Ziare.com

Forumul Judecatorilor le cere lui Iohannis, Tariceanu si Dragnea sa consulte Comisia de la Venetia pe Coduri: Coruptia e amenintare la securitatea nationala?

de Ionel Stoica
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 14:48

   

Forumul Judecatorilor le cere lui Iohannis, Tariceanu si Dragnea sa consulte Comisia de la Venetia pe Coduri: Coruptia e amenintare la securitatea nationala?
Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" cere presedintelui Klaus Iohannis si sefilor celor doua camere parlamentare, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, sa consulte Comisia Europena pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia - n.red.) in cazul modificarilor propuse la Codul Penal, Codul de Procedura Penala si Codului de Procedura Civila.

Forumul Judecatorilor din Romania a facut analiza unor propuneri de modificare la Coduri si citeaza mai multe documente emise de institutii europene. FJR propune mai multe intrebari, pe care unul dintre cei trei politicieni le-ar putea inainta Comisiei de la Venetia.In cazul Codului Penal este vorba de mai multe clarificari, "fiind aspecte in care bunele practici constitutionale internationale pot ajuta legiuitorul din Romania in gasirea unor solutii legislative acceptabile intr-un stat de drept".

Intrebarile in cazul modificarilor la Codul Penal privesc legea penala mai favorabila, dezincriminarea unor infractiuni, daca modificarile legislative afecteaza confiscarea extinsa sau daca pragul valoric in cazul infractiunii de abuz in serviciu este un element indispensabil al infractiunii.

Intrebarile in cazul Codului Penal

- "Deciziile unei Curti Constitutionale, care, potrivit dispozitiilor constitutionale, au putere numai pentru viitor, pot fi subsumate conceptului de lege penala si, mai mult, conceptului de lex mitior (lege penala mai favorabila)? "

- "Dispozitiile legale constatate ca fiind neconstitutionale pot deveni norma penala mai favorabila? Se poate accepta teza unor reglementari legale intentionat neconstitutionale facute cu intentia de a crea lex mitior (lege penala mai favorabila)? "

- "Principiul legii penale mai favorabile este aplicabil inclusiv pentru situatia confiscarii extinse?"

- "Existenta unui prag valoric al pagubei reprezinta un element constitutiv indispensabil al infractiunii de abuz in serviciu?"

Citeste si: PSD s-a sucit si Comisia Iordache lucreaza in zi de doliu national pentru pragul la abuzul in serviciu. Deputat USR: Vor macelari Codul Penal!

Sunt abordate teme diverse

Intrebarile in cazul modificarilor la Codul de Procedura Penala vizeaza modul in care se face comunicarea publica a unor anchete, prezenta suspectului/inculpatului la audierile de martori sau victime, modalitatea in care pot fi folosite interceparile in alte dosare, decat cele pentru care s-a obtinut mandat, sau daca pe mandatul de siguranta nationala se pot obtine date in dosarele de coruptie.

Intrebarile vizeaza si situatia semnaturilor date de magistrati pe sentintele judecatoresti sau dreptul judecatorilor Curtii Constitutionale de a formula opinii separate si concurente.

Intrebarile pentru Codul de Procedura Penala

- "Poate fi justificata o interdictie generala, in cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camera preliminara, pentru comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri? Pot fi ignorate situatiile de risc pentru societate si ipotezele in care aducerea la cunostinta publicului a informatiilor cu privire la persoana suspectata sunt absolut necesare?"

- "Poate fi justificat dreptul neconditionat al suspectului si inculpatului de a asista la audierile martorilor si victimelor, cu riscul intimidarii acestora, mai ales in situatiile in care se afla in relatie de subordonare, precum in situatia infractiunilor de abuz in serviciu si coruptie?"

- "Este compatibila cu statul de drept impiedicarea constatarii savarsirii unor infractiuni si limitarea posibilitatilor strangerii de probe prin reglementari legale care interzic ca toate convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii, care nu au legatura cu infractiunea sau persoanele care fac obiectul cercetarii ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor sa poata fi folosite sau atasate la dosarul de urmarire penala?"

Citeste si: Modificarea Codurilor Penale, efecte periculoase: Ce se intampla daca intr-o ancheta de coruptie afli despre un omor?

- "Se poate accepta faptul ca infractiunile de coruptie si cele asimilate acestora, precum si infractiuni grave precum cele vizate de politica de securitate a UE, nu pot fi, ab initio, calificate drept amenintari la adresa securitatii nationale si pentru descoperirea si combaterea acestora nu pot fi puse in executare mandate de securitate nationala?"

Citeste si: Curtea Constitutionala explica de ce si cand nu mai poate SRI sa ceara mandate de siguranta nationala

- "Este compatibila cu statul de drept impiedicarea constatarii savarsirii unor infractiuni si limitarea posibilitatilor strangerii de probe prin reglementari legale care interzic ca datele obtinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legatura cu infractiunea pentru care se efectueaza urmarirea penala si pentru care a fost autorizata perchezitia in acea cauza sa poata fi folosite in alte dosare de urmarire penala?"

- "In toate cazurile, impiedicarea vreunuia dintre membrii completului de judecata de a semna o hotarare judecatoreasca este de natura sa impuna repunerea pe rol a cauzei deja solutionate si reluarea dezbaterilor?"

Citeste si: Cazul Liviu Dragnea - Referendumul: Argumentele pentru modificarea care i-ar putea aduce revizuirea sentintei, desfiintate de judecatori

- "Verificarea constitutionalitatii hotararilor judecatoresti de Curtea Constitutionala a Romaniei, organ special si specializat, aflat in afara sistemului judiciar national, pe calea plangerii de neconstitutionalitate (asa cum Curtea Constitutionala a decis obligatoriu prin Decizia nr.377 din 31 mai 2017, prin care s-a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata cu privire la art.II si III din Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.95/2016), este de natura sa afecteze fundamentele statului de drept, inclusiv dreptul la un proces echitabil?"

- "Poate fi ingradit dreptul judecatorilor Curtii Constitutionale de a formula opinii separate si concurente? In caz afirmativ, aceasta cenzura poate fi dispusa de presedintele Curtii Constitutionale?"

Citeste si: Nou regulament al CCR: Presedintele Curtii poate cenzura publicarea opiniilor separate ale judecatorilor

- "Sunt compatibile cu statul de drept si suprematia legii modificarile Codului de Procedura Penala care privite in ansamblu rup echilibrul procesual si pun victimele intr-o pozitie de inferioritate fata de suspect/inculpat prin restrictionarea mijloacelor de protectie si crearea unei stari de imposibilitate in derularea unei anchete efective de catre autoritatile judiciare?"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4579 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sigur ca da,

dupa ce asociatia studentilor la drept au cerut acest lucru o sa vina cu aceiasi revendicare si asociatia soimilor patriei,a pionerilor,a triciclistilor,etc.Forumul judecatorilor este asociatia profesionala a SS=SRI-istilor din justitia romaneasca.
Parlamentul este format din *** de asta isi permit SS-istii sa-i tina in sah.Puteau sa traduca legile justitiei din Germania muttereasca,sa le semneze si sa i le puna in brate gauleiterului trimis de kolhoz.

 

Romania este neguvernabila,nu are GUVERN!

Daca presedintele Iohannis i-a retras increderea acordata primului ministru se poate trage o concluzie logica,
VV Dancila nu face fata pozitiei de prim ministru al Romaniei si transforma Guvernul intr-o vulnerabilitate.
Solicitam demisia doamnei Dancila din functia de prim-ministru al Romaniei a fostului procuror COMUNIST Tudorel Toader din functia de ministru Al Justitiei si implicit DEMISIA intregului GUVERN incapabil sa guverneze o tarā europeana ca Romania!

 

Repulsie, actualul guvern daca nu vrea sa-si dea demisia va

trebui arestat si condamnat pentru infractiune contra securitatii nationale.In alta tara daca seful guvernului, impreuna cu presedintele Camerei Deputatilor se duceau in secret in strainatate si incheiau acorduri secrete, in 24 de ore erau la Mititica. Shalom

Bai shalom

pai tu ai auzit ca fuhrerul GEG tocmai pe voi va acuza de intelegeri ascunse.Mai taci din gura.

Dar are cumva presedinte

si nu e lumea la curent cu asaceva.Din biroul primului ministru ungar este facuta public harta Ungariei cu tot cu Ardealul unde isi are casele hotzul national care se da presedinte si nu am auzit de o chemare a ambasadorului Ungariei la explicatii.Dar il aia grija de geschetfurile ascunse ale -EVREILOR-.

Așa ceva ...

Dar nu mai bine desființăm Parlamentul și cerem Comisiei de la Veneția să ne dea pe un stick nește Coduri?😊😊😊

 

Dar nu mai bine se potoleste parlamentul?

Ca de mai bine de un an numai la asta lucreaza: modificarile legilor justitiei, modificari de coduri penale, modificari coduri de proceduta penala, gratieri mascate, bani dati celor din puscarii la eliberare si asa mai departe.

Ca sa ne mai linisti si noi, poate ca ar trebui sa revina si majoritatea actuala la ce au scris ei in maretul si unicul program de guvernare, ala cu fabrici si uzine, locuri de munca, autostrazi, scoli si spitale regionale si altele de genul asta.

Mai au timp si de lucrurile astea sau pana in 2020 o sa ne ocupam tot de regimul acuzatiilor si condamnatilor?

@bengosul2007 15.29

- mai bine ti-ar da c'un stick peste deshte ! :o(((

"Forumul Judecatorilor le cere lui Iohannis, Tariceanu si Dragnea sa consulte Comisia de la Venetia pe Coduri: Coruptia e amenintare la securitatea nationala?"

Parlamentul este deja desfiintat.

Trei sferturi dintre parlamentari sunt sereisti si turnatori la SRI cu acte-n regula.Comanda SRI e la Cotroceni ca ala numeste generalii.Observ ca nimeni nu cere explicatii de ce Hotzomannis nu propune de atatia ani sef CIVIL conform legii la SIE.

mai bine respectam Constitutia Romaniei

art148.(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fată de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Traducere: MCV-ul nu este un mecanism optional, ci este unul cu caracter obligatoriu pentru Romania, iar recomandarile/cerintele MCV sunt opozabile autoritatilor romane legiuitoare (Parlament si Guvern) care trebuie sa tina seama de ele.

Traducere facuta conform cu deciziile CCR :)

In ceea ce privește aceste angajamente, Curtea constată că, prin Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare și verificare a progresului realizat de Romania in vederea atingerii anumitor obiective de referință specifice in domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei impotriva corupției, publicată in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 354 din 14 decembrie 2006, s-a reținut că au fost identificate de Comisie “chestiuni rămase nerezolvate, in special in ceea ce privește responsabilizarea și eficiența sistemului judiciar" din Romania. In Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele realizate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare și verificare, din 20 iulie 2011, se reține la acest capitol că “Romania nu s-a angajat incă intr-un proces de reformă aprofundată a sistemului disciplinar".

Or, calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman obligația de a aplica acest mecanism și a da curs recomandărilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozițiile art. 148 alin. (4) din Constituție, potrivit cărora “Parlamentul, Președintele Romaniei, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la indeplinire a obligațiilor rezultate din actele aderării și din prevederile alineatului (2)".


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor