Referendumul, asul din maneca al presedintelui

Marti, 14 Februarie 2017, ora 09:41
10672 citiri
Referendumul, asul din maneca al presedintelui

Referendumul propus de presedintele Iohannis a intrat in linie dreapta, votat in unanimitate chiar si de acei parlamentari care nu manifesta prea multa simpatie pentru seful statului si carora nu le cade prea bine la stomac combaterea coruptiei, care a scos in strada mii de protestatari si care ne-a facut de basm in toata Europa.

Iar daca a fost unanimitate inseamna ca a votat si condamnatul Dragnea, cel chemat din nou in instanta pentru un mic matrapazlac, care insa tot coruptie se numeste.

Ba cred ca a votat intr-o voiosie si inca nejudecatul Tariceanu, chemat intr-un matrapazlac urias, alaturi de nume simandicoase, precum "printul" Paul, cel care si-a adjudecat padurea Snagov si alte plantatii ale tarii.

Ca unora nu le-a venit la indemana sa voteze contra intereselor lui Dragnea sau ale lui Tariceanu sunt sigur. Ca urmare, chiar daca nu s-au opus, unii tot i-au cautat referendumului nod in papura, pentru ca asa-i in politica.

Nodul cel mai plauzibil li s-a parut a fi cel legat de costuri. Cum adica, visteria e plina de gauri negre iar noua, poftim, ne arde de un referendum neprevazut in bugetul pe 2017?

Ca sa vezi: observatia vine din partea PSD+ALDE, adica aceiasi combatatanti care, acum cativa ani, organizasera doua referendumuri, amandoua pentru demiterea presedintelui Basescu si amandoua date in bara.

Nici atunci nu erau prevederi in buget, dar n-a facut nimeni problema din asta, bani s-au gasit garla. Primul referendum, facut din initiativa lui Dan Voiculescu, in prezent domiciliat la Jilava, s-a dovedit total neinspirat, intrucat Basescu se afla atunci la culmea popularitatii sale. Peste 80% din voturi ii erau favorabile.

Daca primul referendum a fost o neghiobie, intrucat vedea si un copil spectaculoasa popularitate de atunci a lui Basescu, cel de al doilea s-a dovedit o nerozie, intrucat, desi presedintele reinstalat la Cotroceni scazuse intre timp in sondaje, Guvernul Ponta s-a dovedit incapabil sa gestioneze scrutinul si s-a pomenit cu un rezultat favorabil, dar nevalidat. Leapsa! Avantaj Basescu!

Dupa cum se stie, oalele sparte le-a platit organizatorul Liviu Dragnea, condamnat ulterior la doi ani cu suspendare, pentru influentarea alegatorilor la vot.

Iar Basescu, desi procentele il defavorizau dramatic, a ramas la Cotroceni.

PSD a ripostat atunci prin legea 341/2013, care modifca Legea referendumului. Te apuca si azi rasul, cand afli ce modificari au introdus liderii PSD prin acest act normativ. Citez, in extras, doua aliniate din art. 5:

" (2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente."

Si mai citez:

" (3) Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente."

Este usor de observat ca legea de atunci a fost emisa de Parlament cu adresa precisa, numai ca, in ciuda osardiei partilor interesate, Guvernul n-a mai putut organiza si un al treilea referendum pentru demiterea presedintelui Basescu.

Nu stiu de ce. Poate ca extraordinarul bluff cu cele doua referendumuri picate nu mai alimenta curajul nimanui, ca sa-l incerce si pe al treilea. S-ar putea insa ca domnul Basescu sa fie pur si simplu un om cu noroc si foarte greu de doborat. Nu poti lupta cu pronia cereasca!

In ciuda celor doua precedente nereusite, opinia mea este ca referendumul initiat de presedintele Iohannis este mai mult decat binevenit si are toate motivele sa fie o reusita.

In primul rand, combaterea coruptiei preocupa sincer alegatorul de rand. Privind multimea adunata seara de seara in Bucuresti si in marile orase, gandesc ca el nu va ezita sa mearga masiv la urna si sa raspunda cu "DA" intrebarii puse de presedinte.

In al doilea rand, rezultatul poate fi o lectie buna pentru actuala majoritate, care nu intelege ca una este dictatura majoritatii pe care a instalat-o si alta este democratia, pe care o intelege greu.

In al treilea rand, un asemenea reviriment ar putea incuraja Opozitia sa se trezeasca din hibernare.

In al patrulea rand, un DA masiv ar putea fi pentru presedintele Iohannis o proba de performanta, capabila sa-i restabileasca acea cota de popularitate cu care a fost ales presedinte in noiembrie 2014. Tara noastra merita un presedinte bine sustinut, nu unul erodat prin eforturile neloiale ale liderilor PSD+ALDE.

Si - foarte important - reusita referendumului ar putea determina Parlamentul sa revina la vechile conditii de validare, respectiv 50%+1, ca sa nu ramanem de rasul curcilor cu actualul 30% nascocit de PSD numai pentru rasturnarea lui Basescu, cel care pare ocrotit de ursita.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Klaus Iohannis presedinte referendum coruptie, #Parlament referendum Iohannis , #Liviu Dragnea