Cum va juca PSD? Urmeaza explozia

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 06:34
30376 citiri
Cum va juca PSD? Urmeaza explozia

Cand am scris, dupa alegerile din 11 decembrie, ca presedintele s-a reinventat, nu ma gandeam, marturisesc, ca acest proces va ajunge la performanta senzationala a lui Klaus Iohannis din aceste zile, in lupta cu elefantii monstruosi si stapanii lor ticalosi.

Dupa ce s-a alaturat, legitim, uriasului protest al exasperarii impotriva dinamitarii statului de drept, dl Iohannis a tinut luni seara un discurs electrizant si perfect calibrat in care a anuntat ca va convoca un referendum pe tema gratierii si a modificarii codurilor penale.

Klaus Iohannis a avut inspiratia sa puna acest demers in cea mai grava cheie cu putinta, una istorica. Ce popor vrem sa fim? Ce alegem de fapt? Ce soarta vrem sa avem dincolo de interesul imediat?

"Asadar, dragii mei, trebuie sa ne hotaram ce fel de natiune suntem, ce fel de natiune vrem sa fim. Eu imi doresc o natiune puternica. Eu imi doresc o natiune de oameni mandri si liberi si condusa de politicieni integri, competenti. Orice altceva pentru mine este prea putin. Iar pentru a obtine acest lucru pentru mine niciun pret nu este prea mare", a spus Iohannis.

Da, despre asta este vorba in ultima instanta. Despre alegerea istorica a unui popor intre lege si faradelege, intre sclavia coruptiei si lbertatea statului de drept.

Vrem sa avem orgoliu national, sa fim mandri ca suntem romani? Asta nu se face luptand cu multinationalele, ci pentru valorile si principiile care definesc o natiune.

Si Klaus Iohannis pare a incepe sa aiba un partener pe masura provocarii pe care o lanseaza. Nu in clasa politica. PNL nu e cu nimic mai breaz. Buna parte din el vrea cu aceeasi disperare anihilarea anticoruptiei.

Presedintele incepe sa aiba un partener in societatea romaneasca, care incepe sa dea dovada unei maturizari la fel de spectaculoasa precum reinventarea presedintelui.

Nimeni nu a pus in strada problema guvernarii PSD. Conform votului din decembrie ea trebuie sa continue pana cand se va forma o noua majoritate, la viitoarele alegeri sau inainte. Dar PSD trebuie sa guverneze conform programului asumat. Asta asteapta toata lumea, votanta sau nevotanta.

Dar cand prima grija a castigatorilor este sa faca exact ceea ce au ascuns toata campania, ceva nevalidat la vot, cand minciuna iese la iveala, ei infrunta furia unei societati mature. Le este contestat dreptul de a minti si a distruge statul de drept, nu dreptul de a guverna in interesul tarii.

Efectele politice ale deciziei presedintelui se anunta uriase.

Efectul care deja se simte este ca electoratul demobilizat, care s-a simtit nereprezentat, si-a gasit liderul. Un lider puternic, bine conturat. Si astfel coagulat, el devine o forta de care PSD are toate motivele sa se teama, mai ales in perspectiva prezidentialelor. Deja cresterea popularitatii presedintelui este aproape palpabila.

Are referendumul sansa de reusi?

In opinia mea, destul de mare. Pe de-o parte, PSD infrunta acum propria decizie de a modifica legea referendumului, prin scaderea la 30% a cvormului de prezenta pentru validare. Pe de alta parte, nu prea vad eu lumea sa se inghesuie sa voteze pentru ca valuri de borfasi de prin puscarii sa inunde strazile si toti politicienii pe care ii detesta pentru hotie si coruptie sa fure de acum cu protectia unei legii schingiuite.

Este adevarat ca primarii de toate culorile vor cu disperare amnistie si va fi o coalitie de facto a aproape intregii clase politice, indiferent de pozitia oficiala, dar daca se mobilizeaza electoratul absent pana acum, el spulbera organizarea de partid. S-a mai vazut asta.

Ce poate face PSD? Solutia corecta a retragerii OUG respinse unanim de magistrati (in afata de parchete, intelg ca toate instantele din tara au trimis la CSM puncte de vedere extrem de critice), ONG-uri si oamenii din strada, este imposibila cat timp devine din ce in ce mai clar ca scaparea infractorilor a fost insusi scopul principal al castigarii alegerilor.

In aceste conditii, o solutie ar fi suspendarea presedintelui asociata cu un referendum pentru familia traditionala si/sau regimul imunitatilor (care nu poate fi revizuit conform CCR) invocate deja de Liviu Dragnea. Este un zvon care circula de multa vreme. Numai ca scenariul mergea cu un presedinte sters cum a fost Klaus Iohannis.

Reinventarea lui Klaus Iohannis il face foarte riscant. Sa-l suspenzi pe noul Iohannis inseamna sa-l eroizezi, sa ii aduni o oaste uriasa in spate si sa te duci spre riscul unei infrangeri teribile care sa te urmareasca precum un blestem la prezidentiale. In plus, costul extern de imagine al suspendarii presedintelui pe tema statului de drept ar fi imens. Vad, de altfel, ca Liviu Dragnea prefera sa infirme aceasta posibilitate.

Si atunci singura varianta care ii ramane PSD, este, ma tem, adoptarea ordonantelor cu maxima viteza, conform planului initial, cu toate avizele negative daca e nevoie, pentru a lasa referendumul fara obiect si pentru a arata ca dincolo de pozitionari publice, presedintele poate fi infrant.

Da, PSD isi asuma astfel riscul unor iesiri in strada si mai masive, dar pe care ma tem ca este pregatit sa le reprime.

Deja vedem ca Liviu Dragnea apasa la maximum pedala manipularii pe cateva linii centrale: lovitura de stat, Iohannis nu vrea sa ne lase sa ne facem programul, nu vrea sa va fie bine, Iohannis vrea sa darame guvernul care vrea binele romanilor, SRI conduce Romania, acoperitii sunt peste tot, ziaristii care ne critica sunt acoperiti, protestele sunt organizate de SRI, iar PSD este victima acestei puteri oculte. Chiar incendiul de la Bamboo este insistent asociat cu aceasta teorie a conspiratiei.

Taberele sunt fata in fata cu munitia incarcata. Nu ma indoiesc ca va urma explozia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis referendum ordonante justitie, #proteste ordonante justitie , #Liviu Dragnea