Razboiul lui Antonescu cu Iohannis (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 August 2014, ora 18:07
10948 citiri
Razboiul lui Antonescu cu Iohannis (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

N-as paria pe faptul ca dl. Antonescu nu va reintra in cursa prezidentiala. Nu pentru ca nu ar fi fost convingator cand a exclus aceasta varianta in emisiunea de luni seara de la Realitatea TV.

Este foarte probabil ca dl Antonescu chiar sa fi fost convins luni seara ca nu va candida.

Dar la fel de convins era dupa europarlamentare ca va candida si dupa o saptamana a anuntat ca nu mai are acesta intentie. Apoi s-a rasucit si a redevenit convins ca vrea. Deci o noua rasucire nu ar fi neaparat o surpriza. Ceea ce mi s-a parut este ca, in adancul sau, dl. Antonescu nu a abandonat acest proiect. Cand si daca il va relua, ramane de vazut.

Dar ceea ce mi s-a parut evident este ca dl. Antonescu are acum o tinta definita - Klaus Iohannis. Ceea ce a facut luni seara a fost sa demoleze piatra cu piatra soclul prezidential al candidatului ACL. Cea mai explicita lovitura a fost exprimarea dubiilor in privinta propriului vot. Cand fostul candidat al PNL, fostul lider al PNL, un factor de influenta inca puternic in ecuatia interna liberala isi exprima o asemenea rezerva in privinta candidatului oficial al partidului este echivalentul unei optiuni negative.

Crin Antonescu a avut mare grija sa se disocize explicit de campania lui Klaus Iohannis: "PNL a facut niste sondaje. Trei oameni responsabili s-au ocupat de asta. Aveam un scor mai mic decat al Elenei Udrea, decat al lui Traian Basescu, decat al oricui. Daca eu aveam un scor atat de mic, inseamna ca nu sunt de frecventat. Imi vad de treaba, incerc sa nu asocieze omul cu mine, atunci cand il voteaza pe Klaus Iohannis". Deci dintr-un foc Klaus Iohannis a ramas fara adeptii lui Crin Antonescu.

Crin Antonescu, despre ce nu este si ce nu va mai fi vreodata. Si o invitatie pentru Ponta

Dar atacurile au fost si mai subtile. Crin Antonescu a tinut sa precizeze ca nu l-a vazut niciodata pe dl Iohannis intr-un proiect prezidential: premier da, presedinte de partid, da, dar presedinte de tara, nu.

"Romanii stiu ce voteaza in cazul lui Victor Ponta, da si nu il votez. In cazul lui Klaus Iohannis, nu si nu stiu. Pe domnul Iohannis l-am invitat in partid si am vorbit despre posibilitatea ca domnia sa sa preia partidul in cazul in care nu facem 20%. Si am vorbit despre varianta Klaus Iohannis - prim-ministru. Presedinte e cu totul altceva. Eu in proiectul Iohannis nu am vorbit niciodata presedinte de Romania. Nu am spus ca nu il votez, nu il cunosc. Nu e exclus sa-l votez. Pe Victor Ponta sigur nu-l votez".

De ce? Pentru ca dl Iohannis este o mare necunoscuta. Este principala problema a acestuia. Si nu trebuie confundata cu lipsa de notorietate. El este un mister chiar si pentru cei care stiu cine este.

Problema pe care a pus degetul Crin Antonescu si a apasat apoi indelung este continutul incert al lui Klaus Iohannis. Dincolo de cartea lui de vizita, cine e de fapt candidatul ACL, stiti?, intreaba in subtext Crin Antoenscu. Care sunt convingerile lui reale? Cat de predictibile sunt actiunile lui? Care este substanta lui? Crin Antonescu a pus reflectorul pe un contur cu un continut incert. Si nu s-a adresat doar electoratului, ci si, daca nu in primul rand, activului de partid. "Mai baieti, voi stiti pe cine vreti sa trimiteti la Cotroceni?", pare a intreba in subtext Crin Antonescu.

Intr-un fel, Crin Antonescu a provocat la dezbracarea lui Klaus Iohannis. Adica exact ceea ce strategia de campanie a acestuia voia sa evite. Sansa lui Klaus Iohannis era sa raman un contur, o legenda atragatoare. Antonescu a invitat la disectie. Ceea ce i-ar putea fi fatal lui Klaus Iohannis.

Si cred ca a facut-o tocmai stiind ca in spatele conturului, continutul este foarte problematic. Eu nu cred ca dl. Antonscu nu stie cine este Iohannis. Stie bine. Si probabil ca tocmai de aceea provoaca la devoalarea acestui continut.

Atacul vine in contextul in care situatia lui Klaus Iohannis incepe sa devina din ce in ce mai precara in primul rand in interiorul ACL. Deja multi lideri din ambele partide incep sa fie serios ingrijorati de prestatia publica a dlui. Iohannis, extrem de neconvingatoare.

Iar Klaus Iohannis pare a fi marcat de aceasta precaritate cat timp cade in capcana de a dezvolta ipoteza infrangerii si a invoca planul B. Daca il ai, inseamna ca nu esti foarte sigur de victorie, ceea ce este o atitudine letala pentru un luptator intr-o confruntare atat de dura. Si iti trebuie o doza mare de naivitate sa crezi ca daca pierzi prezidentialele vei mai ramane in fruntea PNL, cel vechi sau cel nou.

Crin Antonescu nu face asadar decat sa invarta cutitul in rana pe care o stie tot mai dureroasa.

In ceea ce priveste pozitionarea fata de Victor Ponta, Crin Antonescu a ales, cred, o forma perversa de sustinere. Nu numai prin faptul ca demolarea lui Klaus Iohannis ii foloseste lui Victor Ponta in ecuatia electorala.

Crin Antonescu l-a definit pe Victor Ponta drept principal urmas al lui Traian Basescu, subliniind in acelasi timp ca modelul actualului presedinte este reperul secret al multor lideri PSD. Intr-adevar, ceea ce isi doreste PSD este sa aiba la Cotroceni exact un Basescu, dar de-al sau. Asezandu-l pe Victor Ponta in acest contur foarte puternic, Crin Antonescu sterge eticheta de pisic pentru Victor Ponta, il valorizeaza, il ridica la nivelul liderului puternic pe care si-l doreste PSD.

Nu stiu daca acest ajutor este unul programat si semnifica impacarea dintre cei doi sau face parte din razboiul lui Crin Antoenscu cu Klaus Iohannis. Dar cred ca pentru candidatul ACL cosmarul este de-abia la inceput.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Antonescu Iohannis PNL prezidentiale, #Iohannis candidat prezidentiale , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza Ernst
Ernst
rank 5
iarasi crin, iarasi candideaza? am inteles ca e canicula in RO:)
Poza GuzganRozaliu_vrajitor
GuzganRozaliu_vrajitor
rank 5