Iohannis, despre viitorul premier: Sigur ca Ciolos e o varianta buna. Nu ma intereseaza deloc daca e membru de partid

Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 07:07
4345 citiri
Iohannis, despre viitorul premier: Sigur ca Ciolos e o varianta buna. Nu ma intereseaza deloc daca e membru de partid

Presedintele Klaus Iohannis, care a declarat recent ca nu va desemna dupa alegeri decat un premier politic, si-a explicat afirmatiile joi, la Bruxelles, cand a fost intrebat daca Dacian Ciolos ramane o varianta buna pentru a conduce viitorul guvern.

"Sigur ca este o varianta buna. Daca un an a fost bun si eu l-am desemnat, cum sa nu fie bun si in continuare?

Dar aceasta desemnare va depinde de partide. Daca partidele isi asuma aceasta propunere - stiti ca sunt intalniri pe care le face presedintele cu partidele dupa alegeri si, daca acolo vin partide si spun noi avem probabil o majoritate, noi il propunem pe Ciolos - atunci consider ca este o propunere politica si voi tine cont foarte serios de aceasta propunere", a subliniat seful statului.

Iohannis, despre platforma lui Ciolos: Banuiesc ca nu a vrut doar sa arate ca gandeste sanatos, ci ca e dispus sa mearga mai departe (Video)

Iohannis a explicat ca un premier politic este unul asumat clar de un partid sau de o coalitie de partide si ca nu il intereseaza daca are carnet de membru sau nu.

"Un premier politic in acceptiunea mea este un premier asumat clar de un partid sau de o coalitie de partide. Pe mine nu ma intereseaza deloc daca este membru cu carnet sau nu este membru cu carnet, asta este problema partidului si a relatiei intre partid si persoana respectiva.

Nu este rolul presedintelui sa intre sa verifice daca si-a platit cotizatia, nici nu ma intereseaza. Ma intereseaza asumarea politica. Daca o persoana este asumata politic de un partid sau de o coalitie de partide, atunci dupa parerea mea este un premier politic", a declarat Klaus Iohannis.

Ciolos se bucura de sprijin politic, dar nu candideaza. Cu cine voteaza sustinatorii lui?

Seful statului isi doreste formarea unui guvern din prima.

"Dupa alegeri este diferit fata de inainte de alegeri. Acum suntem in faza de precampanie si campanie si, dupa aceea, vom avea o situatie care reprezinta vointa electoratului, situatie care va trebui sa duca la formarea unui guvern.

Eu nu-mi doresc o situatie in care, dupa alegeri, apar tot felul de sensibilitati ca sa nu reusim sa formam un guvern, nu-mi doresc asa ceva. Eu imi doresc formarea unui guvern din prima si atunci vom negocia, vom discuta si vom vedea cine are o majoritate, cine pe cine propune, dar acestea sunt chestiuni care se discuta dupa alegeri", a spus presedintele Iohannis, intrebat cum vede o majoritate PNL - USR.

Cu privire la varianta unei majoritati PSD - PNL, seful statului a sustinut ca va spune in care variante crede cand va desemna o persoana pentru postul de premier.

Poate pierde PSD alegerile? "Pe Iohannis l-ar ajuta foarte mult ca PSD sa fie la putere in urmatorii 3 ani" INTERVIU

Premierul Dacian Ciolos a declarat, tot joi, referindu-se la postul de premier dupa alegeri, ca el nu se fereste sa se implice, asa cum a facut-o si in noiembrie anul trecut, dar nici nu crede ca este indispensabil.

Ciolos: Nu ma feresc sa ma implic, dar sa nu facem dintr-o persoana o icoana. Ce zice de o guvernare cu PSD

Ciolos a precizat insa ca nu se vede implicat intr-o formula de guvernare din care sa faca parte PSD.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...