Ziare.com

Iohannis s-a autosuspendat. Dragnea e la apogeu, mult slabit. Cat va rezista Guvernul Dancila? - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 11:28

   

Iohannis s-a autosuspendat. Dragnea e la apogeu, mult slabit. Cat va rezista Guvernul Dancila? - Interviu
Nominalizarea rapida de catre seful statului a alesei domnului Dragnea si votarea acesteia fara emotii in Parlament reprezinta triumful politic al presedintelui PSD. Evitand suspendarea, mi-e teama ca presedintele s-a suspendat pe sine si a slabit capacitatea sa ca, in calitate de sef de stat, sa influenteze semnificativ evolutia Romaniei in urmatoarea perioada, afirma politologul Alexandru Gussi, doctor in stiinte politice al Institut d'Etudes Politiques de Paris si fost consilier prezidential.

"Nu ai dreptul sa le ceri romanilor sa iasa in strada si tu sa te pleci in fata tatucului de la PSD! Nu-mi dau seama de ce electrosoc are nevoie domnul Iohannis pentru a intelege ca va risca sa ramana in istorie ca presedintele care a privit distant cum Romania e deturnata de pe orbita pro-occidentala", afirma Alexandru Gussi, intr-un interviu pentru Ziare.com.

"Sa nu mai cerem PSD sa-si indeplineasca toate promisiunile. Daca acestea sunt iresponsabile, devine un gest de responsabilitate sa nu le respecti", mai spune Alexandru Gussi, in opinia caruia parte a strategiei PSD e chiar schimbarea guvernului atat de des, incat sa existe o scuza a inevitabilei nerealizari a promisiunilor.

Cum arata Guvernul Dancila si programul de guvernare?

Nominalizarea rapida de catre seful statului a alesei domnului Dragnea si votarea acesteia fara emotii in Parlament reprezinta triumful politic al actualului presedinte PSD. Dar si al PSD care a aratat ca prospera la putere chiar si dupa un an de foarte proasta guvernare, dupa un an de lupta cu institutiile de la nivelul puterii judecatoresti, dupa un an cu sute de mii de oameni in strada.

Programul de guvernare este in mod logic unul triumfalist, iar membrii guvernului sunt dupa chipul si asemanarea unui PSD mai baronizat ca niciodata. De fapt, nici nu este un adevarat program de guvernare, este un program electoral. Desi ansamblul textului e populist si pe alocuri aminteste de planurile cincinale ceausiste, orientarea in favoarea convergentei cu restul economiilor UE este reafirmata. Macar asta!

Promisiunile sunt multiplicate in mod rizibil, nici nu are rost sa le iei in serios, programul in bloc e inaplicabil. Sa speram ca vor fi aplicate mai degraba partile mai bune, nu cele mai proaste. Important e sa nu le mai cerem sa-si indeplineasca toate promisiunile. Daca acestea sunt iresponsabile, devine un gest de responsabilitate sa nu le respecti.

Credeti ca este tot un guvern pentru 6 luni?

Aparent, durata de viata a unui guvern din epoca PSD-Dragnea e egala cu perioada in care acel guvern ramane in strategia fixata de presedintele Camerei Deputatilor. Totusi parte a acestei strategii e chiar schimbarea guvernului atat de des incat sa existe o scuza a inevitabilei nerealizari a multitudinii de promisiuni.

In legatura cu durata guvernarilor PSD, nu a actualului guvern, aflam ceva interesant din programul de guvernare unde e prezentat cu mandrie graficul guvernarilor de dupa 1990 si vedem in ce masura PSD-ul aduce crestere economica, iar opozantii sai aparent duc tara in criza.

Adevarul e ca modelul de dezvoltare pesedist e unul heirupist, e mai degraba unul de subdezvoltare si ne face mai vulnerabili in fata crizelor ciclice. Cand avem o crestere globala ei apasa puternic pe acceleratie, atunci cand sunt fie ajustari structurale amanate iresponsabil, ca pana in 1997, fie crize externe amplificate de politicile populiste interne, trec volanul "dreptei" ca sa aplice ea inevitabilele politici de austeritate.

Cred ca PSD-ul va putea cu succes sa ramana la guvernare pana cand conjunctura internationala nu-i va mai permite politici populiste. In acest sens anul electoral 2020 mi se pare un orizont realist.

Guvernul Dancila, care se revendica eliberat de orice influente extrapolitice, a pierdut alibiul statului paralel. Pe cine ar mai putea sa dea vina pentru esecuri?

Cred ca aici sunt doua probleme distincte. PSD are nevoie ca de aer de adversari. Dupa 2012, atunci cand atat strada cat si electoratul prin referendum si alegeri i-au legitimat demersul, PSD a extins lupta impotriva sefului statului, Traian Basescu, la o lupta impotriva unor institutii ale statului.

Atunci USL a adoptat agenda Antenei 3, ambele au folosit un discurs menit sa raspunda unei populatii care se saturase de agenda Basescu si de presedintele de atunci. Intoarceti pe dos discursul presedintelui, inclusiv cel despre servicii si despre intarirea statului, despre relatiile cu partenerii strategici, despre economie etc, si veti gasi discursul constitutiv al USL. Datorita succesului fulminant al acestei prime aliante asumate PNL-PSD, PSD si-a fixat drept tel preluarea integrala a mostenirii USL.

Discursul anti-servicii, caci evident acesta este statul paralel denuntat de PSD, era in anii 1990 in patrimoniul dreptei anticomuniste. Azi PSD si-l asuma, il ajuta in acest sens si ALDE unde sunt multi dintre oamenii care erau la dreapta in anii 1990.

Problema rolului serviciilor de informatii in politica romaneasca e una serioasa, care prin instrumentalizare acum e aruncata in ridicol de PSD. Iar ridicolul situatiei vine din faptul ca tocmai PSD atat in anii 1990 cat si azi a colonizat toate institutiile statului, paralel sau nu.

Discutia e insa semnificativa si pentru tentatia monopolista care e in ADN-ul acestui partid. Un partid dominat de nostalgii socialisto-kaghebiste pe vremea lui Ion Iliescu si care azi a devenit proiectia sau prelungirea ceausismului in Romania secolului 21 si in Uniunea Europeana.

Spuneti ca asistam la triumful lui Liviu Dragnea. Este el intr-adevar la apogeul puterii, pentru ca are premierul ideal, sau, dimpotriva, este slabit de faptul ca a fost nevoit sa partajeze din putere cu baronii?

Pot sa raspund ca ambele? Personal am facut asta toamna eroarea analitica sa vad in aparitia unui centru de putere in PSD in jurul lui Tudose un semn al inceputului declinului inexorabil al lui Dragnea. Adevarul este ca acesta a stiut sa dea fiecaruia ce a vrut.

Baronii partidului sunt niste oligarhi locali, puternici cand sunt alianta, dar ridicol de slabi la nivel national. Dragnea e seful acestei federatii de oligarhi.

Am revazut recent "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", documentar realizat de regizorul Andrei Ujica, si raman marcat de similitudinea imagologica intre majoritatea acestor oligarhi locali si ierarhia PCR. Nu e vorba despre o continuitate, nu sunt aceiasi oameni. E vorba despre un esec al democratizarii care a produs o contra-elita similara cu cea din vremea comunismului.

Dragnea spunea in discursul sau din Parlament ca suveranitatea e o stare de spirit. Cred ca ceva din ceausism ca stare de spirit e secretat in continuare atat de societatea romanesca, cat si la nivelul puterii statale centrale si locale.

Sunt oligarhii multumiti? Este Guvernul Dancila unul al calmarii PSD?

Am sentimentul, desi poate e o iluzie, ca nu se va mai repeta intocmai comedia guvernarilor din 2017, asta macar la nivelul jocului cu revolutii fiscale etc. si chiar al raporturilor cu mediul de afaceri si mai ales cu partenerii externi. Dupa ce au stampila de corupti, pesedistii cred ca inteleg ca adaugarea celei de incompetenti devine handicapanta.

Pe de alta parte, vor avea si anul acesta destule resurse cat sa multumeasca cam pe toata lumea din zona lor de interes. Tendinta e deci una de calmare, o tendinta care poate fi contrazisa numai daca istoriile penale ale presedintelui PSD se acutizeaza si reincepe lupta de succesiune.

A gresit opozitia pentru ca nu a prezentat un premier la consultarile de la Cotroceni?

Opozitia nu exista, cel putin cat timp nu se coordoneaza exista numai niste partide care au fiecare o strategia proprie. PMP a avut chiar doua propuneri si s-a vorbit despre el, deci in strategia sa a actionat corect. PNL e partidul prezidential, era ridicol sa prezinte pe cineva despre care stia ca va fi respins chiar de catre presedinte, deci si ei au actionat rational. USR a declarat ca va vota orice propunere non-PSD, ceea ce a fost si asta o pozitionare corecta.

Dar degeaba aceste partide sunt decente intr-un anumit moment, cat timp, pe parcursul anilor, demonstreaza ca nu sunt partide politice in adevaratul sens al cuvantului, cauta voturi, dar nu incearca sa reprezinte autentic nici grupuri sociale, nici valori.

Cum apreciati conduita lui Klaus Iohannis in acest episod? Putea, trebuia sa o respinga pe dna Dancila? Risca suspendarea?

Rar am vazut ca atatia oameni inteligenti sa sustina o prostie mai mare decat aceasta a justificarii retragerii din lupta a presedintelui. Suspendarea o risca ieri, dar o risca si maine, o risca oricand face ceva care deranjeaza PSD. Subliniez: face. Dupa trei ani de mandat exista o obligatie, daca nu de rezultat macar de tentativa, de a transforma milioanele de voturi anti-PSD intr-o forma de actiune, chiar daca se solda cu un esec.

Nu ai dreptul sa le ceri romanilor sa iasa in strada cu mic cu mare, cu copii, in frig etc si tu sa te pleci in fata tatucului de la PSD! Evitand suspendarea mi-e teama ca s-a suspendat pe sine si a slabit capacitatea sa ca, in calitate de sef de stat, sa influenteze semnificativ evolutia Romaniei in urmatoarea perioada.

As vrea sa ma insel si de acum incolo sa vedem reversul medaliei: un presedinte care taxeaza derivele majoritatii si ale guvernului, cu mesaje in Parlament, cu prezente in fruntea mesei guvernului atunci cand se discuta proiecte majore pentru Romania, cu un activism pe plan extern si multe altele. Nu-mi dau seama de ce electrosoc are nevoie domnul Iohannis pentru a intelege ca va risca sa ramana in istorie ca presedintele care a privit distant cum Romania e deturnata de pe orbita pro-occidentala.

E clar insa ca, dincolo de zgomotul mediatic pro sau contra, si-a lasat trupele total demoralizate. Iar asta va putea duce la o recompunere a spectrului politic in vederea prezidentialelor din 2019.

Va asteptati la continuarea, chiar accentuarea asaltului asupra justitiei?

Faptul ca, dupa OUG 13, dupa accentuarea retoricii anti-DNA si punerea in discutie a multor decizii judecatoresti de catre lideri politici PSD-ALDE, dupa votarea unor legi cu dimensiuni vadit neconstitutionale, dupa toate acestea nu inregistram o scadere semnificativa a sprijinului public pentru actuala majoritate e un bun indicator ca ne aflam aici in fata unui clivaj major.

Doua Romanii se infrunta pe acest subiect al justitiei, al luptei impotriva coruptiei si a mijloacelor acestei lupte. Vor fi pasi inainte, pasi inapoi, dar va ramane un element structurant al peisajului politic in anii electorali 2019 si 2020.

PSD pare sa fi intrat pe curs de coliziune cu CE, cel putin dupa scrisoarea dnilor Juncker si Timmermans. Cum ar putea continua "ostilitatile" si cu ce deznodamant pentru Romania?

Cred ca relatia cu UE ramane o resursa fundamentala de legitimare a intregului sistem politic, iar PSD-ul stie asta. Se pot juca cu focul nationalist, dar numai pana la o anumita limita. Resursele de legitimitate si de autoritate ale statului roman in raport cu societatea sunt prea slabe ca cineva care ajunge sa monopolizeze intreaga putere politica sa si poata schimba situatia actuala in lectura ei institutionala.

Ce cred ca este grav in acest moment nu sunt atat aceste contre publice cu oficiali europeni, ci faptul ca prin politici economice populiste, prin declinul constant al calitatii educatiei, prin contra-selectia masiva de la toate nivelurile, prin incurajarea de facto a migratiei in masa se rateaza trenul civilizational al occidentalizarii Romaniei.

Aici nu mai e vorba in primul rand de politica sau de institutii, e vorba de o realitate sociala. PSD-ul stie sa raspunda unei cereri sociale a celor care se simt defavorizati de fluxul occidentalizarii Romaniei, de capitalism, de politicile UE. Daca nu exista PSD-ul, alt partid ar fi raspuns acestei realitati sociologice. Pana la proba contrarie se guverneaza in numele acestei majoritati.

In viitor o alternanta nu e suficient sa schimbe PSD-ul cu alt partid. O alternanta trebuie sa fie provocata in numele altor valori, in numele promovarii altui tip de selectie a oamenilor. Numai asa putem spera ca, in dureros de mult timp, vom trece de la pasaportul de UE la deplina apartenenta la comunitatea politica europeana.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 46927 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
46 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romani isi merita conducatori-Guvernul "cioara vopsita" este fix

ce corespunde Poporului adormi sau amețit de Latrina3!
Dracila nu va sta 6 luni daca este treaza.... dar se pare ca sa coborat jos de tot practic se tărie la lin-ga gizmele Penalului Draknea!
Continuati sa votati SUDISTII Maneliști si NU BOCITI !!. # Rezistați cu toții fără infrastructura sistem medical sau educație!!

 

avem noi romanii astia liberi, si nu numai sudistii o atitudine atat

de toleranta, duplicitara si complicitara cu puterea, incat e greu de deosebit care e cel mai vinovat: ala care fura sau aia care inchid ochii linistiti ca nu i-au furat pe dansii!
Deci: neamtul s-a autosuspendat la actiunea clara a puterii pesediste concretizata si recunoascuta clar ca baroni, oligarhi, marionete.. pai dansul a mers pana-n panzele albe cu reactia cinstita de anulare a unei hotarari a justitiei care-l priva de o mandrete de locuinta obtinuta curat constitutional, atunci ce mai comentam ..
Deci pesedeul, prin grozavia declarata a demolarii principiilor justitiei, intra in coliziune cu partenerii nostri civilizati din UE si NATO: poate au ei ac de cojocul lor, deoarece noi comentam, analizam, ne vaitam, etc; ca cam asa militam noi pentru democratie: unii cu implicarea fatisa altii cu folosul prezumat cinstit, currat mioritic.
Dar nutrim si sansa multumirii oligarhilor si calmarii pesedeului intr-un final in care opozitia si puterea isi vor da mana peste tara in care totul este posibil, mai putin activarea normalitatii, integritatii, moralitatii si prosperitatii sociale in contrapartida cu sansa unica de a ne descurca fiecare dupe posibilitati, evident ca cinstit: in fond prezumptia de nevinovateala este constitutionala iar cine nu se descurca, nu conteaza; au priceput mai toti romanii care pleaca la ce se sreduce democratia orriginala si statu de drepturi de la si de pe langa varfuri, caci la complicitati suntem maestri.. dai in unul tipa juma de natiune, ca are si Dansul drepturi domnee!
Ceea ce ar putea fi un pamflet nu ramane decat o rastalmacire a experientei si viziunii unui politolog consacrat care va fi actual oricand in cadrul acestei politici prezumat democrate; trist fara explicatii.

 

Acolo unde se refera comentariul,

este o lupta ca la Exatlon, de pe Kanal D. Iohannis este accidentat. Deocamdata Dragnea este un fel de Giani Chirita, tine echipa in frau, este veros si tenace, este obraznic. De asa om are nevoie tara, dar cu caracter din tabara celor cinstiti si onorabili. Nesansa noastra este ca el domneste in tabara celor nelegiuiti, a celor imbogatiti peste noapte, totii sunt niste iliescieni veritabili. PNL-ul , sunt ca cei de la "Razboinicii", schiopata, se ceareta are pe acolo multi lenesi, multi Bogdani, iar echipa lui Giani (Dragnea), se afla in superioritate.

 

de ce este aceasta situatie

PSD a fost votat de romanii cu salarii mici (sub 1500 lei net) pe care patroni ii muncesc la maxim si nu le trec intreg salariul pe contract (plata la gri) sau muncesc la negru, romanii cu pensii mici (sub 1000 lei), de bugetari, someri, persoane fara job, romanii fraieri sau cu interese ascunse fata de tara, si de romanii nationalisti care considera ca NATO, SUA, Uniunea Europeana isi bat joc de ROMANIA.

cam 80 la suta din populatie

cam asta e populatia romaniei ma rog plus cateva milioane de minori ,cei descrisi de tine mai sus,mai sunt cateva sute de mii de corporatisti,multi dintre ei habar nu au pe ce lume traiesc,si cateva peste o suta de mii de patroni mici si mijlocii,smecheri, care bazeaza afacerea pe salariile mici platite angajatilor si pe taxele mici pe care doresc,si care slava domnului acum incep sa ramana fara angajati,hahaha,deci ce nai ba discutam pe aici ,romania=PSD forever,in rest povesti

pai si de ce

au votat astia pesedeau ???
Ca pesedeaua conduce romania de 6 [sase ] ani minus anul ala cu ciolos ,cand tot ei decideau ca erau safii parlamentului .
nu mai spun de anii cu iliescu [ 10 ani] , de anul cu boc ,de anii aia cu tariceanu [ doi] . deci 10 +1+2+5=18 la guvernare .
cum poti sa mai astepti ceva de la banditii astia ???

corect!

presedintele,subiectiv,fricos,a tinut mai mult la camasa lui....
boborul ignorant se ...complace cu penali in varful societatii!
indiferenta,lasitatea,lipsa de cultura,saracia,
promoveaza zeflemisti,tupeisti,corupti,incompetenti!
aceasta este romania!
culmea din atata amar de natiune nu se mai gaseste nici un balcescu!
rusinos!

padrone taica, cand incepi cu sudistii... esti tare tare

stramb !
Nu stiu de ce tot o dati voi cu sudistii la negativ, ca doar cand sudistii au iesit in strada s-a vazut...
Eu nu vreau sa comentez cam ce fac hardelenii cu centura groasa, gen Timis, Boc si altii.. dar nu pot sa nu remarc ca mai ieri, cand boc-ul era pe scaun inalt, prin orasul lui Bucur, vedeam la doua masini de bucale una de cluj...
De ce veneau ai hardeleni cinstiti, la sudistii astia asa de prapaditi ?
In decembrie 89 daca ai sudisti nu ieseau in strada, ai idee ce se intampla ?
In ianuarie 2017 voi hardelenii ati facut un fasss mare in timp ce noi sudistii eram cu sutele de mii in strada..
Ieri venirati patru in capitala cu masinuta (ca nu ereati deloc afectati de vremurile grele de pe drumurile noastre, fiind curati ca lacrima) dara sudistii facura miting mare..
Cati ati fost la Cluj si in toate lacalitatile din ardeal si banat, numeric sub 10% din cati am iesit noi sudistii in strada..
Cred, ca statistic nu s-a facut vre-o vorbire, ca din 10 lei dati pt autostrazi, 7 au fost cheltuite pe autostrazile din hardeal, alea ce se tot surpa... si asta in conditiile in care noi sudistii producem al mai mare venit din tara !
Hai nu va mai laudati cu ceea ce nu faceti !

s-a ajuns aici pentru ca urmasii pcr si odraslele,care...e multi,

isi apara interesele,prostimea...saracia,iar desteptii care mai rationeaza,stau pe tusa si se scarpina,ca sa nu scriu...se scobesc!
sarman bobor!

nea

gurgui ai dreptate , astea sunt discutii fara rost .ardeleni olteni moldoveni .
pe mine ma doare sufletul ce in urma a ramas moldova ,izolata total ,neconectata la UE nici pe sosea nici, pe calea ferata dar cand citesti comentariile de aici ale unor moldoveni -pilula hamurapipi ...te gandesti ca si merita soarta [cu parere de rau pentru oameni deosebiti ca primarul iasului] .

Alooo...Este incredibil cat de tare pot critica...

romanii...Romanii nu au iesit sa voteze si acum vor ca un singur om sa scoata castanele din foc cu mana lui...pentru ei...Pentru ei care nu au catadicsit sa isi miste fun.ul si sa mearga la vot...Cine e vinovat ptr asta???...Iohannis???...

doamna ene , intrebari cu raspunsul dat .

domna ene ,cand are ea o obsesie pai are ,[eu nu zic ca e de rea credinta]
liberali veneau cu o propunerea de PM [X Y Z], nici nu conteaza ,se face majoritatea pnl +usr+minoritati+udmr+pc +...alde .
fara alde nu e majoritate, iohanis a mai incercat cu tariceanu [stiti raspunsul si ironiile lui tarlici] .
orice om cu mintea intreaga stie ca ar fi fost o catastrofa de imagine si la alegerile viitoare pesedeaua =60% SINGURA .
-o respinge pe ciuscareasa vasilica ...si ce daca , venea fifor sau stanescu sau olguta sau ....care era castigul asa sa si arate iohanis muschii.
ba ganditri cu mintea ca ciuscarul va mai pacalit odata ,cu un an inainte de alegeri vine ciolos si i se da munitie pesedelei ,ca daca erau ei ,ce faceau ei [o****]

...caci in situatia lui dragnea si tariceanu mai sunt multi

in partid sau pe ogoare,care isi apara minciunile si furaciunile;iar restul fluiera si isi vede de propria ograda!
de aceea n'are ursul coada,vulpea prea lunga si romanul ramane primitiv!

Interesant e ca s-au lansat atacuri

asupra institutiilor publice, adica a politicienilor fara ca autoritatile care trebuiau sa asigure paza sa intervina si sa faca aducerea in fata justitiei.
Aceste atacuri au venit inclusiv din partea unor personaje angajate in sistemul bugetar, din sistemul de justitie sau al serviciilor secrete. Ce sa intelegem, ca se poate atenta la siguranta nationala fara a exista nicio aducere in justitie? Au fost inclusiv instigari din partea altor state la subminarea puterii politice iar cei care au facut-o si-au pastrat functiile.

 

Daca, totusi, exista un plan genial?

Excelente ideile exprimate aici de d-l Alexandru Gussi. Nu am vazut niciodata o descriere atat de exacta a atitudinii presedintelui. Insusi presedintele ar trebui sa o citeasca, pentru a-si limpezi ideile, in primul rand despre sine.
Uneori imi este mila de presedinte care, avand un fel de a fi mai aparte si idei mai rigide despre conduita, despre legi, ii aduce la exasperare pe cei care l-au sustinut.
Mie mi-a fost mila chiar si de actualul ministru al Invatamantului care a fost batjocorit si umilit in cea mai glorioasa zi din viata lui, desi la varsta asta, exprimarea defectuoasa s-a imprimat definitiv.
Dar, in momentele extrem de importante, cand ocupi o functie vitala pentru societate, trebuie sa cantaresti. Ministrul trebuia sa se intrebe daca are capacitatea de a intelege Invatamantul in toata complexitatea lui, nu sa se bucure ca a intrat in cercul puterii, stiind ca ii devine instrument.
Presedintele, cand are de ales intre ce ii foloseste lui si interesele tarii, este obligatsa aleaga interesul tarii. Nu stiu cum a ales, dupa toate aparentele a ales gresit sau nu ni s-a explict, ceeace e tot o greseala. Daca, totusi, exista un plan genial care trebuia tinut secret, imi cer scuze anticipat.

.....

Premierul Victor Ponta l-a atacat duminică seara pe președintele Traian Băsescu spunand că acesta a semnat numirea Alinei Bica la conducerea DIICOT după ce refuzase alte propuneri. Mai mult, Ponta a subliniat că problemele legate de retrocedări au inceput cu primul mandat al presedintelui in exercitiu, iar abia acum, la finalul mandatelor acestuia, pot fi aflate, scrie Mediafax.

Intrebat la un post TV cum s-a ajuns la numirea Alinei Bica la sefia DIICOT, Ponta a răspuns că a existat un numitor comun intre el, care detinea la acel moment functia de ministru interimar al Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si presedintele Traian Băsescu, care a semnat numirea acesteia după ce refuzase alte propuneri.

"Atunci eram intr-un blocaj legat de seful DNA, procuror general si sef DIICOT, au fost mai multe persoane propuse la un moment dat, selectate de fostul ministru al Justitiei, de doamna Pivniceru - unii dintre ei, cum a fost domnul Nitu, de exemplu, altii, propusi de CSM, altii, propusi chiar de către colegi, procurori – si a fost un numitor comun intre cel care trebuia să facă propunerea - eu eram ministrul Justitiei in perioada aceea - CSM, care trebuia să dea avizul – dacă nu mă insel a dat un aviz unanim, deci inseamnă că nici ei nu stiau, eu cu atat mai putin, că nu stiu ce a făcut doamna... – si presedintele, care a semnat după ce refuzase alte propuneri făcute de doamna Pivniceru pentru respectivele functii", a spus Ponta.

El a sustinut că nu avea nicio informatie cu privire la eventuale fapte de natură penală comise de Alina Bica.

"Dacă n-avea CSM-ul si presedintele tării, vă dati seama că eu nici in mod legal n-aveam cum să am acces", a arătat Ponta.
El a sustinut totodată că desi fenomenul retrocedărilor ilegale a inceput in 2005 si au fost făcute nenumărate sesizări autoritătilor competente, abia acum apar informatiile despre problemele privind retrocedările, mai scrie Mediafax.

"E un fenomen din 2005, nu e 2011. 2010-2011, a fost exact cand era sărăcia mai mare, coruptia era mai mare. Fenomenul a inceput prin Legea 247/ 2005, in primele luni ale mandatului Băsescu, si, in sfarsit, trebuie să plece domnia sa ca să putem să aflăm cat de multe lucruri", a afirmat Ponta.

Premierul a mai spus că, in această perioadă, miliarde de euro, prin proprietăti si actiuni la Fondul Proprietatea, "s-au scurs" in străinătate, iar mostenitorii indreptătiti rareori au putut beneficia de retrocedări.

Dar Constitutia unde e ?

Presedintele Iohannis se gaseste intr-o situatie similara cu cea a Regelui Mihai in fata guvernului Groza! Atunci Regele a apelat la greva caci alta solutie nu avea! Si desi avea sustinere populara,mai mult nu a putut face caci guvernul Groza aplica legea cum vroia muschii lui,iar opozantii nu au putut sa faca altceva decat sa protesteze! Inclusiv in strada,iar guvernul a mers inainte pana la abdicarea Regelui! Vrem sa ajungem tot acolo,ca PSD sa preia intreaga putere? Acum de bine de rau putem sa votam democratic,ideea este ca sa VOTAM!Asa ca inca 3 ani protestam in piata caci alta solutie democratica nu e !Succes!

Ziaristul nu stie nica...Iohannis si Dragnea au avut negocieri

politice din care a iesit remiza...Tu o pui pe Vasilica Pakistaneza prim ministru si eu nu o ating pa Codruta...De curand a zis Codruta ca nu demisioneaza si nimeni nu a cracnit in front...asa ca...Asa ca lupta pe Justitie va continua...Pakistaneza si PZD vor incerca sa acapareze Justitia,iar Iohannis,Luluta si Strada vor incerca sa ii impiedice...Insa in lupta asta interna Presedintele are un As in maneca...Europa si USA...Presedintele va castiga lupta cu Daddy si Motocicleanu pana la urma...Si stiti de ce???...Fiindca Occidentul o sa intervina...doar suntem in Uniunea europeana...Alooo.........

Total de acord cu tine.

Multi bat campii aiurea, inclusiv doamna IED. Daca era asa de mare politiciana, care le stie pe toate, de ce nu se baga ea acolo la conducere sa ne arate ea cum se face? Este pentru ca la critica toti sunt buni, dar cand e vorba sa si faca ceva, isi prind urechile deoarece scapa din vedere o multime de detalii fine care nu se vad cu ochiul liber dar care fac parte din "the big picture". Se arunca repede sa traga concluzii. Ma rog, pe ziaristi ii inteleg, au nevoie de acte fierbinti pe scena lumii ca sa aiba despre ce scrie. Daca nu apare nimic nou, incep sa scrie editoriale si fac analize, care uneori nu sunt decat o salba de ineptii.

Desi Constitutia si legile europene

garanteaza proprietatea intelectuala si asta in urma votului cetatenilor, vedem legi BigBrother de supraveghere in masa. Aceste abuzuri si incalcari ale vointei poporului apar apoi ca normale la ascultarea inclusiv a politicienilor.
Membrii serviciilor secrete care au incalcat Constitutia, tratatele internationale sunt deasupra legii?

 

Serios?

Păi legile despre care vorbești cine le dă? Nu cumva Parlamentul ales democratic? A cui e comisia de control a SRI? Nu cumva tot a Parlamentului? Dar cocoțarea incompetenților in posturi ministeriale? Și ce-are proprietatea intelectuala cu prefectura? Intreb și eu...

Iohannis s-a autosuspendat.

Din ce in ce mai mult psd-ul face zid in fata celor care il ataca pe Iohannis.
Ma intreb daca urmatorul candidat la presedentie al psd nu va fi chiar Iohannis?

 

cu siguranta,va fi candidatul psd si o merita din plin,dar mai

are de semnat,o hartiuta....stii care ????

Mai stii?

Desi, cred ca s-a plictisit de Cotroceni.

Faceti ce stiti mai bine: aruncati "fumigene"

1. Basescu a mers in Senat la brat cu Tariceanu sa voteze OUG 13 Iohannis si strada insa au opus #rezistenta, coruptia ucide le-a spart mufa!
2. Basescu, Dragnea si Tariceanu incearca sa preia controlul asupra justitiei prin o serie de modificari a legilor justitiei. Tot Iohannis si strada insa opun rezistenta si la aceasta manevra (le va sparge mufa si de data aceasta impreuna cu Comisia de la Venetia;)
3. In lumina celor de mai sus, orice alianta a Presedinelui Iohannis cu Basescu-Tariceanu si Viktor Orban (Urdareanu are precis o inregistrare) va discredita eforturile sale de modernizare a societatii romanesti. Veti bajbaii in continuare in intunericul ultimilor 28 de ani. Se pare ca aste este de fapt ce urmariti: ii tineti pe romani in bezna sa puteti voi fura! Fumigene si praf in ochi cu "raul cel mic" vs raul cel mare, etc. Ajunge!
https://www.caleaeuropeana.ro/miscarea-va-vedem-din-sibiu-organizeaza-un-flash-mob-in-fata-parlamentului-european-pentru-a-atrage-atentia-asupra-situatiei-din-romania/

https://www.caleaeuropeana.ro/protestele-din-romania-subiectul-unei-expozitii-de-fotografie-in-parlamentul-european/

Mai trista e lipsa de reactie a structurilor de contraspionaj

Cand se observa cum ambasade straine transmit ordine unor agenti aflati in sructurile de ancheta, servicii secrete, justitie pentru a preciza tintele care deranjeaza si apoi sunt lansate anchete impotriva lor.

 

:)))...Cozmine,prea abuzezi de filme americane,cu NCIS ! care

contraspionaj,ala condus de catre Klemm ????

Problema nu e cum transmite Ue

ca nu se face justitie, ci ca justitia a avut o directie gresita, impotriva institutiilor sau fostelor institutii romanesti reprezentate de politicieni.

 

Pe bune?

Chiar și impotriva fostelor instituții? Care? Sfatul Domnesc sau Adunarea Boierilor? Și cand a zis UE că nu se face justiție? Intreb și eu... Poate trăim realități paralele. In a mea UE laudă justiția și lupta anticorupție din Romania și cere să rămană așa cum e.

Chiar si acum o mie de ani

in feudalism, boierii erau deasupra legilor.

Faceti-i un bine lui dragnea

si puneti-l la odihna in inchisoare , unde ii este locul, mai repede, ca se epuizeaza, saracul.

 

Reactivarea PDL

Dupa ani buni in care au stat ascunsi sub frunzisul uscat al padurii politice, sustinatorii lui Traian Basescu ies ca ghioceii la lumina, anticipand primavara electorala ce va sa vina. Tactica lor e simpla: De ce sa atace furibund PSD, groparul lor traditional, care oricum se erodeaza prin propriile greseli, cand il pot ataca pe Klaus Iohannis care e in trend si, vrand-nevrand are o popularitate constanta mult mai favorabila? Nu mare mi-ar fi mirarea sa vad o dezertare in masa din PNL si migrarea catre PMP, partid care ar putea clama in felul acesta majoritatea dreptei. Pe fondul nemultumirilor sociale acumulate pana in 2019 s-ar putea sa asistam la o restructurare serioasa a eshichierului politic. Sa nu uitam ca intelegerea si memoria faptelor politicienilor nu sunt punctele cele mai tari ale electoratului romanesc...

 

Iohannis s-a conformat

situatiei actuale din politica romaneasca si prin numirea noului guvern a evitat o criza majora . Cine il critica pe Iohannis trebuie sa ia creionul in mana si sa scrie pe harte nr. 282 de atatea ori pana va intelege ce alternativa exista . Iohannis a cerut romanilor sa iasa in strada si sa protesteze impotriva amputarii Justitiei si nu sa dea Guvernul Tudose jos . Programul Catastrofa al aliantei psd-alde ne va confirma ca : " Fiecare pasare pe limba ei piere "

 

@nic-mar

Cam asa stau lucrurile !

privind strict episodul impricinat, da presedintele a actionat

corect.
Dar cu cat ne departam mai tare de subiect, scena politica adica, pentru a avea o imagine de ansamblu, tabloul devine confuz pana la opac, daca avem in vedere calitatea democratica aferenta unei analize atat de complexe.
Drept pentru care introducem adesea constantele cele mai apropiate propriei personalitati, motiv care explica confuzia generalizata; dar daca fortam limitele intelegerii personale la modul abstract general(de pilda de ce nu mai construim drumuri) putem ajunge la adevaratul motiv al democratiei care este.
Adica mie ce-mi iese ca initiez si pun in aplicare un proiect atat de necesar, dificil si complex de expansiv: costul supradimensionat plus implicatiile economice aferente; mie trebuie sa-mi iasa ceva pentru ca shpaga este deja institutionalizata iar implicatiile economice firesti sunt directionate dupa acelasi principiu spagar prezent care reduce intreg proiectul la spaga, intr-un final. Motiv pentru care am redus investitiile deoarece am descoperit alte metode de sifonare care nu mai necesita realizarea.. trist si real din pacate,
Deci da, Johannis s-a conformat fara sa se implice, opozitia la fel, noi asisjderea, noroc ca mai suntem in UE si NATO, inca!

Multi vede,putini cunoaste!

E plin spatiul public,mai ales pe internet, de opinii politice izvorate direct din cei 10 ani de conducere basista! Asa cum bine remarca stimatul Gussi sunt multi oameni cu expunere publica, la care te-ai astepta la logica si obiectivitate,dar care sunt in evident derapaj ,in legatura cu atributiunile constitutionale ale presedintelui Romanie si a modului de conduita pe care presedintele Iohannis a promis ca il va respecta! Nimic din cele de mai sus nu-i permitea sa refuze singurul candidat de PM care avea in mod evident si concret sprijinul parlamentar pentru a fi validat! Chestia abuziva inventata de Basescu cu "dosarul de cadre" nu functioneaza intr-o societate democratica,ca si evaluarea de competente inerent subiectiva,facuta de orice institutie neacreditata legal pentru asta!problema de fond a socitatii romanesti e ca nu doreste si nu realizeaza ca .pentru a fi o democratie consolidata,trebuie ca sa respecti legile! fiecare cetatean si societatea pe ansamblu!Asa ca atat timp cat PSD va detine puterea politica legal,in urma votului a 18% din cetateni,acestia vor impune drumul Romaniei in lume! iar cei de pe tusa ,care nu au binevoit sa-si exprime votul vor protest in gol si vor spera degeaba ca presedintele Iohannis ca calce legile constitutionale ca sa faca ce nu au facut ei : sa dea jos guvernul PSD! El cel mult poate incerca sa limiteze ,cat poate constitutional si il sprijina CCR,sa atenueze abuzurile,dar mai mult nu ! Asta e pana la noi alegeri,degeaba se bat cu caramida in piept basistii caci solutii nu sunt ! LEGALE!

arting , băiete , tu n-ai citit articolul !!!!!

Vine un pocnitor de călcaie devotat ca acest Alexandru Gussi, care nu indrăznea să respire cand se trezea matrozul si trantea usile prin Cotrocenii personali și dă de toți pereții cu Werner . Buuuun! Păi a dat de toți pereții și cu USR ! - http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/alexandru-gussi-pe-usr-daca-ai-20-de-ani-nu-ai-inima-daca-nu-i-crezi/ . Ș-atunci ? Ce să crezi la domnul Gussi ? Că Werner e autosuspendat că nu s-a luat la trantă cu betoniera PSD . Dar nu dă soluții despre ce ar fi putut produce Werner ca să ii zgarie pe pesedei măcar la gleznă . NADA ! Dă doar de pereți cu el . Avand in vedere că interviul e produs de Constantin Răcaru , este clar de ce nu există deviaționism in spusele moseurului Gussi de la gena băsistă , admirația extaziantă in care trăiește de cand a fost cosilier de stat la Cotroceni in regimul de tristă amintire care a devalizat Țara și a băgat-o intr-o criză politică perpetua , după ce a resuscitat pesedeul , făcandu-i respirație bușon la bușon și facandu-i intravenoase , pana s-a ridicat din groapa in care il dusese Adrian Năstase . Regimul ăsta , pe care il admiră Gussi , impreună cu Răcaru , e regimul lui Don băseluță , fie-i țărana ușoară de regim greu ce a fost cu neamul romanesc . Dar ăștia doiadmiratori băsiști uită că in momentul cand don băseluță a fost suspendat , la degetul lui cel mic erau toate serviciile , toate deneaurile , bașca jumate minus 5 din parlament - incă nu inventase perdeluța , iar nuți nu candida să-i fure ciolanul buldogului . Deci , don băseluță avea cu ce să se bată cu armada uselistă , nu ca Werner singur cuc și cu sergentul zece .

Deci , musiu Gussi , dă tu o soluție : ce ar fi putut face Werner , fără să incalce Constituția ? De viteji cu capu-n colțuri , e plină Țara . Internetu-așijderea , ziare.com are cea mai completă expoziție de zomboței care au un extaz orgasmic cand Madam Ene renunță la schimbarea de sex și trantește vreun titlu cu roșu , plin de platitudine și de chemări strămoșești cu adeneu comunist , de-ale lui Roaită , să sune sirenele in Piața Victoriei , că vin ăia 6-7 care ucid corupția și se jură că nu mai fură , dar iau fonduri oengiste de la Soros . Și-a găsit Țara asta niște lideri de opinie , de bubuie integritatea in buzunarele lor dolofane .

Mie chiar nu-mi mai pasă de Werner , de ce face Țara sub pesedeu nici atata , dar mi-e scarbă și silă de ipocrizie . Oricine poate să manifeste pentru sănătatea morală a Națiunii , dar nu niște fanatici care i-au ***ățat cu devotament mătreața de pe umeri lui don băseluță , iar acum , după ce au susținut cu abnegație și determinare cel mai infam regim din ultimii 14 ani , să aibă tupeul nemăsurat să imi dea mie cu rigla peste dește că nu cred in buna lor credință . Nu cred , BĂĂĂĂ ! Oameni de nimic , pornind de la Liiceanu și teminand cu Tăpălabă .

"E usor...

a scrie versuri/Cand nimic nu ai a spune/Insirand cuvinte goale".
Si xcam care erau alternativele legale ale presedintelui ? Acuzam doar asa, ca ne pare noua ca suna bine ce zicem ! Pacat ! Hai sa vedem ce s-a intamplat cu reglementarile legale in timp si apoi sa vedem daca intelegem ca de fapt ni se ingradesc usor si pe nesimtite drepturile noastre, a simplilor cetateni votanti si pana la presedintele tarii. Mai stiti cum au mutilat atributiile presedintelui cei "322" ? Haideti sa vedem problema si apoi efectul!

 

Domnule, te respect pt fotografia acelui mare roman ce a

faptuit prima UNIRE, dar cu tot respectul, eu cred ca al neamtz, nu are sange in instalatzie, altfel ar fi reactionat in vre-un fel... Faptul ca EL este de acord cu tot ceea ce propune Dragnel, fara sa cracneasca si se pune pe semnat la secunda doi denota ca este o facatura lasa !
Imi amintesc ca in istorie un Carol al II-lea dadea Ardealul fara lupta, ca oricum nu aveam spor impotriva panzerelor nemtilor... In schimb polonezii au atacat cu cavaleria panzerele nemtzesti, murind dar aparandu-si glia !
Nu am simpatizat niciodata pe Basescu, dar cred ca acesta nu ar fi semnat la secunda doi numirile vioricilor, nici daca era amenintat ca i se va taia gatul... Gasea EL un motiv sa il puna la punct pe Dragnea.
Iohanis a actionat ca un las , ca un individ ce nu-i pasa nici de tara, nici de poporul asta !
Si atunci poporul asta, cand vede ca opozitie nu-I, presedintele ii semneaza toate dorintele lui Dragnel, al popor ce sa zica ?
Vorba lui nea Iancu: Eu cu cine votez ?

apropo de respect si judecata "tare tare stramb"a

referirea mea la sudisti era o forma usoara de replica la atitudinea semnalata deasupra mea in repetate randuri; apoi poti sa respecti pe cineva fara sa-l simpatizezi sau macar sa-l intelegi, ceea ce ar conduce la un minim dialog pentru clarificare.
Dar d-ta, in virtutea varstei, mi-ai taiat-o fara drept de apel; asta este, nu moare nimeni, doar ramanem cu impresii gresite. Iar critica, simpatia sau cugetarea referitoare la neamt, la Basescu sau la popor sufera de o oarecare partinire pentru ca ne lipseste cultura democratica.
Si da, inclin sa cred ca aveti dreptate in ceea ce-l priveste pe neamtul actual si pe fostul presedinte, dar indiferent de parere, ceea ce se vede cu ochiul liber este faptul ca toleram excesiv descurcarela la mai toate nivelurile sociale, platim regeste o haita functionari ca se descurce la nivelul functiilor avute si ne vaitam ca nu ne ajuta nimeni sa scapam de descurcareala evoluata institutional.
Momentan soliditatea democratiei este data de solidaritatea celor defavorizati de institutiile platite aproape ca-n occident: cei mai multi defavorizati se descurca, iar cine nu poate, pleaca; asta in timp ce institutia evolueaza spre opulenta vizibil in acordul sonor sau tacit al multimii. Dar criticam la maxim efecte, caci cauza inseamna implicare si responsabilitate.

Cand unui pfa ii vin taxe de 10.000 lei

Nu cred ca e vorba de justitie ci de salariul minim care e prea mare si s-au dublat cu el taxele.

 

Cand spunem că presedintele Iohannis a acceptat numirea

d-nei Dăncilă de frica suspendării, ii facem un proces de intentie. Decizia a fost corectă: a tinut seama de votul popular, de faptul că si azi populatia ar vota tot cu PSD, de riscul declansării unei crize politice cu efecte destabilizatoare asupra intregii tări. In acest moment cel mai bun mijloc de a convinge votantii PSD că au fost indusi in eroare de promisiuni populiste, care nu pot fi indeplinite, este să lasi acest partid să guverneze asa cum o face, catastrofal. Persoanele cu temperament sangvinic sau coleric il indeamnă pe Iohannis să ia decizii iuti, la manie, insă temperamentul său calm, echilibrat, puternic este mai potrivit omului politic.

 

stef...Presedintele face ce vrea Poporul...Poporul nu stie ce

vrea sau doarme in fata Latrinei3...Asa ca toti sunteti multumiti!
Ce mai vreti????
O tara ca afara???? ......ma faci sa rad!

nepotu' lui taica Soros

De unde *** găsiți toți alogenii ăștia soroșiști?

"Alexandru Gheorghe Gussi s-a născut la data de 28 mai 1974, in municipiul București. (...) De asemenea, a fost bursier al școlii doctorale in științe sociale din București - agence universitaire de la francophonie (1998-1999) și bursier al Open Society Institute- New York (2003-2004). "

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor