Aceasta e prima sesiune parlamentara in care Opozitia are sanse reale sa demita Guvernul Dancila prin adoptarea unei motiuni de cenzura.
Dar aceasta miscare politica nu va reusi fara o sustinere importanta din partea parlamentarilor PSD.
O lipsa a tactului in ce priveste negocierile, graba si speranta de a prinde o pozitie dominanta in ce priveste discutiile pentru formarea noului guvern pot compromite posibilitatea de a scapa de regimul politic impus de Liviu Dragnea si care s-a dovedit a fi un fiasco.
Eugen Tomac, presedintele PMP, s-a grabit inca din prima zi a noii sesiuni parlamentare sa anunte depunerea unei motiuni de cenzura, a muscat startul, punand in pericol negocierile din cadrul Opozitiei.
In aceste zile, discutiile din cadrul Opozitiei, dar si cu reprezentanti PSD sunt in toi. Confruntarea dintre Liviu Dragnea si Gabriela Firea ofera posibilitatea clasei politice sa-l izoleze pe actualul lider al PSD, compromis de cele doua condamnari penale si de incercarile sale disperate de a scapa de o eventuala pedeapsa cu executare.
"La nivelul PNL exista o echipa de negociere, fiecare membru al acestei echipe discuta cu grupurile din Parlament, iar cu PSD, contactele au loc la nivel individual", a declarat Ludovic Orban, presedintele PNL, pentru Ziare.com.
Marea problema a Opozitiei consta in faptul ca nu exista o platforma comuna si un plan in ce priveste perioada imediat urmatoare dupa un eventual succes al motiunii.
In acest moment, e greu de crezut ca incercarea de schimbare a majoritatii parlamentare va avea succes, fara existenta unor asigurari pentru PSD ca, intr-o forma sau alta, reprezentanti ai acestui partid vor face parte si din viitorul Guvern.
"Trebuie acceptata realitatea politica si actionat in consecinta. Cheia este la Parlament (ca si in 2012, cand a inceput declinul regimului Basescu) . Liviu Dragnea nu este un om politic aflat intr-o simpla ecuatie de cariera. El nu poate si nu se va retrage de buna voie din nicio functie pe care o detine in acest moment.
Orice pas inapoi ii aduce perspectiva executarii unor pedepse privative de libertate si disparitia totala din politica", a scris Victor Ponta, fost presedinte PSD, pe pagina sa de Facebook.
Mai multi lideri politici constientizeaza toxicitatea regimului Dragnea si incearca sa gaseasca solutii, dar cheia se afla in Parlament, iar lacatul e PSD.
La mai bine de o saptamana de la inceperea noii sesiuni parlamentare, nu exista un progres real in ce priveste crearea unei mase critice de parlamentari PSD care ar putea sustine motiunea.
Foarte multi sunt in expectativa, asteptand sa vada cum se va incheia conflictul dintre Liviu Dragnea si Gabriela Firea. Gruparea Tudose-Ciolacu din PSD nu-si mai ascunde ostilitatea fata de liderul partidului, dar nimeni nu stie "cati sunt" si "ce vor".
"Trebuie sa vedem in ce masura in PSD exista o grupare serioasa care sa sustina o motiune de cenzura impotriva Guvernului Dancila", a declarat Ludovic Orban pentru Ziare.com.
Votul din Parlament de miercuri, 12 septembrie, in ce priveste motiunea simpla depusa impotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, confirma spusele liderului PNL, ca inca nu exista o astfel de masa critica la social-democrati. In apararea doamnei Carmen Dan au votat 149 de deputati. Ca o curiozitate, numarul grupului PSD din Camera Deputatilor are exact 149 de membri.
Desi unii au lipsit, cativa n-au votat, iar sustinerea ministrului a fost obtinuta si cu ajutorul unor reprezentanti de la ALDE, totusi se observa o mobilizare mare in PSD pentru a o apara pe Carmen Dan, ministrul de Interne contestat puternic de opinia publica in urma reprimarii violente de catre jandarmi a protestului din 10 august.
Victor Ponta crede ca Liviu Dragnea poate fi izolat doar printr-o singura strategie: "Fortele politice de Opozitie (PNL, USR, PMP) trebuie sa anunte ca vor initia si vor vota o motiune de cenzura impotriva Guvernului Dragnea-Dancila, dar ca nu vor intra la guvernare decat in urma unui vot popular..., ca accepta dreptul PSD (care are cel mai mare numar de parlamentari) de a propune un nou Guvern, cu conditia ca acesta sa fie democratic, pro european si pro-dezvoltare", a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Victor Ponta, fost presedinte PSD, sustine ca Guvernul Dancila poate fi schimbat in Parlament cu o singura conditie, social-democratii sa ramana la guvernare - Foto: Hepta.ro
"Nu sunt adeptul acestei idei", a declarat Ludovic Orban, comentand garantiile cerute de o parte din PSD de a ramane la guvernare dupa plecarea Vioricai Dancila.
"Aceasta poate veni ca o discutie ulterioara. Pentru noi, liberalii, acum e important sa scapam de aceasta ceata de ignoranti. Noi dorim schimbarea Guvernului, iar prin aceasta actiune le cream posibilitatea celor din PSD sa scape de Liviu Dragnea", a precizat presedintele PNL pentru Ziare.com.
Klaus Iohannis, rol principal in ce priveste inclinarea balantei
In Parlament, negocierile se desfasoara greoi, iar presedintele Klaus Iohannis va avea, de aceasta data, ultimul cuvant. E singurul care are puterea de a oferi garantii informale reprezentantilor PSD ca raman la guvernare dupa plecarea cuplului Dragnea-Dancila.
"Fac pe aceasta cale un apel la membrii PSD sa ia foarte in serios protestele din aceste zile si sa inteleaga ca trebuie sa guverneze pentru oameni si nu impotriva lor", a declarat presedintele Klaus Iohannis intr-un mesaj transmis in data de 13 august ca reactie la reprimarea violenta de catre jandarmi a protestelor din 10 august.
Un prim semnal a fost dat, iar acum, conform declaratiilor mai multor lideri politici, confruntarea din interiorul PSD va inclina balanta intr-o directie sau alta.
"Daca toti cei implicati inteleg ca Romania este intr-un moment extrem de grav al destinului sau, aceste actiuni pot avea loc in perioada urmatoare si multe lucruri care tin de intereselul nostru national vor fi salvate.
Daca miopia politica si egoismul vor prevala din nou, atunci sa fim pregatiti pentru daunele uriase pe care le va produce regimul Dragnea inainte de a pleca, pana la urma, de la putere!", a scris Victor Ponta, fost presedinte al PSD.
Draqnea e dopul constipatiei politice si juridice. Hai odata cu... Vezi tot