Iohannis arata pericolul pentru Romania, daca ne mutam ambasada la Ierusalim: Ar anula orice sansa

Marti, 19 Iunie 2018, ora 14:23
5844 citiri
Iohannis arata pericolul pentru Romania, daca ne mutam ambasada la Ierusalim: Ar anula orice sansa

Presedintele Klaus Iohanis a declarat, marti, ca o decizie a Guvernului de a muta ambasada Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice sansa a tarii noastre de a fi votata ca membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU.

Intrebat, la Cotroceni, daca o hotarare a Guvernului de a muta ambasada Romaniei din Israel ar afecta negocierile privind statutul de membru nepermanent la Consiliul ONU, presedintele Klaus Iohannis a raspuns: "O astfel de decizie ar anula orice sansa a Romaniei de a fi votata membru nepermanent in Consiliul de Securitate, nu doar acum si pe viitor.

La Guvern s-a inceput un proces de evaluare. Decizia nu e la Guvern, dar daca vor sa faca o evaluare o pot face, insa nu am primit nicio informatie despre stadiul acestor evaluari".

La randul sau, presedintele Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, Miroslav Lajcak, care a fost primit, marti, la Palatul Cotroceni de seful statului, a spus in legatura cu acest subiect ca decizia mutarii ambasadei apartine Romaniei, dar ca ONU a votat sa respecte negocierile intre israelieni si palestinieni legate de statutul Ierusalimului.

"Decizia in legatura cu mutarea sau nemutarea ambasadei e dreptul statelor membre. Ca presedinte Adunarii Generale a ONU, nu am dreptul sa comentez acest lucru.

Avem un consiliu de securitate care se ocupa de acest subiect si se ocupa de aceste rezolutii. Statutul Ierusalimului trebuie negociat intre israeleni si palestinieni, si statutul negocierilor trebuie respectat de toate natiunile.

127 membre au votat in favoarea sustinerii acestui principiu, doar opt impotriva. Asa vede comunitatea internationala respectarea problemei statutului Ierusalimului", a afirmat presedintele Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, Miroslav Lajcak.

Seful statului l-a primit la Cotroceni pe Miroslav Lajcak, presedintele Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite.

In urma cu doua luni, Guvernul a anuntat intentia de a muta sediul ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborand un memorandum secret in acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care seful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dancila este si acest plan al Executivului in legatura cu ambasada Romaniei in Israel.

Pe 11 iunie, Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, spunea ca evaluarea in privinta mutarii ambasadei din Israel va fi gata in doua saptamani

Citeste si:
Calculul prezentat de Anca Dragu: ”PSD poate creşte pensiile cu 15% de mâine”
Calculul prezentat de Anca Dragu: ”PSD poate creşte pensiile cu 15% de mâine”
Senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de Finanțe, a transmis vineri, 28 ianuarie, că solicitarea PSD privind renegocierea PNRR pentru modificarea procentului din PIB alocat pensiilor este ”o...
Dosar penal pentru ultraj după scandalul din Consiliul Local din Mogoșoaia. Ce se întâmplă cu agresorul Feliciei Ienculescu-Popovici
Dosar penal pentru ultraj după scandalul din Consiliul Local din Mogoșoaia. Ce se întâmplă cu agresorul Feliciei Ienculescu-Popovici
Polițiștii din Ilfov au anunțat vineri, 28 ianuarie, că au întocmit dosar penal pentru ultraj în cazul scandalului de joi seara de la Consiliul Local Mogoșoaia. ”În urma apariției în...