Discurs ca o salva de tun. Iohannis, presiune sufocanta pe coalitia PSD-ALDE

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 19:31
20433 citiri
Discurs ca o salva de tun. Iohannis, presiune sufocanta pe coalitia PSD-ALDE
Foto: Presidency.ro

Intr-un mod destul de neobisnuit, presedintele Romaniei Klaus Iohannis a tinut joi, 2 noiembrie, un discurs destul de lung, raspunzand si la intrebarile presei. Acest eveniment a avut loc inainte de ziua in care Guvernul Tudose avea de gand sa adopte prin ordonanta de urgenta o serie de modificari ale Codului Fiscal, modificari care nu sunt bine vazute nici de sindicate si nici de organizatiile patronale din Romania.

"Romania traverseaza o perioada de crestere economica, record chiar in Uniunea Europeana, dar aceasta crestere, din pacate, are vulnerabilitati care trebuie cunoscute. Cresterea se bazeaza pe consum, preponderent pe consum si astfel de crestere nu este vazuta ca una sustenabila, lipseste o parte esentiala pentru a avea o crestere economica sanatoasa", a remarcat presedintele Iohannis, facand referire la criza din domeniul investitiilor.

Discursul din data de 2 noiembrie al sefului statului a blocat masurile de modificare a Codului Fiscal de catre Guvern. Mihai Tudose a facut un pas inapoi, amanand sedinta de guvern pentru luni, 6 noiembrie.

"Lipsa investitiilor este un semnal foarte ingrijorator si nu vorbesc doar despre investitiile in economia privata unde au scazut. Fata de anul trecut, investitiile au scazut semnificativ. Bunaoara, investitiile straine au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si mai ingrijorator, au scazut nepermis de mult investitiile publice. Acestea au un rol foarte important in echilibrarea economiei si au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut cand va amintiti ca nici atunci nu au fost grozave", a descris presedintele situatia investitiilor din acest an.

Mai multe

sindicate din Romania au amenintat cu greva generala

in cazul in care Executivul adopta trecerea contributiilor sociale din contul angajatorului in cel al angajatului, fiind platite ca si pana acum, tot de catre angajator.

Aceasta inovatie birocratica creste salariul brut, fara a produce nicio schimbare in ce priveste veniturile nete ale angajatului, existand insa pericolul ca multe firme mici si mijlocii sa scada salariile nete, anunta mai multi experti fiscali.

"A alta chestiune o reprezinta veniturile fiscale. Suntem intr-o situatie foarte ciudata. Economia creste si veniturile fiscale scad. In loc sa avem mai multi bani la buget fiindca avem o economie in crestere, culmea, avem mai putini bani. Se stie ca performanta incasarii veniturilor fiscale se masoara in procente din PIB. In acest an, colectarea a ajuns, atentie, la un minim istoric, de 25% din PIB fata de cat ne-am propus acum cativa ani, 35%. Chiar si 35% e putin in comparatie cu alte tari europene, dar 25% va spun ca este extrem, extrem de putin, iar acest lucru trebuie sa ne ingrijoreze pe toti. Si in fine, avem un adevarat paradox, avem o crestere record al PIB-ului si tot o crestere record a datoriei.

Guvernul se comporta ca un om care castiga in fiecare luna tot mai mult, dar pe masura ce castiga mai mult se imprumuta si mai mult, lasand datoria in plata copiilor si a nepotilor. Este un comportament contraproductiv si nu trebuie sa continuam pe acest drum", a spus presedintele, concluzionand ca "acest pachet legislativ se va transforma intr-o bulversare fiscala", a precizat el, facand referire la o posibila decizie a Guvernului Tudose de a merge pana la capat cu modificarea Codului Fiscala, decizie care Executivul nu si-a mai asumat-o a doua zi dupa discursul presedintelui.

Tensiunile dintre Liviu Dragnea si Mihai Tudose au slabit PSD, un partid care si-a aruncat la gunoi programul de guvernare, foto Hepta.ro

De asemenea, Klaus Iohannis s-a referit pe larg si la incercarea de modificare a Legilor Justitiei de catre coalitia PSD-ALDE printr-o initiativa parlamentara rapida si inedita.

"Dati-mi voie sa ma refer la procedura si pe urma la cateva chestiuni despre fondul problemei. S-a reusit, in speta, si cu rezultate remarcabil de negative, a reusit ministrul Justitiei sa demonstreze ca se poate si mai netransparent, si mai neclar, si mai incert decat pana acum. Niciodata n-am avut o astfel de procedura de legiferare atat de viciata. Un pachet de legi asumat de ministrul Justitiei, care a cerut avize, iar toate au fost negative. Ministrul nu se lasa, se duce in Parlament fara sa aiba dreptul de initiativa legislativa si isi da fizic proiectele din mana. Parlamentarii din coalitie iau aceste proiecte si le prezinta ca si cum le-ar fi creat acasa si propun o initiativa parlamentara. Asa nu se legifereaza", a spus Iohannis.

Fostul primar al Sibiului a adoptat un stil neinvaziv de a-si exercita mandatul, incercand sa-si limiteze cat mai mult aparitiile publice.

De multe ori a fost criticat pentru aceasta modalitate "monarhica" de a-si exercita autoritatea de sef al statului, dar el a ramas pe aceeasi linie.

O iesire atat de lunga care nu a fost asociata cu niciun eveniment public major si care vine cu o zi inainte ca Mihai Tudose sa decida cum va arata sistemul de salarizare din Romania, incepand cu ianuarie 2018, reprezinta un semn ca situatia este foarte grava. Si nu numai in domeniul salarizarii, dar si in ce priveste procesul de modificare a Legilor Justitiei.

"Pe de alta parte, daca ne uitam la continut, cu siguranta unele prevederi din aceste modificari ale legilor sunt bune, oportune si necesare, insa de la a corecta legislatia, ceea ce in esenta ar fi fost un lucru bun, pana la a o cioparti, ceea ce se intampla se pare acuma, este cale lunga si nu ar trebui s-o parcurgem", a adaugat Iohannis.

Calin Popescu-Tariceanu si Liviu Dragnea au intentia de a-l suspenda, aceasta intentie fiind facuta public in mai multe randuri, imediat dupa ce PSD a castigat alegerile in 2016.

Dar e un proces extrem de dificil, in primul rand pentru ca Iohannis nu are o atitudine conflictuala si nu intra in coliziune directa cu liderii ALDE si PSD, dar si pentru ca popularitatea lui este la cote inalte, imposibil de egalat de catre un alt politician activ din Romania.

Faptul ca in discursul de ieri, Iohannis l-a atacat direct pe Calin Popescu-Tariceanu, caracterizandu-l ca fiind un pic obsedat cu referirile continue la "statul paralel" a reprezentat o noua premiera, ceea ce poate insemna si o crestere a influentei presedintelui, mai ales dupa luptele deschise pentru putere din interiorul PSD intre Mihai Tudose si Liviu Dragnea.

Interventia lui Klaus Iohannis, criticile dure la adresa liderilor politici reprezinta un semnal ca avem un PSD si un ALDE slabite mult de lupte interne si de esecurile inregistrate in actul de guvernare.

Calin Popescu Tariceanu a fost luat peste picior de presedintele Klaus Iohannis care, in discursul sau, a ridiculizat "obsesia" liderului ALDE pentru "statul paralel", foto Hepta.ro

"Dincolo de posibila fraudare a alegerilor din 2009, informatiile care ies la lumina ne duc pe o directie care este extrem de ingrijoratoare. In Romania, institutiile de forta ale statului au constituit un fel de stat paralel, adica un sistem de luare a deciziilor fara ca ele sa aiba legitimitatea necesara sa o faca si cred ca dincolo de anchetare modului in care s-au desfasurat alegerile din anul 2009, despre care aveam inca de la acea data informatii ca au fost distorsionate si posibil chiar fraudate, ma astept ca actuala comisie de ancheta sa afirme rolul Parlamentului in aceste chestiuni esentiale care tin de respectarea principiilor democratice", a declarat Calin Popescu-Tariceanu, intr-un interviu pentru Agerpres, inca din mai 2017, demonstrand ca obsesia lui pentru "statul paralel" e o strategie politica de minare a credibilitatii presedintelui.

Klaus Iohannis, prin discursul de ieri, a pus o mare presiune si asupra deputatului Florin Iordache, seful Comisiei Juridice, dar si asupra ministrului Tudorel Toader.

Cei doi se ocupa de modificarea Legilor Justitiei in asa fel incat clasa politica sa preia din nou controlul asupra sistemului juridic din Romania. Mai precis, asa cum vad eu lucrurile, Liviu Dragnea viseaza la o intoarcere in anul 2005, atunci cand liderii politici dictau comportamentul judecatorilor si aveau o mare influenta asupra procurorilor. Reforma in Justitie a fost inceputa la presiunea Uniunii Europene ca o conditie obligatorie pentru ca Romania sa fie acceptata ca membru cu drepturi depline al organizatiei.

"Aud tot felul de teorii in spatiul public, nu pot sa nu spun ca ma tem si aici de ciopartiri ale legislatiei in vigoare. Ma gandesc la acel mult discutat si mult vehiculat prag. Nu cred ca trebuie sa existe un prag valoric pentru a defini abuzul in serviciu. Un functionar sau un demnitar poate sa faca abuz in serviciu si contra intereselor publice, iar asa ceva este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discutie aprofundata si de buna credinta. Ori chiar aceasta buna credinta este greu de gasit si greu de vazut in toata dezbaterea pe care o avem", a adaugat presedintele Iohannis.

Reforma Justitiei n-a fost dusa niciodata pana la capat, Romania, la zece ani de la aderare, este inca monitorizata de Comisia Europeana prin MCV (mecanismul de control si verificare), iar actiunile reprezentantilor PSD ce au aprobarea si sustinerea lui Liviu Dragnea, un politician condamnat penal, pot prelungi termenul de monitorizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Iohannis masuri fiscale, #Iohannis Legile Justitiei, #Iohannis Tariceanu obsedat, #Iohannis topaiala fiscala , #Liviu Dragnea