Candidatura lui Dragnea la presedintie il avantajeaza pe Iohannis si il scoate din cursa pe Tariceanu

Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 20:05
14697 citiri
Candidatura lui Dragnea la presedintie il avantajeaza pe Iohannis si il scoate din cursa pe Tariceanu
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Competitia pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni este vazuta de liderul PSD drept o posibilitate de a-si pastra controlul asupra partidului, dar lipsa de sustinere publica va tensiona relatia cu liderul ALDE, partenerul de coalitie, care are de trei ori mai multe sanse sa ajunga in turul doi al alegerilor prezidentiale.

Un sondaj realizat de IMAS pentru postul de radio Europa FM in privinta sanselor unor lideri politici de a castiga alegerile prezidentiale surprinde un tablou interesant care va genera consecinte politice importante in viitorul apropiat.

Cel mai probabil, primul tur al alegerilor prezidentiale va avea loc undeva la sfarsitul lunii noiembrie 2019.

Klaus Iohannis

Conform datelor sondajului, Klaus Iohannis este marele favorit pentru a castiga un al doilea mandat de presedinte al Romaniei, fiind cotat cu o intentie de vot de 35%.

Presedintele in functie, in sistemul electoral din Romania, are putine sanse sa nu intre in turul al doilea, in cazul in care candideaza si si-a asigurat sustinerea unui partid sau aliante politice importante. Ceea ce Klaus Iohannis a facut deja gratie PNL.

Dintre oamenii politici care pot sa castige aceste alegeri, presedintele in functie este singurul care si-a anuntat intentia certa de a candida, una reconfirmata si in luna ianuarie a acestui an printr-o declaratie publica.

Pentru Klaus Iohannis exista si o cale de a castiga un nou mandat dintr-un singur tur, obtinand peste 50% din voturi, conform cifrelor acestui sondaj, in situatia in care Liviu Dragnea va fi candidatul PSD, iar Dacian Ciolos, presedintele noii formatiuni PLUS, decide sa nu intre in cursa, acesta fiind cotat cu 9,2%.

Prabusirea PSD in ce priveste sustinerea publica, sentimentul de respingere fata de Liviu Dragnea si imposibilitatea lui Calin Popescu Tariceanu de a beneficia de o sustinere mai ampla, in afara formatiunii ALDE, pot crea un context favorabil pentru Klaus Iohannis.

O astfel de cale e, totusi, greu de strabatut pentru ca, in final, se va crea o coalitie anti-Iohannis cu sau fara Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea

Toate actiunile si reactiile politice ale presedintelui PSD pregatesc viitoarea sa candidatura.

Pentru Liviu Dragnea, cred ca intrarea in cursa reprezinta singura modalitate de a-si pastra controlul asupra PSD. Pentru liderul social-democrat conteaza mai putin daca va castiga sau nu, un succes important pentru el ar fi sa intre in turul doi, dar cu o intentie de vot de 5,3 %, de trei ori mai mica decat cea a partidului, drumul pe care a pornit e unul dificil si din cauza unor motive independente de intentia de vot actuala:

- faptul ca e perceput ca fiind cel mai corupt politician din Romania, cu doua condamnari la activ, ii opreste posibilitatea de a deveni un politician simpatic;

- faptul ca partenerul sau de coalitie Calin Popescu Tariceanu isi doreste la fel de mult sa candideze va genera tensiuni in coalitia de guvernare;

- faptul ca in PSD sunt lupte interne puternice, iar o parte dintre parlamentarii formatiuni doresc schimbarea presedintelui partidului ii va crea probleme in ce priveste sprijinul formatiunii

Chiar si cu un sprijin popular redus, in cazul in care Liviu Dragnea va reusi sa-si asigure o sustinere consistenta din partea PSD, el va avea posibilitatea sa ajunga in turul doi.

Sondajul de opinie a fost realizat de IMAS pentru Europa FM, cu o marja de eroare de +/-3%

"Are sansele obisnuite ale unui candidat PSD cu o retea si un brand puternice - adica mari, chiar daca increderea sa este scazuta. Ceea ce-l incurca, insa, este popularitatea lui Calin Popescu Tariceanu pe zona acestui public tinta, apropiat de PSD sau fost PSD", a explicat analistul politic Cristian Andrei pentru Ziare.com.

Intrebarea care se pune este aceea daca PSD va mai avea forta de a duce un candidat nepopular in finala dupa aproape trei ani de guvernare dezastruoasa?

"... nu cred ca se pune in discutie intrarea candidatului sustinut de PSD in turul 2", a declarat si sociologul Vladimir Ionas pentru Ziare.com.

Calin Popescu Tariceanu

O alta intrebare care se pune e daca alianta PSD-ALDE va rezista la guvernare in cazul in care tensiunile dintre Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea se amplifica.

In ultima iesire publica, presedintele ALDE si-a aratat din nou disponibilitatea de a candida la prezidentiale, declarand ca PSD, cu un candidat propriu, "nu poate castiga alegerile".

O astfel de punere a problemei tensioneaza relatiile din interiorul coalitiei de guvernare. Avem deja o pierdere a majoritatii la Camera Deputatilor care a provocat multe poticniri in sesiunea parlamentara precedenta, culminand cu o incercare nereusita a Opozitiei de a-l schimba pe Liviu Dragnea de la sefia Camerei Deputatilor.

In mod logic, in urma deteriorarii actului de guvernare si a competitiei dintre cei doi lideri, astfel de situatii se vor repeta cu consecinte greu de anticipat in acest moment.

"Alianta va ramane in picioare in orice scenariu. Ea le ofera ambelor partide participarea la guvernare, esentiala atat pentru PSD, cat si pentru ALDE. Alianta este fundamentala si pentru a pastra puterea dupa alegerile prezidentiale. De asemenea, cei doi candidati se vor potenta in al doilea tur, deci este esential ca ei si partidele lor sa ramana intr-o relatie cel putin amicala", sustine analistul Cristian Andrei.

Pe de alta parte, fostul lider PSD Victor Ponta considera ca "Dragnea va candida pentru functia de presedinte doar ca sa vanda voturile PSD si sa isi negocieze avantaje personale", scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

Intr-o astfel de situatie, social-democratii vor fi impinsi intr-o fundatura politica din care cu greu vor putea iesi.

Coalitia PSD-ALDE intra in zodia tensiunilor

In mod realist, campania pentru alegerile prezidentiale va provoca tensiuni intre Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, mai ales ca ultimul este mult mai bine clasat in ce priveste intentia de vot in comparatie cu liderul PSD, 13,9% fata de 5,3%.

"Odata cu apropierea alegerilor prezidentiale, probabil vom inregistra si primele, cu adevarat importante, tensiuni intre cele doua partide care formeaza astazi coalitia de guvernare. Calin Popescu Tariceanu a lasat sa se inteleaga destul de clar ca isi doreste o candidatura pentru functia de presedinte si au fost multi lideri ALDE care au spus ca o astfel de candidatura este obligatorie.

In acelasi timp, uitandu-ne in istorie, pare greu de crezut ca PSD va accepta sa sustina un candidat care nu apartine partidului. De aceea, eu ma astept sa avem doi candidati la aceste alegeri, unul din partea ALDE si unul din partea PSD. Evident ca exista solutii si poate exista inca de la inceput un protocol intre cele doua partide prin care sa se anunte sustinerea pentru acela care ajunge in turul II.

Numai ca o campanie pentru prezidentiale inseamna si campanie negativa, atacuri la adresa contracandidatilor, ceea ce va crea cu siguranta tensiuni", a declarat sociologul Vladimir Ionas pentru Ziare.com.

Klaus Iohannis este marele favorit pentru castigarea unui nou mandat de presedinte, dar evenimentele politice din 2019 pot complica situatia - Foto: Hepta.ro

O influenta asupra evolutiei candidatilor la prezidentiale va avea si scrutinul pentru alegerea componentei Parlamentului European care se va desfasura la sfarsitul lunii mai.

"Alegerile europarlamentare pot cel mult sa dea o tendinta in a arata ca un partid are un moment mai bun sau mai slab, dar in mod radical nu le pot schimba.

Chiar daca, sa zicem, PSD contraperformeaza sau ALDE ori PNL cresc, jocurile mari nu se modifica. Doar vreo alianta surpriza ar putea sa mai aduca un aer nou", sustine analistul politic Cristian Andrei.

Cu toate acestea, de exemplu un esec al PSD in aceste alegeri poate genera miscari interne in interiorul partidului ce pot duce la compromiterea candidaturii lui Liviu Dragnea.

"Alegerile europarlamentare reprezinta un test pentru partide, dar nu il vad ca un test pentru alegerile prezidentiale. Primele sunt, de obicei, alegeri atipice, nereprezentand un real interes pentru echipele din teritoriu, pentru primari, pentru cei care mobilizeaza electoratul. Evident ca un rezultat dezastruos pentru un partid poate reprezenta o problema pentru liderul acelui partid", sustine si sociologul Vladimir Ionas.

Probabil ca Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu vor candida la alegerile prezidentiale cu riscul de a compromite coalitia PSD-ALDE. Primul vrea sa supravietuiasca politic, iar cel de-al doilea nu poate rata oportunitatea oferita de context de a ajunge in turul doi, facand un pas important pentru castigarea fotoliului de presedinte al Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis candidat prezidentiale, #Liviu Dragnea candidat preziden iale, #Tariceanu candidat prezidentiale, #sondaj alegeri prezidentiale , #Liviu Dragnea
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Candidatura lui Dracnea la ce ? Ma faceti sa rad. Parnaiasii nu pot