Studiu: Iohannis, tot mai prezent in presa - cine sunt politicienii cei mai criticati

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 12:35
3320 citiri
Studiu: Iohannis, tot mai prezent in presa - cine sunt politicienii cei mai criticati

Presedintele Klaus Iohannis, Directia Nationala Anticoruptie si Parlamentul au castigat cel mai mult la capitolul vizibilitate in mass-media, in 2015, fara a-l devansa, insa, pe Victor Ponta, potrivit uneia dintre concluziile studiului comandat de Konrad Adenauer-Stiftung (KAS) si realizat de Institutul de cercetari Market Links.

Campionul relatarilor de presa din Romania este fostul premier Victor Ponta. Acesta apare in 25% din stirile politice analizate, in scadere, totusi, fata de nivelul de 36%, inregistrat in 2014, potrivit News.ro.

Prin contrast, prezenta presedintelui Klaus Iohannis a crescut de la 14%, in 2014, la 19%, in 2015. Fostul presedinte Traian Basescu, liderul PSD Liviu Dragnea si Elena Udrea ocupa urmatoarele locuri in ierarhia vizibilitatii in presa.

Dintre institutii, Parlamentul si DNA bifeaza o crestere a vizibilitatii in mass-media. "Mentionarea frecventa a DNA in relatarile politice se datoreaza acuzatiilor de coruptie la adresa politicienilor", a explicat Ioana Avadani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).

Tonul general al jurnalistilor la adresa politicienilor romani se pastreaza predominant critic. "Exista mai multe articole negative decat pozitive la adresa politicienilor de rang inalt. Aceasta ne semnaleaza ca, in linii mari, reprezentantii mass-media isi indeplinesc rolul de caine de paza al democratiei", a adaugat Ioana Avadani.

Cele mai putin critice materiale ii au ca subiect pe presedintele Klaus Iohannis si pe liderul PSD Liviu Dragnea. Tintele celor mai critice materiale au fost Elena Udrea si fostul presedinte Traian Basescu.

Dincolo de aceste constatari, multi jurnalisti considera in continuare ca situatia mass-media din Romania este critica. Concluzia a reiesit din dezbaterile din cadrul "South East Europe Media Forum", derulat in noiembrie 2015, la Bucuresti, co-organizat de Programul de media al KAS.

Studiul a monitorizat peste 19.000 de stiri politice difuzate de patru televiziuni - Antena 1, Pro TV, Realitatea si TVR1 - si de patru institutii de presa scrisa - Adevarul, Evenimentul Zilei, Jurnalul National si Romania Libera.

Studiul a fost prezentat pe 16 martie, la Bucuresti, in cooperare cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

Citeste si:
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Încă de când USR PLUS a anunțat că depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu alături de AUR, premierul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis au criticat vehement...
Miza alegerilor din Germania pentru România
Miza alegerilor din Germania pentru România
Bucureștiul se teme de o Europă cu mai multe viteze, de o criză economică adăugată la cea sanitară și de complicațiile pe care le poate produce Rusia la periferia estică a UE. România...
Sursa: NEWS.RO