Pacatele lui Klaus Iohannis vin din pasivitatea aratata in 2016, nu din desemnarea Vioricai Dancila

Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 17:17
9556 citiri
Pacatele lui Klaus Iohannis vin din pasivitatea aratata in 2016, nu din desemnarea Vioricai Dancila

Presedintele Romaniei si-a dezamagit sustinatorii pentru ca a desemnat-o pe Viorica Dancila pentru pozitia de prim-ministru. Multi dintre ei asteptau ca acesta sa respinga nominalizarea si sa-l puna pe Liviu Dragnea in dificultate.

Popularitatea presedintelui a scazut cu 5.000 de like-uri pe Facebook in mai putin de o zi de la anunt, ceea ce confirma dezamagirea celor care sunt activi pe retelele sociale.

Dar, dincolo de emotia sustinatorilor, ce putea sa faca presedintele? Viorica Dancila nu e implicata in niciun dosar penal, e membra a Parlamentului European de noua ani, nu a fost eroina niciunui scandal de coruptie si nu prezenta nicio vulnerabilitate din perspectiva sigurantei nationale cum s-a intamplat in cazul lui Sevil Shhaideh.

O nominalizare care era destul de greu de respins de catre presedintele Romaniei

Liviu Dragnea s-a dus la Cotroceni cu o nominalizare fara fisura, aceasta fiind insotita si de o lista cu senatorii si deputatii din arcul guvernamental, demonstrand, cel putin simbolic, faptul ca nominalizarea PSD-ALDE are sustinerea majoritatii parlamentare.

O eventuala respingere a presedintelui trebuia insotita de o motivare care, in acest caz, nu ar fi fost decat o insailare subiectiva.

Klaus Iohannis a avut de ales intre doua rele, iar de pe margine e usor sa se indice "solutia potrivita" pentru ca nu e dublata de responsabilitate.

Erorile strategice din 2016 au dus la dezastrul de azi

Presedintele Romaniei nu a gresit miercuri cand a desemnat-o pe doamna Dancila, a gresit in 2016, atunci cand lipsa de implicare a acestuia a dus la victoria zdrobitoare a PSD in alegeri.

Furia sustinatorilor lui Iohannis pentru situatia in care s-a ajuns, ca o tara intreaga sa depinda de hachitele si tertipurile unui condamnat penal, e justificata, iar presedintele primeste rasplata pentru lipsa de abilitate politica aratata in 2016.

Atunci, Klaus Iohannis nu si-a folosit influenta pentru a desavarsi fuziunea din interiorul PNL, iar liberalii au intrat in alegeri cu o conducere bicefala si cu lideri locali demobilizati.

Presedintele s-a bazat pe popularitatea lui Dacian Ciolos, un premier bun, dar un politician ezitant care nu a reusit nici el sa unifice formatiunile progresiste. Dacian Ciolos a ratat si modificarea legislatiei pentru alegerile locale prin ordonanta de urgenta, astfel incat sa se revina la doua tururi de scrutin si sa limiteze influenta PSD la nivel local.

Acea lipsa de maturitate politica a presedintelui Iohannis si incercarea de a se tine departe de luptele politice au dus la dezastrul de azi.

Atunci, Iohannis avea un avantaj mare asupra lui Liviu Dragnea si asupra PSD. Era obligat de increderea cu care l-au creditat alegatorii sa stopeze ajungerea acestora din nou la putere.

Presedintele a pariat pe haosul din interiorul partidului de guvernamant

Din decembrie 2016 a fost prea tarziu. De atunci, presedintele joaca, exclusiv, in defensiva. Isi calculeaza atent miscarile si incearca, la fel ca mai toti cei care au votat pentru el, sa reziste la asaltul mafiotic al social-democratilor.

Presedintele Klaus Iohannis da mana cu inamicul politic Liviu Dragnea, acceptand a treia oara nominalizarea PSD pentru pozitia de prim-ministru, foto Presidency.ro

In opinia mea, alegerile din 2019 sunt decisive daca vrem ca Romania sa nu se transforme intr-un stat esuat, la mana coruptilor. Liviu Dragnea a pierdut mult in acest an. Nu mai poate pretinde pozitia de prim-ministru, nu mai poate candida la presedintie, iar influenta din interiorul partidului e subrezita. E mai mult decat putea sa-si imagineze un optimist incurabil din tabara lui Iohannis la inceputul anului 2017, iar o decizie gresita a presedintelui ar putea arunca totul in aer.

In opinia mea, strategia pe care a adoptat-o Klaus Iohannis, aceea de a lasa PSD sa piarda pe propria mana, a fost una corecta.

Liviu Dragnea a schimbat doi premieri dintre care unul prin motiune de cenzura, minand orice incredere in PSD. Partidul s-a transformat intr-o adunatura care depinde de un lider compromis, interesat doar de propriile dosare penale. E foarte greu pentru aceasta formatiune sa mai revina si sa poata sustine un candidat credibil la alegerile prezidentiale din 2019.

Klaus Iohannis nu a desemnat-o pe Viorica Dancila pentru pozitia de premier pentru ca i-ar fi fost frica de o eventuala suspendare.

PSD nu reuseste sa guverneze mai mult de sase luni fara a crea o criza majora, iar partidul n-ar rezista in situatia in care ar intra in procesul de suspendare al presedintelui.

Iohannis a desemnat-o pe doamna Dancila pentru a transmite un mesaj puternic atat pentru societate, dar si pentru partidul aflat la guvernare, aceea ca nu a avut, nu are si nu va avea nicio legatura cu haosul din PSD.

Criza prelungita i-ar fi oferit liderului social-democrat o portita de iesire

Toti cei suparati azi pe decizia presedintelui ar trebui sa se intrebe ce va fi diferit in viitorul guvern PSD in comparatie cu ce a fost pana acum.

Dragnea, poate o va controla mai bine pe Viorica Dancila, dar ea, din cauza atitudinii supuse, nu va avea niciun fel de autoritate asupra echipei executive si, foarte repede, vor aparea tensiuni.

Poate nu va mai fi un razboi intre premier si presedintele PSD, dar vom avea un razboi intre ministri sau intre noii contestatari ai lui Liviu Dragnea din partid si acesta.

Daca ar fi prelungit criza politica, Iohannis i-ar fi oferit lui Dragnea o portita de scapare. Acesta ar fi putut sustine ca presedintele Romaniei distruge guvernarea PSD, iar esecurile de pana acum i se datoreaza.

Oferindu-i lui Dragnea o cale de scapare, de fapt, Klaus Iohannis ar fi repetat greseala din 2016, atunci cand, dupa prabusirea Guvernului Ponta, Dragnea s-a refugiat in Parlament, criticand si faultand executivul tehnocrat si pregatindu-si in liniste revenirea la putere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis desemnare premier PSD, #Iohannis alegatori dezamagiti, #Iohannis PSD suspendare, #Iohannis Dragnea criza politica , #Liviu Dragnea