Regele Klaus e silit sa abdice

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 04 Iunie 2018, ora 09:45
31746 citiri

La inceput, saptamana trecuta a parut sa se scurga ca multe altele, adica sa fie o combinatie de delir si kitsch: Tariceanu propunea ca Parlamentul sa creeze o comisie "adevar si reconciliere", fostul ministru Vladescu platea o cautiune cu lingouri de aur, PSD hotara ca mitingul din 9 iunie sa nu mai fie unul "pro-Dancila", ci unul "anti-justitie", Ponta si Dragnea transferau deputati ca sa-si intareasca taberele parlamentare, cu ajutorul carora spera sa transeze disputa din clanul social-democrat, ministrul Culturii aloca bani unui teatru inexistent, Basescu zicea ca Opozitia ar trebui sa se uneasca in jurul lui Crin Antonescu, Mazare trimitea tarii o poza din Madagascar, Udrea anunta ca o cauta Netflix ca sa faca un serial despre viata ei in Costa Rica si tot asa.

Miercuri a cazut bomba: CCR a hotarat ca presedintele trebuia s-o revoce pe Kovesi, atunci cand i-a cerut ministrul Toader.

Au urmat reactiile. Iordache-alta-intrebare a jubilat in fata camerelor: "Codruta, go home!", a zis el. Tariceanu a aplaudat transformarea regimului in unul parlamentar. Trompetistii majoritatii au amenintat ca-l suspenda pe presedinte daca nu va face ce i-au dictat Dorneanu & co., iar sefei DNA i-au transmis ca ar fi mai bine sa isi dea demisia.

Suporterii lui Iohannis i-au cerut lucruri dintre cele mai diverse: unii - sa intre in greva, altii - sa amane decizia revocarii, inclusiv pana ce Parlamentul ajunge sa aiba 300 de deputati, analistii i-au sugerat sa ancheteze Curtea Constitutionala, iar niste gazetari au zis ca e momentul optim pentru ca Iohannis sa organizeze referendumul promis anul trecut etc.

Vrand parca sa arate ca imaginatia e in pana, seful PNL a declarat ca hotararea CCR e o "lovitura de stat", dupa ce deunazi el insusi fusese acuzat de a fi pus la cale asa ceva, intrucat a depus o plangere penala impotriva Vioricai Dancila.

Cateva mii de oameni au iesit in strada, ca s-o sustina pe sefa DNA. E interesant ca au reactionat si peste 500 de procurori. Acestia au semnat o "declaratie de principii", in care cereau ca independenta sistemului de justitie sa fie respectata.

Singurul care a tacut a fost chiriasul de la Cotroceni. Atitudinea asta nu e noua. Ea tine de ceea ce s-ar putea numi deriva monarhica a presedintelui. Klaus Iohannis e zgarcit cu cuvintele, intrucat nu crede ca ar trebui sa guverneze, ci - precum un rege - sa domneasca. Iata de ce el a inteles coabitarea ca o auto-izolare.

Singurele sale batalii au privit apararea asa-numitelor atribute regaliene ale statului, care privesc politica externa si Justitia. In ultimele luni, majoritatea i-a contestat tocmai asumarea acestora, provocand un scandal monstru referitor la mutarea ambasadei la Ierusalim si, respectiv, introducand o plangere la CCR despre revocarea Codrutei Kovesi.

Procedand asa, atat MAE & Dragnea, cat si judecatorii constitutionali au mers mai departe decat se astepta Iohannis, un sef de stat care a vrut sa fie absent precum un monarh, dar se trezeste acum deposedat de orice putere.

Regele Klaus e silit sa abdice. Asta ar putea fi o ocazie pentru presedintele Iohannis sa-si ia in serios mandatul.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Iohannis revocare Kovesi, #Iohannis decizie CCR , #Crin Antonescu