"En Marche" avem. Dar Macron cine e? Problema lui Iohannis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 13 Mai 2017, ora 09:50
9909 citiri
"En Marche" avem. Dar Macron cine e? Problema lui Iohannis

In mod destul de discret, pe piata politica isi face loc ceea ce, dupa toate aparentele, ar urma a fie "En Marche" in varianta autohtona, sub numele de Platforma Romania 100, miscare cetateneasca lansata la apa de fostul premier Dacian Ciolos.

Victoria spectaculoasa in alegeri a lui Emmanuel Macron poate fi un argument incurajator pentru viabilitatea acestui proiect.

Si nu as ingnora nici faptul ca, coincidenta sau nu, miscarea vine imediat ce practic presedintele Iohannis putea sa descopere ca PNL este un proiect pierdut, cel putin pentru domnia sa, ca s-o spunem pe a dreapta.

Soarta alegerilor interne din PNL a cam devenit clara, din momentul in care fostul PDL a trecut peste falia traditionala dintre fostele doua partide si l-a tradat in bloc pe Catalin Predoiu pentru a se alinia in spatele lui Ludovic Orban, acela care in tot mandatul lui Traian Basescu era un adversar de prima linie al PD si apoi PDL, iar in 2014 zicea despre PDL ca "este fostul FSN care s-a reformat sub diferite nume".

Daca, cel mai probabil, Ludovic Orban va castiga, pe emotie si simpatie, presedintele va avea parte de o coabitare, sa-i zicem elegant, grea.

Este vorba in primul rand despre ceea ce am putea numi, din toate informatiile, o incompatibilitate personala intre cei doi, ca sa ne exprimam elegant. O cunoaste toata lumea.

In plus, dupa ce a ridicat foarte sus stacheta exigentelor de integritate, dl Klaus Iohannis ar fi nevoit sa defileze, pana la eventuala achitare definitiva a dlui Orban, cu un inculpat pentru infractiuni asimilate celor de coruptie.

Greu dupa ce ai declarat ca "de la varful statului se promoveaza curatenia politica. Asta nu inseamna in niciun caz ca persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate, nu sunt considerate pana una-alta nevinovate. (...) Doar ca la varful politicii actioneaza si alte criterii. Este o cutuma in randul statelor europene ca politicienii care au probleme, indiferent ca sunt sau nu vinovati, fac un pas inapoi, dupa care pot reveni in prim-planul politicii.

La noi, aceasta cutuma nu este cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta cutuma lacunara, am hotarat sa fac invitatiile (la ceremoniile din 1 Decebrie 2016) asa cum stiti".

Sustinerea de care, totusi, dl Orban se bucura in partid este, cel mai probabil, si o fronda fata de presedintele care nu a aparat PDL si PNL de Justitie si nu i-a adus la guvernare.

Sunt convinsa ca o miza a acestor alegeri este ruperea lui Klaus Iohannis de PNL si lasarea lui fara vehicul electoral.

Daca va castiga, pe cooperativa Atanasiu, Cristian Busoi, presedintele Iohannis nu va avea probleme de coabitare, dar nu prea va mai avea cu cine sa coabiteze. Chiar potrivit cercetarilor interne ale PNL, in ipoteza alegerii dlui Busoi, liberalii vor suferi o contractie electorala majora, deoarece pentru electoratul pe care mizeaza dl Iohannis, electoratul anti-PSD, nu cred ca dl Busoi este o varianta suportabila.

Si poate ca e nevoie de o varianta de fuga, in special in perspectiva prezidentialelor din 2019. Un fel de En Marche, adica.

Dar ca sa ai un autenic fenomen En Marche trebuie sa ai si un Macron, adica, mai pe romaneste, un lider charismatic si recunoscut.

Eu tot aud teoria ca vremea liderilor salvatori a trecut, ca lucrurile au devenit rationale, ca se joaca pe echipe. Aiurea!

Cea mai buna dovada ca nu e asa o reprezinta fix alegerile din Franta. Macron nu a avut, de fapt, niciun proiect extraordinar, nu musteste de viziune, nu are o echipa beton. Dar a avut curajul unor optiuni ferme, nu a incercat sa impace slanina din pod cu sufletul din Rai, nu si-a dorit sa fie bine ca sa nu fie rau si a fost votat preponderent emotional ca un salvator in fata ascensiunii extremei drepte.

Cine sa fie Macron-ul Romaniei? Greu!

Presedintele Iohannis ar putea fi numai daca se contureaza foarte clar ca adversar fata de ceea ce poate reprezenta marele pericol romanesc, adica nu extremismul, ci dictatura PSD. Cam ceea ce a fost dl Iohannis in iarna.

Dar, pe de-o parte, cartea aceasta a cam jucat-o la alegerile precedente si, daca tragem linia, PSD este acum chiar mai puternic decat in 2014, iar, pe de alta parte, presedintele nu are un ritm anti-PSD constant.

Cand e pe val, cand devine discret si intra in suspiciuni de intelegeri subterane.

Asa ca, dupa uzura unui mandat cu evolutie sinusoidala, nu stiu daca dl Iohannis se mai poate reinventa din spuma marii pentru a reintra in ringul electoral proaspat si convingator.

O alta varianta ar fi dl Ciolos, cu conditia, in opinia mea sine qua non, ca fostul premier sa devina lider autentic, ceea ce pana acum nu s-a intamplat.

Daca pana acum nu a vrut, poate ca o reevaluare a strategiei absolut perdante de pana acum i-ar fi utila, daca nu vrea si in mod sincer nu se se simte potrivit in postura de lider, chiar nu cred ca e ceva de facut.

Din punctul meu de vedere, dl Ciolos se iroseste in aceasta eterna ezitare si tatonare, in indecizie care tinde sa-i devina brand, si, poate chiar mai grav, iroseste un mare capital de incredere.

Si, ma tem ca in politica, la fel ca in fotbal, ocaziile ratate se razbuna.

E drept ca incarcarea politica reala a lui Dacian Ciolos ar putea fi o alta problema pentru Klaus Iohannis, pentru ca la prezidentiale transferul de popularitate nu tine, ceea ce s-a tot vazut. Doar cine o detine o poate folosi.

De-o fi unul, de-o fi altul, daca cineva are in cap sa conduca Romania "En Marche", ar fi bine sa inteleaga ca fara un Macron nu are cum sa mearga.

#Iohannis PNL alegeri, #Ciolos Platforma Romania 100 , #Dacian Ciolos