Reinventarea lui Klaus Iohannis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Decembrie 2016, ora 07:30
31814 citiri
Reinventarea lui Klaus Iohannis

Cand am spus ca alegerile parlamentare l-au pus pe presedintele Iohannis in cea mai buna pozitie pentru a ataca prezidentialele, adica de lider al opozitiei, si ca totul depinde de felul in care va sti sa joace aceasta carte, nu ma asteptam ca domnia sa sa dea in scurt timp dovada unei maiestrii remarcabile, ca un fel de reinventare.

Si nu ma asteptam pentru ca, dupa un lung sir de miscari discutabile de la inceputul mandatului, si dupa 11 decembrie si-a inceput parcursul cu cateva gesturi as zice nefericite, in frunte cu invitarea lui Calin Popescu Tariceanu la o discutie privata care, indiferent de continutul sau real, a generat multe suspiciuni si a dat munitie coalitiei PSD-ALDE.

Iata insa ca presedintele pare sa se fi trezit, cum se zice, precum boxerul din pumni si a reusit, practic, sa intoarca jocul, readucandu-l pe Liviu Dragnea din postura de lider national, in care se suise, in aceea de vataf judetean, si inca unul pus in genunchi.

E adevarat, a lucrat cu materialul clientului.

Dupa alegeri, presedintele parea pus la zid in fata unei majoritati zdrobitoare si fara alternativa. Da, PSD nu a obtinut majoritatea de unul singur, dar o majoritate care sa nu-l includa, desi posibila matematic, nu putea fi decat o oaste de stransura fragila si plina de tensiuni.

Refuzul PSD-ALDE de a participa la prima runda de consultari si declaratiile ironice la adresa presedintelui au agravat perceptia ca dl Iohannis nu are prea multe de facut decat sa incerce disperat sa sparga o majoritate de nespart.

Daca pe Liviu Dragnea nu il lua betia puterii absolute si nu incerca sa ia jocul cu totul pe cont propriu, eludandu-si chiar partidul cazut in recunostinta pentru aceasta victorie record, era probabil foarte greu pentru dl Iohannis sa iasa din corzi.

Dar asta ar fi presupus ca dl Dragnea sa arate putina smerenie in raport cu partidul si sa nu-si asume propunerea de premier pe persoana fizica si ca propunerea formulata sa fie una fara vulnerabilitati majore. N-a fost asa. Dl Dragnea a ignorat ambele cerinte, una tinand de regulile democratice, iar cealalta de responsabilitatea unui demnitar autentic, pentru a satisface o singura dorinta personala: securizarea propriei puteri si in partid, si asupra partidului.

Sunt exact erorile pe care le-a exploatat abil presedintele atunci cand a refuzat propunerea Sevil Shhaideh, care acum este trimisa la inaintare sa se victimizeze privind amenintarile teribile care ar fi determinat-o sa refuze o noua propunere pentru ca astfel sa fie clar, nu-i asa?, ca Liviu Dragnea nu a dat inapoi de la certitudinea ca a doua propunere nu va mai exista. Daca e asa fragila cu adevarat, cum sa fi facut fata presiunilor functiei de premier?

Este o punere la punct prin care presedintele puncteaza si responsabilitatea de inalt demnitar intr-o tara NATO si intr-un context extern extrem de complicat si atasamentul pentru regulile democratice, in care este inacceptabil ca un politician sa ia partidul pe persoana fizica. In ritmul acesta ma gandesc ca se poate ajunge sa ia si guvernarea si tara pe persoana fizica.

Si presedintele a facut aceasta punere la punct in timp ce pe ecrane topaiau tot felul de personaje infierbantate pana la isterie care urlau: suspendare, suspendare! De ce suspendare, cat timp presedintele a recunoscut explicit majoritatea PSD-ALDE rezultata din alegeri, careia i-a cerut sa faca o noua propunere? Deci constitutional si democratic impecabil.

Iesit din corzi cu acest refuz sec, dl Iohannis a revenit practic la conducerea jocului. L-a obligat pe Liviu Dragnea sa-si ia declaratiile triumfaliste inapoi, sa faca a doua propunere pe care sa o trimita umil, cu posta, pentru ca, la fel ca telefonul presedintelui, usa Palatului ii era inchisa, si tine in continuare PSD in tensiune cu toti ochii atintiti asupra fiecarui pas pe care il face, cel mai probabil pana anul viitor.

Si intre timp dl Dragnea rateaza si obiectivul amanarii reducerilor de fiscalitate care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie. Asta bonus, ca sa usture si mai tare.

Si, foarte interesant, in timp ce dl Dragnea incearca sa-l tina strans lipit pe dl Grindeanu, iata ca premierul propus a fost invitat singur si singur s-a dus la presedinte. Asta dupa ce dna Shhaideh a fost propusa fara sa ii fie aratata fata, nici publicului, nici presedintelui, in absenta. De data aceasta dl Dragnea e lasat pe afara si semnalul pare a fi ca nici nu va avea loc in relatia bilaterala de la cel mai inalt nivel al statului.

Mesajul presedintelui este clar, apasat, vizibil si de pe luna: eu conduc dansul, la mine e decizia si peste mine nu se trece.

Nedemocratic? Neconstitutional? Nu vad de ce. Presedintele a fost pus acolo de 6 milioane de voturi direct exprimate. Si cum nu suntem decat in mintea dlui Tariceanu republica parlamentara, voturile acestea ii dau presedintelui intreaga legitimitate, ba chiar obligatia, as zice, sa nu fie un simplu spectator, cand unui politician sau altul i se suie puterea la cap si vrea sa ia tara pe persoana fizica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis premier PSD, #Iohannis Dragnea premier, #Iohannis Shhaideh premier , #Liviu Dragnea