Iohannis va initia referendum pe gratiere si amnistie: Trebuie sa ne hotaram ce fel de natiune vrem sa fim!

Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 18:00
38771 citiri
Iohannis va initia referendum pe gratiere si amnistie: Trebuie sa ne hotaram ce fel de natiune vrem sa fim!
Foto: Arhiva site/Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca va initia procedurile pentru un referendum in care romanii sa isi spuna parerea despre ordonantele pe Justitie ce privesc gratierea si modificari ale Codurilor Penal si de Procedura Penala.

Seful statului a raspuns atacurilor lui Liviu Dragnea de duminica seara, dupa ce presedintele a participat la protestul din Bucuresti unde zeci de mii de oameni si-au manifestat nemultumirea fata de cele doua proiecte de acte normative initiate de Guvern.

Dupa ce Dragnea l-a acuzat ca a condus "o noua mineriada", "un inceput de lovitura de stat", Iohannis i-a raspuns ca singurii care dau o lovitura statului sunt politicienii prin aceste masuri.

"Am auzit fel si fel de aberatii. Imediat dupa ce au iesit oamenii in strada, activisti, agitati si agitatori, au fugit la televiziunile obediente sa explice poporului ca e o noua mineriada, ca e o lovitura de stat. Cetatenii sa dea lovitura de stat!? Politicienii dau lovitura de stat numai ca nu dau lovitura de stat, ci lovitura de gratie statului de drept!", a spus Iohannis.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Astazi in seara zilei de 23 ianuarie, ne-am adunat aici, in Palatul Cotroceni, pentru a comemora unul dintre evenimentele de suflet ale romanilor: Mica Unire.

- Aceasta unire s-a petrecut, cum toata lumea stie, in doua etape: in 5 ianuarie 1859 la Iasi si in 24 ianuarie 1859 la Bucuresti, acum 158 de ani. Ce moment de glorie pentru Romania!

- Romania care, atunci, incepuse sa se manifeste. A fost dupa un razboi care a redefinit ceea ce astazi numim sferele de influenta. Rusia fusese trimisa mai inspre Est si Marile Puteri au avut de rezolvat probleme regionale complicate. Evident ca unii au fost "pentru" ca romanii sa-si exprime vointa, si a fost destul de evident ca aceasta vointa a fost Unirea Principatelor, altii s-au opus.

- Ce moment frumos ca atunci romanii si-au impus vointa! Ce clasa politica am avut noi atunci, cand a inceput sa ia fiinta natiunea romana! Si ce clasa politica avem astazi, cand cei care au fost alesi sa conduca tara se ocupa in mod paradoxal de cu totul alte lucruri.

- Atunci, in 1859, politicienii s-au ocupat de natiune, de Unirea Principatelor. Ai nostri se ocupa de gratiere, gratierea propriilor dosare.

- A fost ales atunci Alexandru Ioan Cuza domnitor in Moldova si in Tara Romaneasca si s-a apucat de treaba. Unirea Principatelor a inceput prin alegerea aceluiasi domnitor in ambele Principate, dar ea s-a infaptuit prin ce s-a construit, prin institutiile, autoritatile, entitatile, actele normative care au inceput sa puna cap la cap ce se intampla in Moldova, ce se intampla in Tara Romaneasca, si astfel Unirea s-a petrecut, in fapt, prin legiferare si prin administrare, prin guvernare.

- 1864. Codul Penal al lui Cuza a fost un cod penal dupa model francez, model considerat la vremea respectiva cel mai bun, cu o abordare moderna. A fost primul cod penal din Romania care incrimina coruptia, care facea referire la infractiunile de abuz in serviciu si de conflict de interese.

- Ce generatie de politicieni am avut atunci, dupa Mica Unire! Oameni care au avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Si ce politicieni avem astazi... O coalitie aleasa sa duca Romania spre dezvoltare se ocupa de modificarea Codului Penal. Se ocupa, in mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului Penal intr-un sens cel putin discutabil: miscorarea amenzilor de abuz in serviciu.

- Ce diferenta! Ce clasa politica am avut si unde am ajuns!

- In aceste zile, mai ales ieri, au avut loc proteste. Oamenii indignati au iesit in strada sa protesteze impotriva acestor incercari de a modifica prin OUG legislatia penala.

- Am auzit fel si fel de aberatii. Imediat dupa ce au iesit oamenii in strada, activisti, agitati si agitatori, au fugit la televiziunile obediente sa explice poporului ca e o noua mineriada, ca e o lovitura de stat.

- Cetatenii sa dea lovitura de stat? Politicienii dau lovitura de stat numai ca nu dau lovitura de stat ci lovitura de gratie statului de drept!

- De ce au iesit oamenii? Simplu de tot! PSD si cu satelitul sau ALDE au promis bunastare romanilor, au promis dezvoltare economica, salarii mai mari, pensii mai mari si oamenii de buna credinta i-au votat.

- Si cand au ajuns la guvernare s-au apucat de cu totul altceva. S-au apucat sa umble la legislatia penala, pentru a-si curata dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au sustinut in campanie probabil.

- Asta i-a dus pe oameni in strada, dragii mei! Una a fost promisa, alta a fost inceputa. De aici indignarea romanilor. Nu vrea nimeni sa dea lovitura de stat, nici nu vrea sa rastoarne regimul.

- Iar Guvernul... Ce conteaza Guvernul? Acest guvern doar nu-si imagineaza ca a iesit cineva in strada pentru acest guvern. Oamenii au iesit sa-si spuna indignarea si guvernantii ar face bine sa ia seama.

- Poate totusi, cu aceasta ocazie a Micii Uniri, isi amintesc ca romanii sunt un neam mandru, au dreptul la o clasa politica pe masura.

- Aceasta tema, in mod nefericit, a devenit o tema nationala. Este evident ca exista un larg interes pentru aceasta tema si daca asa este atunci voi supune aceasta tema dezbaterii publice si votului popular. Voi incepe demersurile pentru un referendum prin care romanii vor putea sa spuna daca sunt de acord cu aceste demersuri sau nu.

- Fiindca, atunci cand au votat, aceste teme nu s-au gasit in programul de guvernare al PSD. Si atunci, daca guvernantii au facut o tema din asta, vor trebui sa suporte votul popular pe aceasta tema.

- Aparent vorbim despre chestiuni legate de Justitie. Aparent, vorbim despre Ordonante de urgenta pe teme foarte concrete. In realitate, dragi romani, vorbim despre ce fel de natiune vrem sa fim. Vrem sa fim o natiune puternica, un stat de drept sau vrem sa fim o natiune asa si asa, cu un stat de drept care poate fi inmuiat si discutat?

- Vrem sa fim o natiune care seamana cu generatia care a facut Mica Unire sau vrem sa fim o natiune care nu indrazneste sa ridice vocea? Vrem sa fim o natiune intre celelalte natiuni asa cum sunt natiunile europene sau vrem sa fim o natiune care nu indrazneste sa ridice vocea in corul natiunilor europene?

- Asadar, dragii mei, trebuie sa ne hotaram ce fel de natiune suntem, ce fel de natiune vrem sa fim. Eu imi doresc o natiune puternica. Eu imi doresc o natiune de oameni mandri si liberi si condusa de politicieni integri, competenti.

- Orice altceva pentru mine este prea putin. Iar pentru a obtine acest lucru pentru mine niciun pret nu este prea mare.

- La multi ani!

Citește și:
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost președinte al PNL, consideră că Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ”din iniţiativa...
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat rapid joi seară, 29 septembrie, după de Sorin Cîmpeanu a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Educației. ”Un plagiator...