Lupta cu mafia e chiar ultimul test pentru presedintele absent

Autor: George Daniel Ripa - consultant politic
Luni, 09 Mai 2016, ora 07:35
7485 citiri

Nu reuseste sa fie mereu convingator. Dar printre stangacii, erori de comunicare si amabilitati nedorite cu sistemul, Dacian Ciolos pare ca a dat semnalul luptei cu mafiile ce jumulesc sistemul public.

Dintre toate, mafia din Sanatate este cu siguranta astazi cea mai detestata, caci efectele coruptiei din aceasta zona se traduc intr-un sir de morti imposibil de contorizat.

Am vazut-o la Colectiv, dar o stiam oricum de la rude, prieteni sau cunoscuti ce au fost obligati sa faca cunostinta cu sistemul medical.

Dacian Ciolos nu are insa nicio sansa in lupta cu sistemul corupt. Nu daca va duce aceasta lupta singur, incoltit de partide, criticat de televiziunile de partid si fara ajutorul Presedintiei.

De un singur lucru putem fi insa siguri. Daca va actiona ferm, comunicand in acelasi timp eficient, se va bucura de sprijinul neconditionat al romanilor. Protestul de vineri seara, din Piata Universitatii, demonstreaza acest lucru, in ciuda unor incercari de deturnare clasice prin protestatarii de serviciu de genul Claudiu Craciun.

Mai stim insa ceva. Cele doua mari partide, PSD si PNL, nu sunt interesate de aceasta lupta. PNL si PSD se roaga ca Guvernul tehnocrat sa esueze si fac tot posibilul sa fie asa. Motivul e foarte simplu. Oricare ar fi culoarea politica a viitoarei administratii, sunt constienti ca ii va lipsi credibilitatea.

Prin actiunile lor din ultimii ani, au facut cel mai mare deserviciu democratiei, aruncand institutii si structuri fundamentale intr-un stat de drept, asa cum sunt Parlamentul sau partidele politice, la cote de incredere dezastruoase.

In plus, iar aici competenta se muta catre Parchete, mafiile despre care vorbim nu ar fi existat daca nu ar fi avut protectia administratiilor politice din ultimii 26 de ani.

In acelasi plan, e de-a dreptul scarbos ce fac televiziunile de stiri ce sunt in simbioza cu principalele partide politice. In mod evident, ministrul Sanatatii trebuie sa plece. A gestionat execrabil actuala criza, iar totul a culminat cu minciuni spuse in prim-time. A arunca insa vina in spatele Guvernului ar fi un cadou nesperat pentru mafie.

O mare necunoscuta o reprezinta insa presedintele. Pana acum ne-a demonstrat ca poate pastra o liniste suverana pe chestiuni importante, ce tin de mandatul sau, dar si ca poate vorbi daca simte ca temele abordate ii pot aduce castig in sondaje.

Cred insa ca de aceasta criza nu mai poate fugi. Cred ca este momentul care ii va defini prima jumatate de mandat. Are de facut o alegere extrem de simpla: fie se ascunde, fugind de responsabilitati si implicit de pericolul de a pierde din simpatia romanilor, fie intra frontal in lupta.

Fara componenta morala si institutionala reprezentata de Presedintie, nicio lupta cu mafia nu va putea fi castigata.

Sistemul de sanatate nu este insa singurul care trebuie eliberat de coruptie si subperformanta. O situatie speciala, trecuta insa cu vederea, o gasim la Posta Romana, o companie nereformata, dar care timp de 26 de ani a fost in mijlocul mai multor scandaluri de coruptie, multe avand deja condamnari in justitie.

Imaginea de aici este imaginea pe care o vedem la majoritatea companiilor de stat: salariati prost platiti, directori si sefi de sindicat de succes.

Ministrul Marius Bostan a propus o solutie extrem de simpla si probabil singura care poate salva Posta Romana: listarea partiala la bursa. Operatiunea ar aduce bani pentru dezvoltare si ar ridica gradul de incredere a potentialilor investitori.

Reactia sindicatelor despre care nici macar nu stim daca mai exista atunci cand la guvernare exista o administratie de stanga a fost una asteptata: 3.000 de oameni in strada.

Cred ca multi dintre actualii ministri, in special cei veniti din mediul privat, asa cum sunt Marius Bostan sau Costin Borc, au inteles ca nu se pot lupta cu mafiile din sistem, daca nu se schimba radical sistemul care le genereaza si care face posibila finantarea acestora prin coruptie.

Singura sansa este privatizarea si competitia reala. Doar piata libera poate elimina coruptia. Pentru a ajunge acolo e insa nevoie ca toate fortele reformatoare sa intre in joc. O amanare ofera ragaz mafiei sa se replieze si sa se reinventeze.

Pentru prima data in ultimii 26 de ani, chiar avem senzatia ca e care pe care. Dar si senzatia ca la urne nu vom mai uita asa usor cine in ce tabara a jucat.

George Daniel Ripa este consultant politic si presedintele Centrului de Analiza Strategica Aplicata (CASA).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că Republica Moldova are probleme cu energia electrică după ce Rusia a bombardat infrastructură civilă de tip energetic din Ucraina, iar...
Cât de sus stă Maia Sandu în sondajele politice. CTP: „Poate fi momentul decisiv pentru România și Republica Moldova”
Cât de sus stă Maia Sandu în sondajele politice. CTP: „Poate fi momentul decisiv pentru România și Republica Moldova”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a scris duminică, 27 noiembrie, pe Facebook, că partidul Maiei Sandu rămâne primul în preferințele alegătorilor din Republica Moldova. Gazetarul spune că...