CSM a decis in unanimitate sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si Iohannis

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 11:11
30590 citiri
CSM a decis in unanimitate sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a prezidat, miercuri, sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, unde s-a stabilit, in unanimitate, ca ordonanta Iordache adoptata de Guvern, marti noapte, pe furis, sa fie atacata la Curtea Constitutionala.

Seful statului a vorbit in termeni extrem de duri despre gestul miselesc al Guvernului: "E inadmisibil, inacceptabil, un scandal, o bataie de joc! Nu se poate ca Guvernul sa adopte noaptea o ordonanta de urgenta intr-un domeniu atat de sensibil. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila!".

Procurorul general a atras si el atentia ca derapajul constitutional este unul foarte clar, asa ca Avocatul Poporului trebuie sa conteste ordonanta la CCR. Ciorbea a transmis, insa, ca el nu poate face nimic pana cand masurile nu intra efectiv in vigoare. Iohannis urmeaza insa sa aiba o intalnire si cu Ciorbea, la ora 12:00, urmand sa vedem cu ce argumente vine Avocatul Poporului in sustinerea afirmatiilor sale.

Inceputul sedintei CSM a fost astfel marcat de contre si dezbateri pe proceduri, nefiind clar cine pe cine invita sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu ordonanta Iordache. Mai mult, presedintele CSM, Mariana Ghena, habar nu avea ca ordonanta a fost deja publicata in Monitorul Oficial.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele declaratii de la CSM:

11:11 - Iohannis urmeaza acum sa se intalneasca, la ora 12:00, cu Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

10:40 - Sedinta s-a incheiat intr-o nota optimista. Judecatorul Mihai Andrei Balan s-a aratat convins ca si de data aceasta se va gasi cea mai buna cale pentru a fi aparate libertatile si drepturile cetatenilor.

"O nota pozitiva in toata aceasta situatie. Istoria ne-a invatat ca Justitia a avut destule obstacole de-a lungul timpului sa garanteze drepturile si libertatile cetatenilor si de fiecare data a gasit mijloacele sa le apere. Sunt convins ca si de data aceasta vom gasi mijlocul eficient, legal, prin care sa stabilim linistea in societate", a conchis magistratul.

10:38 - Vot in unanimitate la CSM: Consiliul va sesiza la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta pentru modificarea codurilor penale.

10:24 - Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca a convocat miercuri dimineata Colegiul Director al institutiei pe care o conduce pentru a analiza "consecintele si riscurile" pentru activitatea procurorilor, rezultate din adoptarea de catre Guvernul Grindeanu a ordonantei de urgenta privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.

"Va trebui sa identificam solutii legislative alternative in toate dosarele", a spus Kovesi, care a calificat situatia din prezent ca fiind "revoltatoare", afirmand ca e vorba despre "o ordonanta cu dedicatie".

"Adoptarea acestor modificari va lipsi de relevanta lupta anticoruptie din Romania", a mai spus ea.

10:13 - Presedintele Klaus Iohannis a plecat de la sedinta CSM dand asigurari ca toti membrii CSM si-au declarat solidaritatea cu presedintele Consiliului, care este hotarat sa sesizeze CCR pentru un conflict intre institutii.

"Vor discuta in continuare asupra detaliilor, eu plec multumit de aici, fiindca am putut sa constat in primul rand o solidaritate in interiorul CSM, si, din discutii, am putut sa aflu ca, practic, intreg sistemul e de partea CSM. Justitia din Romania e independenta, iar magistratii sunt indignati de felul in care Guvernul a tratat aceasta chestiune, modificand Codurile Penale noaptea, fara aviz", a spus presedintele.

Intrebat care e solutia, Klaus Iohannis a raspuns: "E important in primul rand sa vedem ca exista acest conflict si sa fie sesizata CCR, dupa care CCR cu siguranta are libertatea sa decida, dar inclusiv sa anuleze acest act normativ".

"Problema este ca in acest fel nu se poate proceda intr-un stat de drept. Romania este si vrea sa ramana un stat de drept, daca Guvernul nu intelege, se vor face pasii necesari. (...) La un moment dat, Guvernul va trebui sa dea socoteala si sa explice de ce a procedat asa", a mai spus seful statului.

10:11 - Presedintele PNL Raluca Turcan a declarat ca dizolvarea Parlamentului nu se poate realiza atat de usor si ca, inainte de toate, ar trebui ceruta demisia Guvernului.

"'Jos Parlamentul!' nu se poate realiza atat de usor. Daca vrem sa ajungem mai usor la dizolvarea Parlamentului, la alegeri anticipate, ne uitam intai la Guvern, cerem demisia Guvernului", a aratat ea.

09:32 - Ciorbea tocmai anunta ca Avocatul Poporului nu poate bloca ordonanta pana cand nu intra in vigoare.

09:29 - Se discuta si faptul ca Avocatul Poporului sa sesizeze la CCR ordonanta. Iohannis anunta ca o sa-i faca o vizita astazi lui Victor Ciorbea.

09:23 - Presedintele CSM tocmai a spus in sedinta ca ar trebui sa astepte publicarea ordonantei prin care sunt modificate Codurile Penale in Monitorul Oficial. Ghena nu stia ca acest lucru s-a intamplat azi noapte in jurul orei 01:00, cam la aceeasi ora la care CSM a dat un comunicat in care a condamnat masurile anuntate de Iordache.

09:22 - In inceputul sedintei CSM, Iohannis le-a cerut magistratilor sa sesizeze Curtea Constitutionala.

"Am decis sa particip la aceasta intrunire ca sa aflu opinia dvs si sa hotaram impreuna cum se poate continua. Singura cale pe care nu o accept e sa nu facem nimic. E o ofensa adusa Justitiei si dvs raspundeti de independenta Justitiei si eu cred ca ea a fost si este incalcata prin astfel de comportament din partea Guvernului in mod grav.

Parerea mea este ca trebuie luata atitudine nu doar declarativ, ceea ce banuiesc ca unii dintre dvs o vor face, ci si institutional. Primul pas e sesizarea CCR, pentru ca e un conflict constitutional. Acest lucru vi-l propun, dar nu vreau sa vi-l impun", a spus Iohannis, care a cerut suplimentarea ordinii de zi cu acest punct.

A urmat un sir de pase in care si presedintele a fost invitat sa sesizeze CCR si tot asa, neajungandu-se la o solutie clara in timpul in care sedinta a fost transmisa in direct.

09:20 - Sedinta a inceput si e prezidata de Klaus Iohannis, insa de 10 minute sunt discutii tehnice despre cine pe cine invita sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu ordonanta legile lui Iordache.

09:00 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul CSM: "E inadmisibil, inacceptabil, un scandal, o bataie de joc! Nu se poate ca Guvernul sa adopte noaptea o ordonanta de urgenta intr-un domeniu atat de sensibil. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila!".

08:56 - Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a sustinut, miercuri, referindu-se la adoptarea de catre Guvern a OUG de modificare a Codurilor penale, ca poporul roman are "o problema cu valorile morale".

"Cred ca noi, ca popor, avem o problema cu valorile morale si cred ca ar trebui sa ne gandim foarte serios spre ceea ce vrem sa ne indreptam", a spus Cristina Tarcea, la intrarea in sediul CSM.

Ea a precizat ca va face o statistica a dosarelor aflate pe rolul ICCJ care vor fi afectate de actul normativ adoptat de Guvern. Totodata, ea este de parere ca pentru Guvern nu a contat niciodata punctul de vedere al CSM.

"A fost trimisa CSM o solicitare prin care se cerea avizul, dar fara a se mentiona ca va avea loc o sedinta de Guvern aseara sau in dimineata asta. (...) N-a contat niciodata punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, lucru care cred ca ar trebui sa se schimbe, pentru ca, daca se doreste o consultare reala, in primul rand, un punct de vedere avizat nu-l pot da decat specialistii", a mai spus Tarcea.

08:50 - Procurorul general Augustin Lazar a atras atentia ca derapajul constitutional este unul foarte clar, asa ca Avocatul Poporului trebuie sa conteste ordonanta la CCR.

08:47 - Mariana Ghena, presedintele CSM, a declarat la intrarea in sediul institutiei ca acum, dimineata, a aflat ca seful statului va veni la discutii si ca, desigur, el va prezida sedinta.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Iohannis ordonanta Iordache CSM , #Liviu Dragnea