaje abominabile. PSD-ul chiar are nevoie de cativa ani de Opozitie sa isi revina un pic, macar in zona valorilor europene.

Nu ma supar daca cineva ma aseamana cu fosti dictatori, dar asa ceva e inadmisibil din orice punct de vedere si sunt bucuros ca au fost suficienti care au atras atentia si au protestat la aceste actiuni pesediste.

Cristian Pirvulescu (SNSPA/Pro Democratia): Democratia inseamna si o societate prospera. In Romania e vorba de o mare problema - inegalitatea sociala.

Klaus Iohannis: Am avut actiuni foarte concrete, ca sa ajungem la rezolvari practice e nevoie nu doar de interventia presedintelui, si de Guvern care vine cu politici coerente. In aceasta noua configuratie sunt optimist ca voi putea sa miscam lucrurile. In ce priveste egalitatea de gen, reamintesc ca la ONU am inceput un proiect, He for she. Am fost foarte putini la inceput, intre timp suntem mai multi.

Clarice Dinu (HotNews.ro): Ati facut referire la votul din diaspora, ma intorc in urma cu un an, la mitingul din 10 august. Ati avut informatii ca lucrurile vor degenera?

Klaus Iohannis: N-am avut informatii inainte. S-au pregatit in mare secret pentru aceasta interventie in forta. Acea interventie impotriva demonstrantilor a fost cea mai grava interventie a statului impotriva cetatenilor din Romania de la Mineriada incoace. Doar cu mineriadele se mai poate face o comparatie si cu Piata Universitatii.

Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit ca PSD e antiroman si antidemocratic si spun acest lucru in totala cunostinta de cauza. Am fost intrebat de ce nu vreau dezbatere cu contracandidata. D-aia! Statul care actioneaza voit impotriva propriilor cetateni e un sistem represiv care vine din istoria trista a comunismului lui Ceausescu.

Clarice Dinu (HotNews.ro): Ati incercat sa luati legatura cu premierul in acel moment?

Klaus Iohannis: Premierul era plecat, nu stiu daca intentionat sau nu. Am luat legatura cu structurile de aparare. Este o catastrofa si va fi nevoie de foarte mult timp pentru a gasi explicatii si solutii sa nu mai apara nimic similar.

Clarice Dinu (HotNews.ro): La inceputul lui 2017 v-ati luat geaca rosie si ati iesit in Piata. Cu ocazia acestui 10 august, ati luat in calcul sa mergeti in Piata?

Klaus Iohannis: Da, dar nu am facut-o. Lucrurile erau deja asa de tensionate ca o prezenta a mea ar fi agravat lucrurile, nu le-ar fi calmat. Si acum contracandidata mea spune ca a fost o incercare de lovitura de stat. Adica cineva a incercat sa loveasca cu o piatra poarta Guvernului. Daca as fi mers, ar fi spus ca asta e lovitura de stat orchestrata de presedinte si Doamne fereste!

Silviu Manastire (B1 TV): Despre taierile de paduri, din pozitia de presedinte, ce ati facut?

Klaus Iohannis: Tot ce poate sa faca presedintele. Am dezbatut chestiunea in mai multe sedinte de atunci. Suntem, daca am descrie parcursul de la 0 la ok, cam la 15%.

Silviu Manastire (B1 TV): Din 2016 pana acum?

Klaus Iohannis: Da. Mai este foarte mult de lucru. S-au facut pasi, exista controale, norme, dar lucrurile trebuie duse mult mai departe si am discutat cu Guvernul sa incurajam masuri si legislative, si de interventie a autoritatilor in domeniu.

Silviu Manastire (B1 TV): Un raport facut de stat spune ca 20 de milioane de metri cubi dispar ilegal si 5 padurari au fost ucisi si raniti. De ce nu ati facut declaratii publice?

Klaus Iohannis: Aceste mecanisme au inceput sa functioneze, suboptimal. Vom face in continuare nu doar presiuni, ci si politici pentru o mai buna gestionare a fenomenului. In ce priveste padurarii e un profund regret ca autoritatile nu au reusit sa faca mai mult.

Silviu Manastire (B1 TV): Va excludeti?

Klaus Iohannis: Ma exclud, nu am atributii executive pentru supravegherea anumitor sectoare. O sa accelerez prezenta mea in spatiul public pe aceasta zona.

Silviu Manastire (B1 TV): Acum mai putin de doua ore mi-ati raspuns ca politicienii sunt sensibili, altfel spus ca majoritatile se pot schimba. Cat de solide sunt planurile dvs cu Guvernul Orban?

Klaus Iohannis: Intentia mea e extrem de solida.

Silviu Manastire (B1 TV): Pe ce va bazati ca raspunsul Parlamentului sa fie la fel de solid?

Klaus Iohannis: Nu vorbesc de speranta. Voi avea grija sa se miste lucrurile.

Radu Tudor (Antena3): Cat faceti pana la Sibiu?

Klaus Iohannis: Cat fac cu ce?

Radu Tudor (Antena3): In general, cu ce mergem si noi pamantenii, ca elicoptere nu s-au dat prin programul Primul elicopter. Cu masina.

Klaus Iohannis: Cam 4 ore.

Radu Tudor (Antena3): Am venit la Summit-ul de la Sibiu. Ma ajutati si pe mine sa ajung mai repede la Sibiu, sa fiti mai putin indulgent cu guvernul condus de Ludovic Orban. Dupa 7 ani de promisiuni neonorate, infrastructura reprezinta un domeniu de esec rusinos. Puneti in planul 2 razboiul cu PSD si puneti pe primul plan razboiul impotriva incompetentei, a indolentei.

Klaus Iohannis: Este cazul sa ajungem in situatia in care un presedinte care stie ce trebuie facut cu un guvern care stie ce are de facut sa se apuce de treaba. O spun de fata cu toti, nu vreau sa fiu inteles gresit: Eu voi fi foarte ferm ca sa nu zic chiar intransigent. Aceste discutii trebuie sa produca rezultate. Aceasta va fi abordarea mea. Nici eu, nici romanii nu avem timp sa pierdem in discutii de complezenta. La infrastructura, aceste chestiuni au fost discutate intr-o prima runda. Aceste lucruri nu vreau sa le promit, ca au promis toti. Vreau sa le facem.

Radu Tudor (Antena3): Mi-as dori ca in cazul in care obtineti al doilea mandat sa va implicati in comunicarea publica, in a transmite evaluari cu privire la amenintarile la adresa securitatii Romaniei. Putina lume constientizeaza ce mare pericol vine de la Est.

Klaus Iohannis: Impreuna cu autoritatile din domeniul securitatii nationale lucram la aceste chestiuni foarte serios. Partea de armata se vede cel mai bine, am alocat 2% la aparare. Nu prajim banii, ii folosim pentru a moderniza real si dotarea armatei. Multe dintre aceste chestiuni nu pot fi facute publice, dar in masura in care aceasta comunicare ajuta, se va face.

Silviu Manastire (B1 TV): O chestiune as vrea sa redeschidem: tema abuzurilor din Justitie. In 2014 ati fost investigat de ANI, judecatorii s-au pronuntat, s-a inchis acel dosar. Am avut cazul de la Ploiesti cu Portocala, va supun si eu atentiei un caz, judecatorul Ion Tudoran investigat de Sectia Speciala. Asta creioneaza o problema in sistemul de justitie. Insistati ca SS sa fie desfiintata. Nu ar trebui sa ramana si sa fie populata cu cei mai buni procurori ai Romaniei?

Klaus Iohannis: Personal, nu sunt specialist in acest domeniu, dar opinia mea de simplu presedinte al Romaniei de la inceput a fost ca aceasta sectie nu ar trebui infiintata. Am solicitat si primit opiniile unor recunoscuti specialisti in materie: Comisia de la Venetia, GRECO. In fine, MCV spune ca nu e nevoie de aceasta sectie. Daca toti spun ca asa nu, eu sunt de parere ca asa nu, PNL e de parere ca asa nu, alte partide sunt de parere ca asa nu. Totusi, ne bazam pe ceva. E un instrument care prea usor poate fi transformat in ceva cu care se poate incerca un control neconstitutional asupra magistratilor.

Silviu Manastire (B1 TV): Dar de ce? Functioneaza ca DIICOT, DNA. Daca e reformata... unde o vedeti plasata aceasta unitate care sa analizeze aceste abuzuri?

Klaus Iohannis: Raman la opinia pe care am spus-o. Toti acesti specialisti pe care ii respect si recunosc recomanda desfiintarea sectiei. Decizia se va lua in Parlament.

Silviu Manastire (B1 TV): Legat de armata europeana ce parere aveti?

Klaus Iohannis: Am creionat impreuna un proiect pe aparare europeana, PESCO, un proiect la care suntem parte, destinat revigorarii industriei de aparare, cercetarii, asa mai departe. Nu aparare prin armate si armament. Exista in Europa politicieni relevanti care spun ca in Europa sa avem sisteme de aparare proprii, eficiente, moderne, ceea ce cred ca e ok, e corect, dar acestea nu trebuie sa se afle in afara NATO, ci complementare.

Silviu Manastire (B1 TV): Daca veti castiga al doilea mandat, cum vreti sa ramaneti in cartea de istorie? Cum ii vedeti pe presedintii din ultimii 30 de ani?

Klaus Iohannis: Ma feresc de astfel de categorisiri, cum de regula ma feresc de judecati de valoare. Cum vreau eu sa fiu vazut in istorie? Vor spune cei care vor scrie istorie. Pe mine ma preocupa sa reprezint Romania cu demnitate, cu mandrie si dupa aceea vom vedea ce vor spune cei de dupa noi. Eu sunt un om orientat spre constuctie si solutie. Partea de istorie e a altora.

Silviu Manastire (B1 TV): Presedintele care a readus in Romania normalitatea?

Klaus Iohannis: Asta ar fi o definitie buna.

Ion M. Ionita (Adevarul): Dancila a fost intrebata care e aria cercului. Nu o sa va intreb, doamna a spus ca R2. Daca vreti sa precizati nu e o problema, dar o intrebare conexa, cred ca nu exista niciun fel de dubiu ca asistam la un grad extraordinar de lipsa de competenta a clasei politice, de inalti demnitari ce pot fi banuiti de analfabetism functional. Aveti proiectul Romania educata. E un succes sau un esec?

Klaus Iohannis: Nu ramane in sertar Romania educata, e proiectul meu prezidential si va garantez ca il voi duce mai departe, daca voi obtine un al doilea mandat. Si daca nu, voi gasi moduri de a-l duce mai departe. A intrat mai putin in discutie ca nu am vrut sa discutam chestiuni atat de grele si importante in campanie. Dar proiectul merge mai departe, va fi implementat. Romania, fara un astfel de proiect, va avea o reala problema in viitor.

Ion M. Ionita (Adevarul): Ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat ca sanatatea si educatia nu sunt o prioritate. Impartasiti aceasta viziune?

Klaus Iohannis: Ele sunt prioritare si o sa impartaseasca aceasta viziune.

Ion M. Ionita (Adevarul): Emmanuel Macron a spus ca NATO e in moarte cerebrala si ca Europa nu se mai poate baza pe SUA pentru aparare. L-ati sunat pe Macron pentru a-i explica pozitia dvs de la urmatoarele intalniri NATO?

Klaus Iohannis: Nu vreau sa iau partea unora sau altora, dar NATO e pentru noi garantia securitatii. Lucrurile care nu merg suficient de bine le voi discuta la summit-ul NATO de la inceputul lui decembrie la Londra. Nu exacerbam declaratii politice, e evidenta nemultumirea presedintelui Macron, asta inseamna ca trebuie sa ne aplecam mai mult si mai bine.

Ion M. Ionita (Adevarul): Cum vedeti relatia cu Rusia?

Klaus Iohannis: Foarte complicata, incearca sa recastige sferele de interese pierdute, vedem masarile de trupe pe flancul estic, pentru noi, Crimeea, situatia foarte complicata din Donbas. Abordarea noastra e abordarea pe care o impartasim cu NATO in domeniul securitatii si abordarea europeana in ce priveste comertul si sanctiunile.

Intrebari din public

Klaus Iohannis: In loc de incheiere, o sa le prezint participantilor o surpriza. Va propun o deschidere spre tinerii din sala. Ca sa nu apara impresia ca am ales, v-as ruga pe dvs (jurnalistii) sa ii dati microfonul cui doriti din sala sa puna o intrebare.

Persoana din public: De ce nu ati ales jurnalisti care sa va puna intrebari incomode?

Klaus Iohannis: Puneti o intrebare incomoda!

Persoana din public: Aceasta a fost, multumesc.

Klaus Iohannis: Cred ca au fost intrebari de foarte mare substanta. Dna Avramescu, daca doriti sa dati cuiva din sala microfonul.

Student: Considerati ca e important pentru un presedinte sa cunoasca mai multe limbi straine?

Klaus Iohannis: Pe mine m-a ajutat. (rasete din sala) Este important. In Consiliul European sa stiti ca nu toata lumea vorbeste limbi straine, asta ca sa nu umblam cu un mit care nu sta in picioare. Dar e anevios sa vorbesti prin intermediul traducatorului. Se pierde mult din substanta.

Studenta: Ce puteti face pentru studenti? Merita sa ramanem in tara?

Klaus Iohannis: Merita sa ramaneti in tara, dar sunt de acord ca e binevenit un stagiu in afara. Am fost dintotdeauna adeptul ramanerii aici, as fi putut sa plec, nu sunt intamplator aici, a fost o decizie constienta.

Student: Care credeti ca ar fi o solutie pe care sa o implementam de maine sa imbunatatim educatia? O solutie simpla.

Klaus Iohannis: Imi pare rau, nu exista. Dar exista multe chestiuni punctuale pe care putem sa le imbunatatim destul de repede. Am avut cu dna ministru o discutie si lucram la cateva chestiuni care nu sunt reforme, nu vor schimba sistemul, dar pot imbunatati. Nu sunt adeptul micilor reforme si vesnicelor modificari.

Student: Dvs va credeti un presedinte de tranzitie?

Klaus Iohannis: Nu, ma consider un presedinte de constructie.

Student: Ati mai activa politic, daca nu ati fi reales presedinte al Romaniei?

Klaus Iohannis: Da.

Doctorand SNSPA: Ce se poate face in domeniul sportiv? Infrastructura e la pamant, sportul ii ajuta pe oameni sa aiba o gandire mai limpede, mai clara.

Klaus Iohannis: Si o tinuta mai buna si spiritul de fair-play. Este o tema pe care nu am abordat-o prea des in spatiul public, dar abia astept cu Guvernul sa ne ocupam si de acest domeniu. Avem campionii nostri, cinste lor, ii admir pe toti, dar cred ca Romania are un potential mult mai mare.

Radu Tudor ii da microfonul lui Ludovic Orban si ii spune sa ii adreseze o intrebare incomoda.

Klaus Iohannis: Da, dle prim-ministru, va ascult.

Ludovic Orban: Cat credeti ca veti obtine duminica?

Klaus Iohannis: Sunt convins ca voi obtine toate voturile romanilor care vor sa fiu eu presedinte.

Studenta: Pe plan global e o mare tema de discutie, digitalizarea. Sunt companii care au facut disponibilizari. Ati reflectat asupra acestui fapt? Ce masuri se vor adopta?

Klaus Iohannis: Ma preocupa, nu o spun din complezenta si am inceput primele discutii cu Guvernul si pe aceasta tema. Noi in Romania am ramas foarte mult in urma, in special la digitalizare. Nu suntem nici pe departe in situatia de a-i oferi cetateanului o interfata moderna intre el si stat. Avem idei bune, avem solutii. Am avut discutii cu premierii Danemarcei, unde aceste chestiuni sunt mult mai avansate, cred ca avem de unde lua modele de buna practica.

Student de 19 ani: Ce planuri aveti pentru o Romanie a tinerilor, si cat sunt la studii, si dupa terminarea lor, cand se gandesc daca isi gasesc loc de munca?

Klaus Iohannis: Aceste lucruri le-am abordat la un summit special pentru tineri si am ajuns la concluzii interesante. O concluzie a fost extinderea programului Erasmus Plus, a doua - extinderea a retelelor de universitati europene, pentru a le permite studentilor, masteranzilor, doctoranzilor accesul in zone in care real pot face progrese semnificative.

Klaus Iohannis incheie dezbaterea: In acest punct va multumesc, trebuie sa ne uitam un pic la ceas si sa inchidem aceasta runda. Va promit ca, daca primesc un al doilea mandat, mai vin aici si discut cu studentii. Opiniei publice promit ca, daca voi avea un al doilea mandat, voi avea mai multe dezbateri.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Klaus Iohannis dezbatere , #candidat prezidentiale 2019