Klaus Iohannis - imposibila concesie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 06:17
15294 citiri
Klaus Iohannis - imposibila concesie

La doua zile dupa victoria categorica in alegeri, odata cu prima iesire publica a presedintelui Iohannis, PSD pare a incepe aterizarea in realitatea politica, o aterizare deocamdata intr-o pozitie ce pare mai degraba defensiva.

Klaus Iohannis a facut ceea ce cred ca era absolut logic si de asteptat sa faca. A invitat partidele la Palatul Cotroceni pentru consultari si a reiterat criteriul de integritate impus pentru desemnarea premierului inca dinainte de inceperea campaniei.

Mai mult, dl Iohahnnis a tinut sa precizeze ca acest criteriu nu depinde strict de Legea 90/2001, care interzice unui condamnat sa fie membru al Guvernului: "Criteriile de integritate le-am enuntat inainte de campania electorala ca sa fie cunoscute si sa nu avem discutii dupa. Nu am conditionat criteriile de integritate de nicio lege. Dar da, legea exista din 2001 (...) Nu discutam acum despre aceasta lege, e o chestiune secundara".

Si ca sa nu existe niciun dubiu, presedintele a reluat decizia si in fata ambasadorilor UE acreditati la Bucuresti.

Am spus-o de mai multe ori, nu cred ca presedintele putea sa renunte la acest criteriu fara sa se autoanuleze. L-a repetat de atatea ori si atat de apasat, incat o reevaluare ar fi insemnat sa se autocondamne la irelevanta, nu numai in perspectiva alegerilor din 2019, ci si a restului de mandat. Practic, aceasta cedare ar fi alungat de langa presedinte nucleul sustinatorilor sai.

Mai mult decat atat, insa, in degringolda din tabara antiPSD, presedintele isi consolideaza pozitia de aparator ferm al Justitiei si integritatii, ultima reduta.

In fata acestei declaratii ferme, PSD alege calea temporizarii: nu se duce la aceasta runda de discutii. Daca Liviu Dragnea era ferm hotarat sa se impuna ca premier, nu vad niciun motiv pentru care PSD nu se ducea la Cotroceni cu aceasta propunere clara.

Ce poate astepta Liviu Dragnea?

Oficial, constituirea noului Parlament, dar aceasta este o chestiune formala. Mai precis sa vada daca face majoritate absoluta, eventual cu niscaiva racolari. Cu sau fara majoritate absoluta, insa, chestiunea condamnarii ramane.

Majoritatea absoluta a PSD ar inchide doar posibilitatea ca presedintele sa inchege alta majoritate din bucatele.

Neoficial, ar putea fi vorba despre clarificarea constitutionalitatii Legii 90. Deja Avocatul Poporului a anuntat ca a dat in lucru aparatului sau evaluarea oportunitatii sesizarii CCR. Dar procedura aceasta dureaza: pana decide AP, pana stabileste CCR termenul, suficient pentru intocmirea unui raport, nu e obligatoriu nici ca decizia sa fie luata de la primul termen. Adica una peste alta poate fi vorba de saptamani.

In plus, cum spuneam, presedintele a punctat ca legea este o chestiune secundara si ca, indiferent de ea, hotararea sa respecte criteriile de integritate e clara.

Dar Liviu Dragnea ar mai putea astepta ceva. Sa se calmeze partidul dupa euforia victoriei in care doreste o demonstratie de forta, sa isi doreasca sa se instaleze odata la butoane si sa fie dispus si la alt premier, ceea ce acum ar fi mai greu, de la inaltimea scorului foarte mare.

De ce? Ca sa evite o criza politica cu final imprevizibil si oricum costisitoare ca imagine inclusiv, daca nu mai ales, in plan extern, avand in vedere ca si presedintele a externalizat chestiunea.

Teoretic, sigur ca presedintele poate fi suspendat, dar sa-ti incepi mandatul obtinut pe strategie pozitiva cu o mare criza politica, dand foc tarii in plina iarna, cred ca este cel mai rau lucru pe care il poate face PSD, in primul rand in raport cu cei care l-au votat. De aceea, Liviu Dragnea s-a si grabit sa infirme ipoteza.

Iar votul din 11 decembrie, am mai spus-o, nu poate fi invocat de PSD in favoarea lui Liviu Dragnea, cat timp toata campania PSD a spus ca alegerea nu este pentru premier, ca se voteaza programe si partide, motiv pentru care nici macar nu si-a anuntat premierul.

Si pe program, PSD pare ca incepe pasii inapoi. Liviu Dragnea vrea ca Dacian Ciolos sa amane scaderile de fiscalitate prevazute pentru anul viitor, adica scaderea TVA cu un procent, a accizei pe combustibil si eliminarea taxei pe stalp.

Culmea este ca toate reprezinta masuri prevazute de noul Cod Fiscal, mandria Guvernului Ponta. Iar propunerea vine de la initiatorul legii taierii taxelor, dupa ce PSD a defilat cu un program plin de asemenea taieri pentru medici, pentru PFA etc.

E bine sa incepi relaxarea cu o anulare a relaxarii, dar pe care sa nu ti-o asumi cu semnatura, nu-i asa?

Una peste alta, cred ca ne aflam in fata unui joc de putere, in care Liviu Dragnea stie ca, fara o criza politica de proportii, nu poate obtine propria desemnare, dar trebuie sa satisfaca si orgoliul partidului potentat de un scor foarte mare.

Pentru ca fara suspendarea pe care a avut grija sa o excluda si fara a risca alegeri anticipate, nu vad cum l-ar putea indupleca pe Klaus Iohannis la o imposibila concesie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Klaus Iohannis Liviu Dragnea, #Liviu Dragnea premier , #Liviu Dragnea