Ziare.com

Ordonanta interceptarilor, aprobata: 4 legi modificate, DNA si DIICOT primesc personal

de Camelia Badea; Diana Robu; Florin Necula
Vineri, 11 Martie 2016, ora 22:20

   

Ordonanta interceptarilor, aprobata: 4 legi modificate, DNA si DIICOT primesc personal
CSAT a avizat favorabil, vineri seara, ordonanta de urgenta pe care Guvernul Ciolos a propus-o ca solutie temporara pentru rezolvarea problemelor aparute dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca interceptarile SRI in dosarele penale sunt neconstitutionale.

Proiectul fusese avizat pozitiv si de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat intr-o scurta declaratie de presa ca ordonanta de urgenta este doar o solutie temporara, Parlamentul fiind cel responsabil cu identificarea si adoptarea solutiei definitive prin care legislatia sa fie pusa in acord cu decizia CCR din 16 februarie.

La sedinta CSAT au participat, printre altii, premierul Dacian Ciolos si ministrul Justitiei, Raluca Pruna. Dupa incheierea ei, membrii guvernului s-au reunit la Palatul Victoria in sedinta pentru adoptarea oficiala a ordonantei de urgenta.

La finalul sedintei de Guvern, ministrul Justitiei a anuntat ca au fost modificate 4 acte normative. Ministerul Public, DNA si DIICOT vor avea personal suplimentar, cate 40 de politisti judiciari fiind detasati de la Ministerul de Interne.

Pentru interceptari va fi folosita infrastructura SRI, dar exclusiv de procurori si politisti judiciari.

Totodata, SRI primeste competente de organ de cercetare penala speciala, numai pentru infractiuni care tin de siguranta nationala.

Implementarea noilor reglementari legislative se va face sub supravegherea presedintelui Inaltei Curti sau a altui judecator desemnat, urmand ca modul de lucru sa se stabileasca prin regulament.

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele evenimente si declaratii:

21:43 - Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, si ministrul Justitiei, Raluca Pruna, sustin declaratii.

- Dan Suciu: Avem un proiect de ordonanta si un proiect suplimentar.

- Raluca Pruna: In 16 februarie CCR a declarat neconstitutional art. 142 alin. 1

- Pentru a pune in acord decizia Curtii, guvernul a adoptat ordonanta de urgenta, pornind de la principiul ca avem o infrastructura care poate face interceptarile si apartine SRI. A doua premisa este ca am dorit sa venim de indata cu o solutie care sa faca imposibila sincopa in actul de urmarire penala.

- Societatea romaneasca trebuie sa faca o dezbatere cu privire la ce fel de arhitectura doreste in continuare.

- Am modificat 4 acte normative: CPP art. 142, alin 1 si 2. Am pus in alin. nou ca procurorul si organul specializat din cadrul politiei folosesc nemijlocit sisteme tehnice si proceduri adecvate de natura sa asigure confidentialitatea datelor.

- Plecand de la infractiunile prevazute in titlul 10 din CP privind siguranta nationala (tradarea, spionajul, terorismul) si de la faptul ca SRI e abilitat pe aceste mandate, am dat o noua definitie, am clarificat ce inseamna organe de cercetare penala speciala, am scris "si pentru infractiuni de terorism pot fi puse in aplicare mandate de supraveghere tehnica".

- Am modificat si legea 304. Am instituit control judecatoresc asupra supravegherilor tehnice, se va realiza de presedintele ICCJ sau de un judecator desemnat.

- A doua modificare: Ministerul Public sa fie autorizat sa detina mijloace adecvate. Pana acum, numai DNA si DIICOT puteau sa aiba o infrastructura, MP neputand sa detina structuri de interceptare. Deschidem cadrul dezbaterii viitoare, daca se va decide sa avem o structura, putem crea cadrul.

- In cadrul MP pot functiona ofiteri si politisti prin detasare, creand o simetrie cu ce are acum DNA.

- Al treilea act normativ modificat este legea DIICOT. Cream posibilitatea sa functioneze prin detasare ofiteri sau agenti de politie judiciara.

- Am modificat legea SRI, 14/92, art. 8, Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor e desemnat cu scopul de a obtine informatii in domeniul securitatii. Am completat ca, la cererea organelor de urmarire penala, centrul asigura acces "nemijlocit si distinct". Interventia umana trebuie sa fie exclusiv facuta de organele de urmarire penala.

- Am mai modificat inca un articol, prin exceptie de la regula organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penala speciale, in sensul prevazut de art. 55 CPP. Am asigurat continuitatea mandatelor de siguranta nationala.

- Am conlucrat cu toate parchetele, cu SRI si ICCJ. Multumesc tuturor si Ministerului de Interne care a inteles ca urgenta e atat de mare incat nu aveam alta solutie decat prin detasarea unor politisti care sa aiba exclusiv competente de politie judiciara.

- Pentru a fi efectivi, s-a adoptat o Hotarare de Guvern care stabileste nr. de politisti in cadrul MP si DNA, cate 40 de posturi pentru fiecare. Posturile pentru DIICOT, tot 40, au fost introduse prin OUG. E o chestiune de tehnica legislativa.

Intrebari:

- (era obligatorie detasarea politistilor judiciari?) Da, ofiterii care au atributii de politie judiciara trebuie sa functioneze in cadrul parchetelor si sa se ocupe exclusiv de asta.

- Pentru mandatul de supraveghere tehnica e foarte important (integralitate, confidentialitate) sa ne asiguram ca procurorul are subordonare exclusiva, sa nu existe dubla subordonare. E important ca activitatea acestor politisti sa se faca exclusiv sub controlul procurorului.

- (OUG face mult mai mult decat ce a spus premierul, DIICOT isi poate cumpara tehnica etc.) Ce a spus premierul e adevarat, dar trebuie sa dezbatem daca solutia temporara ramane sau daca dorim sa facem alta infrastructura.

- Urgenta era de a pune toate structurile de parchet pe picior de egalitate. Am considerat ca trebuie sa cream conditii egale, adica pentru MP in integralitatea lui.

- (ce impact bugetar, costuri suplimentare?) Modificarile presupun costuri doar pentru suplimentarea celor 120 de posturi. Ofiterii vor pleca prin detasare, sunt bugetati de MAI si numai diferenta de salarizare va fi asigurata de unitatile de parchet la care sunt detasati. Costul nu e foarte mare. Masura e tranzitorie, am incercat sa folosim ce avem cu resursele pe care le avem pana ce decidem ce solutie alegem ca societate. Nu va pot spune o suma, nu cred ca e vorba de mai mult de 1 milion de euro, dar nu vreau sa ma pronunt.

- (veti convoca consultari pentru dezbatere?) Vom incepe discutiile. Eu am invocat cazul Frantei, unde s-a discutat 4 ani. Eu sper ca la noi sa nu dureze atat de mult. Cu siguranta nu sub mandatul meu ca ministru va veni o lege adoptata in parlament. Trebuie sa consultam societatea, care trebuie sa stie care sunt costurile. Numai un studiu de impact dureaza 3-4 luni.

- (care structura va verifica daca se va implementa ce ati legiferat prin OUG?) Va exista un control al autoritatii judecatoresti, care se va efectua de la nivelul ICCJ. Modul efectiv in care se va face verificarea va fi detaliat prin regulamentul ICCJ.

- (acum sunt interceptari pentru anchete in curs, datele sunt la SRI. Raman stocate acolo, procurorii au acces?) Procurorii si inainte aveau acces la toate informatiile, prin centrul acesta cu resursa umana de la SRI nu se facea decat sa se puna in aplicare mandatele. Mandatele intotdeauna se dau de judecator. Inlocuim doar resursa umana, datele sunt stocate in sistem, nimic nu se schimba.

- (generalul Dumbrava spunea ca ofiterii SRI trebuie sa controleze pana la sentinta definitiva) Nu comentez aceasta declaratie, chiar si inainte de decizia Curtii nimeni nu controla nici judecatorul, nici procurorul. Suntem stat de drept. Mandatul se da dupa lege si propria constiinta, iar procurorul se bucura de independenta.

- (de cand se vor muta ofiterii?) De indata.

- (SRI devine organ de cercetare penala speciala?) E legat de mandatele de siguranta nationala care privesc exclusiv infractiunile mentionate. Tinand seama de agenda europeana, trebuie sa asiguram continuitate. In mod limitativ prevazut de lege, SRI poate sa faca acte de cercetare penala speciala in limitele definite de actualul CP. Trebuie sa fim mai scrupulosi cu modul in care asiguram protectia cetateanului.

20:39 - Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat vineri, la Oradea, ca decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) privind interceptarile convorbirilor folosite in dosarele penale este fireasca si pune lucrurile pe un fagas normal.

20:15 - A inceput sedinta de guvern. In jurul orei 21:00 urmeaza declaratii de presa de la Palatul Victoriei.

19:50 - Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca CSAT a avizat favorabil proiectul si adoptarea de catre guvern a OUG. "Sunt doua aspecte importante carora vreau sa insist un pic. Primul tine de respectarea deciziilor Curtii si de punerea in acord cu Legislatia. Al doilea aspect, sa tinem cadrul legislativ activ pentru ca Justitia sa-si faca treaba.

Ambele aspecte sunt esentiale pentru functionarea statului de drept. Forul legislativ poate avea in vedere si alte solutii pe care sa le dezbata cu alte institutii. OUG vine sa raspunda acestei preocupari. CSAT a avizat favorabil acest proiectt si adoptarea sa de catre Guvern reprezinta acum o solutie la o problema care preocupa si institutiile statului si societatea", a spus seful statului.

Iohannis a anuntat ca CSAT a avizat favorabil ordonanta privind interceptarile

19:41 - S-a incheiat sedinta CSAT, care a durat mai putin de jumatate de ora. Urmeaza declaratii ale presedintelui Iohannis.

19:30 - Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind interceptarile discutat in CSAT va avea ca elemente noi fata de varianta deja vehiculata modificarea unei a patra legi, Legea privind organizarea si functionarea DIICOT precum si un set nou de modificari in Legea organizarii judiciare referitoare la detasarea unor ofiteri sau agenti de politie judiciara in cadrul Ministerului Public, potrivit News.ro.

De asemenea, Ordonanta prevede un termen de 30 de zile de la intrarea sa in vigoare pentru suplimentarea numarului de posturi din Ministerul Public.

Cum vor fi facute interceptarile dupa decizia CCR: Varianta finala a OUG privind interceptarile

19:15 - Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a inceput, vineri, la Palatul Cotroceni, fiind condusa de presedintele Klaus Iohannis.


Foto: Captura Digi 24

19:00 - Din moment in moment incepe sedinta CSAT. La finalul sedintei, Klaus Iohannis va sustine o declaratie de presa, in jurul orei 19:30.

18:23 - Ministerul Public si DIICOT ar putea avea politie judiciara, se arata in proiectul ordonantei de urgenta privind reglementarea realizarii interceptarilor, dupa ce CCR a decis ca acestea nu mai pot fi facute de SRI.

Potrivit completarilor aduse proiectului de ordonanta de urgenta, agentii politiei judiciare ar urma sa fie delegati pentru trei ani si sa fie detasati de la Ministerul de Interne, scrie Mediafax.

18:00 Presedintele Klaus Iohannis a ajuns in tara. In acest moment, seful statului se indreapta catre Cotroceni.

14:30 - Fostul presedinte Traian Basescu spune ca scoaterea platformei de interceptare de la SRI reprezinta o "solutie fundamentala democratica".

"Datorita CCR, acum, suntem intr-un moment care vizeaza in mod fundamental viitorul si respectarea drepturilor fundamentale ale cetateanului. Ce facem cu interceptarile convorbirilor telefonice? Avem 2 variante:

- una de mijloc, prin partajarea platformei existente catre toate institutiile cu atributiuni de supraveghere tehnica. Este o solutie de moment, mult mai riscanta decat cea de pana acum si care nu peste mult timp va trebui schimbata.

- alta fundamental democratica. Asta inseamna scoaterea din structura", a scris pe Facebook Traian Basescu.

14:00 - Si fostul ministru Elena Udrea a comentat decizia CCR privind interceptarile SRI.

"In dosarele mele nu exista nicio interceptare cu mine, ca urmare decizia CCR nu ma ajuta nici nu ma incurca. (...) Dosarele de coruptie sunt putine in totalul cauzelor care folosesc interceptari. Democratia este vitala, astfel ca si daca vreo persoana acuzata de coruptie ar scapa de acuzatii urmare a deciziei CCR, nu incape indoiala ca merita costul", a scris pe Facebook Elena Udrea.

Udrea lauda decizia CCR privind interceptarile: Daca vreun corupt scapa, merita costul

13:50 - In urma deciziei CCR, nu vor mai putea fi efectuate filaje de catre SRI, astfel ca strainii fugari care se ascund in Romania vor fi mai greu de prins, potrivit unor surse citate de News.ro.

Fara filaje SRI: Strainii fugari care se ascund in Romania vor fi mai greu de prins

13:30 - Fostul prim-ministru Victor Ponta a avut de abia vineri o prima reactie pe subiectul interceptarilor SRI interzise de CCR in dosarele penale, precizand insa ca alte lucruri sunt mai importante "de 20 de milioane de ori".

Ponta spune si el ceva despre interceptari: Sunt lucruri de 20 de milioane de ori mai importante

13:02 - Biroul de Presa de la Palatul Victoria anunta ca la ora 19:30 este programata o sedinta de guvern. Premierul ar trebui ca, intr-o jumatate de ora, sa ia parte si la CSAT si sa si ajunga de la Cotroceni la Palatul Victoria, ceea ce este putin probabil.

12:00 - Iohannis revine in tara, vineri seara, cu putin timp inainte de ora 18:00, iar in jurul orei 19:00 urmeaza sa inceapa sedinta CSAT, la care va participa si premierul.

Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSAT

Ciolos: Ordonanta privind interceptarile, o solutie de moment. Vedem apoi daca sunt solutii mai bune

De remarcat ca romanul ranit in atacul de la Tel Aviv, in timpul vizitei presedintelui Klaus Iohannis in Israel si Palestina, a fost externat joi din spital, iar vineri s-a intors in tara, inaintea sefului statului.

Romanul ranit in atacul din Tel Aviv s-a intors in tara: Urmeaza sa se intalneasca cu Iohannis

Tema principala abordata in cadrul sedintei CSAT va fi motivarea Curtii Constitutionale privind interzicerea interceptarilor SRI in dosarele penale si efectele acesteia asupra sistemului judiciar.

Dupa sedinta CSAT, presedintele va sustine declaratii de presa. Reuniunea CSAT trebuia sa aiba loc pe 15 martie, dar a fost devansata cu patru zile, pentru a se discuta mai repede efectele deciziei CCR, a carei motivare a aparut miercuri.

Curtea Constitutionala a transmis ca SRI nu poate face interceptari in dosare penale, deoarece nu este organ de urmarire penala. Astfel isi motiveaza CCR decizia din 16 februarie, care se aplica si dosarelor care sunt in curs de solutionare. In schimb, dosarele care au fost deja solutionate nu mai sunt supuse acestei decizii.

Ministrul Justitiei, masuri dupa decizia CCR pe interceptari: Vineri seara, dupa CSAT, adoptam ordonanta de urgenta

Cum vor fi facute interceptarile dupa decizia CCR. Proiectul Ordonantei de Urgenta

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, joi seara, la finalul sedintei de guvern, ca s-a lucrat la o ordonanta de urgenta care va pune in aplicare decizia CCR cu privire la interceptari, urmand ca aceasta sa fie adoptata vineri seara, dupa sedinta extraordinara a CSAT.

"Solutia pe care o propune Guvernul e folosirea infrastructurii SRI cu eliminarea oricarei interventii umane de la SRI si cu implicarea exclusiva a procurorilor si a politistilor de la Politia judiciara", a declarat ministrul.

F.N.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18500 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Singurul care are de castigat in aceasta treaba

este Presedintele Klaus Iohannis !!

 

Coruptie gate.

Este o mare porcarie, in scopul de a-i salva pe marii excroci pe seama sigurantei nationale!!!
Dar daca se va intampa ce s-a hotarat in CCR putem sa desfiintam SRI, deoarece daca rezultatul muncii lor(indiferent care:filaj ascultari etc) nu se va putea folosi in instante , atunci aceasta structura nu-si mai are rostul. De ce sa mai activeze "structura" , de florile marului, asa de amorul artei? Noaptea mintii.

 

:) nu va impacientati,Joha intarzie cateva zile,nu se stie

cate,asa ca ordinea de zi,ie la mine,ca ii tin locul !! care face cinste,ii tin partea !

 

M-am săturat !

Mă doare la bască de interceptări și cine le face. La fel ar trebui să vă doară și pe voi. Dacă nu FURAȚI, desigur ! Dar la cate postări face Ziare.Com pe această temă ..., oricum numai jurnalism nu este acesta!

Securistul s-a folosit de ea tot timpul, acum o intoarce.

- Fostul presedinte Traian Basescu spune ca scoaterea platformei de interceptare de la SRI reprezinta o "solutie fundamentala democratica".

ba blegosu', da' cine face jurnalism ? troaca 3 ?

ce penibil ! sa cauti scuze tot timpul asa cum faci tu, e cel mai penibil lucru. zici ca nu-ti pasa de interceptari ? hahahaha :) PSD-istii tai fac coada la DNA si tu zici ca nu-ti pasa ?

LIBERI sa furam

Bravo ! Pina acum se fura pe soptite ...de acum putem tipa in gura mare !!!

Daca stam stramb dar judecam drept, CCR nu anuleaza ascultarea

si supravegherea tehnica si electronica a penalilor. Ea se pronunta numai asupra operatoruli care efectueaza aceasta supraveghere. Angajatii SRI au alte pisici de biciuit, nu prinderea escrocilor ordinari care fac titlurile ziarelor. Cazurile de MARE coruptie pot fi de domeniul lor, fiind atentatoare la securitatea nationala.

Solutia temporara propusa de dl. premier Ciolos este inteligenta si conforma cu opinia CCR: sa folosesca in continuare echipamentul SRI, dar cu operatori ai Politiei Judiciare (cred ca exista asa ceva).

Presiunea pe penali ramane constanta, iar supravegherea tehnica este acceptabila. Intre timp, DNA nu are decat sa isi faca dotatrea tehnica necesara, antrenamentul operatorilor, etc.

Se poate de asemenea infiinta un organism national administrativ, care are tot echipementul necesar, si pe care il imprumuta SRI, DNA sau celui care il solicita. Acestea trebuie insa sa ainba operatorii sai, functionari sub juramant, antrenati in manipularea si extragerea informatiilor necesare justitiei, serviciilor de tot soiul, etc.

Cam asa se procedeaza in alte tari cu traditie democratica occidentala. Intrebarea la care DNA ar trebui sa raspunda este: de ce nu au prevazut sa se echipeze mai devreme? Toate aceste conditii de constitutionalitate fac parte din pachetul juridic adopta de Romania dupa aderarea la Comunitatea Europeana. Conditiile acestea sunt cunoscute de ani de zile!

Ar mai fi si o intrebare colaterala: de ce tocmai acum a descoperit CCR apa calda? Nu putea sa faca acest lucru acum 10 ani? Este vreun peste mare in navod? Sau un banc intreg de pesti ? Carora trebuie sa le scoateti icrele inainte de a fi fierti in ciorba?

 

Este o treaba incurcata

Daca nu se schimba,dar pot fi contestate anumite interceptari:ghici ciuperca de CE se modifica?
Vom vedea cine contesta, cine scapa si cine minte!

Personal ma astept sa vad o surpriza placuta in

decizia CCR.
Sper ca Ciolos sa scoata Asul de pe manica!!
Greu de prevazut acum ce se va dezvolta in viitor!!

In mod normal,

ar trebui sa avem doua structuri de interceptare complet separate, fara nicio legatura intre ele. Una a DNA si alta a SRI. Si un protocol de delimitare intre ele, arunci cand dosarele de siguranta se intrepatrund cu cele de hotzie, ca sa nu se calce pe bataturi intre ele.

Sunt partial de acord

Daca spui ca nu e afectat cu nimic actul de justitie, cum comentezi faptul ca toate procesele care sunt pe rol vor pierde o parte din probele administrate la dosar si probabil ca aceasta constatare a CCR devine motiv pentru recurs in procese in care nu ar mai fi fost nimic de spus?
De asemenea, cat de repede crezi ca vor fi gasiti oameni care sa ocupe posturile necesare, dublate in urma acestei decizii? Oare este ilegal ca un sri-ist sa lucreze cu juma de norma si la DNA? :)

Tester, decizia nu se aplica retroactiv!

Se va aplica doar de aici inainte, dar numai dupa ce legea va fi modificata in Parlament, aprobata si publicata in Monitorul Oficial. Deci mai dureaza un pic...

La a doua intrebare (legalitatea ca sa fii functionar SRI si DNA simultan), raspunsul este simplu: este ilegal. Cum este ilegal sa fii de la SRI si sa ocupi o functie in justitie sau in politica, presa, ... Cazul Ponta (inca neprobat) este unul. Jurnalistul de la B1 este alt exemplu.

De aceea va fi folosita politia judiciara cu echipement de imprumut de la SRI. Ca vor fi la fel de eficace ca SRI, asta este alta chestiune.

@Constant

SRI are ca sarcina principala protejarea sigurantei nationale!
Coruptia la nivel politic afecteaza grav siguranta nationala!
Fara a mai vorbi de riscurile terorismului!
Prin dotarile si mai ales ,specialistii in ascultari,care s-au format in timp,de care dispune SRI
aceasta institutie sprijina fundamental lupta contra coruptiei!
Folosind serviciile expertilor SRI in ascultari nu are nici o legatura cu ofiteri sri-isti infiltrati in justitie!Tehnicienii respectivi neavand nici un rol in luarea deciziilor justitiei!
Dvs.realizati cat ne va costa pe toti,inclusiv pe dvs,dotarea cu infrastructura de ascultare,specialisti etc a tuturor branselor din justitie?
Pana la urma intrebarea este:cine se bucura de acest abuz comis de CCR(problema neavand nici o legatura cu constitutinalitatea faptei)?
Evident,marii infractori politici!
Primul care jubileaza este Oprescu!
Multi jefuitori de tara vor scapa!
Mai grav,in lipsa probelor inregistarilor,care incrimineaza clar si fara dubiu,justitia va recurge tot mai mult la "proba cu martorii"bazandu-se pe declaratii neverificabile,crescand riscul condamnarilor eronate!
Atunci vom asista la procese CEDO pe banda rulanta,cu pierderi enorme pe care le vom suporta tot noi,inclusiv dvs!Teo

Te-o,in locul SRI poate sa apara o alta institutie

cu "capete" NOI,si dirijata de alti,sper eu mai democrati si mai curati!!
Trebuie facuta curateni TOTALA de fosti comunisti!!

SRI sa se ocupe cu fisa postului nu cu ascultari politice si

economice . Probabil , de siguranta nationala ar fi vorba.
In ce priveste DNA , ei daca is fac dosare doar (deci exclusiv) pe interceptari , fara probe/fapte demonstrate , atunci sa lase pe altii si sa nu se mai cramponeze Lulutza sefa (poate ca mai exista in tara asta macar o alta persoana pt. acel post). Am impresia ca i s-a urcat puterea la cap , deoarece e cam de mult cocotzata pe posturi inalte. Pe de alta parte , mai astia cu ziare.com platiti de servicii, nu CCR a pus tara pe jar ci voi impreuna cu cei ce va finanntzeaza si fac lucruri ilegale.
Ar fi interesant de vazut sefa DNA la puscarie , fie si ca arest preventiv pt. inceput (sa mediteze la cazul Rarinca).
PS. Vrem urgent o lege a raspunderii magistratiilor ! Nu mai suportam sa platim penalizari de la CEDO in locul lor !
Cine greseste sa le plateasca ! Lucru l cel mai grav fiind totusi faptul ca ne conduc oameni care nu i-am ales noi !

 

exagerezi

Sunt judecatori care judeca si cauze de sute de milioane de euro. Cum ar trebui alesi acesti judecatori? Dupa rationamentul tau, doar cei care isi permit sa plateasca eventualele daune ar trebui sa fie pusi sa judece aceste cazuri. Cat despre SRI, ei vor asculta in continuare politic si cam tot ce doresc, doar ca nu vor fi folosite ca probe intr-un eventual proces, dar pe la TV vor aparea din nou oameni care detin informatii pe surse.

De dorit , in eventualitatea legii raspunderii

magistratiilor, ar fi ca ei sa isi faca asigurari la companiile de asigurara si vor plati lunar o suma stabilita . In caz de greseala va plati asiguratorul dar apoi va mari asigurarea (ca la masini cu accidente) . Asa se face in lumea civilizata . Astfel vor fi stimulati sa nu ..greseasca , sa fie foarte atenti in decizii si nu sa actioneze la comanda ca oricum prostimea va plati in locul lor.

CCR nu are nici o atributie in tratarea interceptarilor telefonice!

Problema este exclusiv de resortul puterii judecatoresti!
Excesul comis de CCR va costa zeci de milioane de lei economia tarii,intarzierea proceselor pe rol si o incetinirea a luptei contra coruptiei,afectand siguranta si interesele nationale!
De data asta CCR s-a compromis!
Sa procedeze CCR ca Parlamentul Romaniei care scoate legi pentru a-i proteja pe infractorii proprii?
Safie legata aceasta aberanta hotarare de cazul Grebla?
Se apara "CCR"-istii intre ei?
Romanii au dreptul sa afle numele celor ce au votat pentru rezolutia respectiva cat si a celor care s-au opus!Teo

 

La ceas de seara,

ca ziua e prea ocupat cu statul degeaba,Deutschevolksguppenfuhrerul Kiolannis a decalnsat Nacht der langen Messer,adica seara cutitelor lungi in varianta damboviteana.Ocazie cu care SA ul rumanesc Sturmabtielung condus de Ernst Lolditza SRI va fi inlocuit cu Schutzstaffel-SS,acelasi sri dar condus de aceasta data de tractoristul csiokolos bruxelezu avand in componenta pe neica nimeni hellvig sub privirile admiratice pline de lacrimi a inteligentei Piggy Finantista si cu semnatura Gusethei Pruna .Sper sa nu fiu cumva banuit ca sustin chiar si in clipele de inconstienta prezenta lui kolditza prin societatea rumaneasca.
Sieg heil herr Kiolannis.

 

Delirium tremens

hamurapipi ,gata linisteste l au prins pe hitler langa chitila si nu poate sa ti mai faca rau!!!!
vezi nu uita de pastilele.

Cit de mare e responsabilitatea CCR in fiasco-ul interceptarilor ?

Curtea Constitutionala a devenit o institutie care actioneaza iresponsabil.

Judecarea chestiunii, avind in vedere implicatiile extrem de ample si grave, ar fi trebuit sa duca la o alta decizie, prin care, in baza argumentelor juridice respective (presupunind ca ar fi corecte - lucru discutabil pentru ca in baza legislatiei se stia ce institutii au abilitati in domeniul interceptarilor), sa fie solicitata MAI INTII, modificarea legislatiei si adaptarea sistemului la noile cerinte.

CCR ar fi trebuit sa amine decizia efectiva de neconstitutionalitate, pina la momentul in care statul ar fi pregatit mecanismele pentru trecerea la noul sistem.

O alta varianta ar fi fost sa se gaseasca o cale prin care, decizia de neconstitutionalitate sa fie aplicata sa zicem peste un an de zile, timp sa zicem suficient pentru modificarea legislatiei si pentru ca organele implicate sa se poata pregati.

Acum practic s-a scos instalatia din priza si dupa ce a inceput lumea sa faca scandal, au adus un generator (ordonanta) care nu face fata cerintelor insa. O solutie de avarie.

Cine isi imagineaza ca noul sistem va functiona normal se imbata cu apa rece.

Daca e cutremur, vorbim de un eveniment necontrolabil. Evenimentul se produce si dupa el reactionezi aducind un generator, bun-prost, cum o fi, sa genereze niste curent sa se mai rezolve ceva.

In cazul de fata vorbim insa de un eveniment controlabil de catre o institutie care ar fi trebuit sa fie condusa de oameni responsabili, care sa actioneze in sensul asigurarii unei bunei functionari a statului in interes public si nu in sensul instalarii haosului si sistemul de justitie.

Printre mecanismele statului este si aceata Curte Constitutionala a incompetentilor, care au ochelari de cal si care nu realizeaza ca nu e normal intr-un stat de drept sa pui mecanismele juridice pe butuci, dupa care sa vina altii sa repare raul facut, cum or putea.

Daca sa zicem in momentul asta se produce o criza politica si cade guvernul, parlamentul si presedintele, ramine justitia in aer, pentru ca nu mai are cine sa incropeasca acele acte normative in 2 timpi si 3 miscari, cine mai rezolva problema ? Evident, nimeni.

Curtea Constitutionala a creat un vid juridic, care pune in pericol siguranta nationala.

Consecinte deja avem. Deja unii inculpati in diverse dosare penale au intervenit in justitie pentru a invalida interceptarile.

Judecatorii acum sint pusi in fata unei situatii absurde in care trebuie sa decida ce se intimpla mai departe in procesele lor. Adica judecatorii trebuie acum, ca in loc sa judece dupa legi sa devina ei factor de reglementare in locul legii.

Evident pot exista cazuri similare in care unii judecatori vor decide intr-un fel si altii in alt fel, lucru care e aberant intr-un stat de drept.

Avem acelasi tip de cauza si solutii potential diferite. Asta nu se cheama justitie, ci bataie de joc iar CCR trebuie sa raspunda pentru asta !

 

Caz ipotetic dar nu imposibil

Daca parlamentul din diverse motive, nu aproba introducerea modificarilor din ordonanta de urgenta in legislatie ?

Solutia la care s-a ajuns cu ordonanta de urgenta este aberanta pentru ca adoptarea prezentei ordonante de urgenta, "solutioneaza" problema, pornind de la ipoteza ca parlamentul functioneaza la comanda si va subscrie fara cricnire la prevederile acestei ordonante.

Acest lucru nu poate fi insa garantat de nimeni ! Balamucul continua. Justitia e in pom si pomul in aer.

Va dati seama la ce fiasco se produce in justitie ?

In acest caz se ajunge la un blocaj in care, o perioada de timp se foloseste noua ordonanta de urgenta, dupa care se renunta la ea fiind inlocuita cu nimic sau cu altceva !!! Ambele situatii sint extrem de nocive.

Sa vad eu cine mai descurca dosarele alea dupa ce le-a incurcat CCR ! Judecatorii vor fi pusi in situatia de a judeca dupa legi care se schimba si care pot schimba de la o zi la alta o condamnare in achitare.

Evident, exista probe/interceptari, care confirma fara dubiu anumite fapte. Lipsa acestor interceptari sau judecarea proceselor dupa principiul "uite proba, nu e proba" reprezinta un dezastru.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor