Die Welt: Basescu nu agreeaza numirea lui Iohannnis in functia de vicepremier

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 11:52
6256 citiri
Die Welt: Basescu nu agreeaza numirea lui Iohannnis in functia de vicepremier
Foto: Die Welt

Nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru functia de ministru de Interne si vicepremier nu a trecut neobservata de presa germana.

Die Welt aloca un comentariu amplu despre "germanul care ar urma sa devina vicepremierul Romaniei".

"Pentru prima data in istoria Romaniei, un politician din randul minoritatii germane ar urma sa preia un minister, unul foarte central. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost nominalizat de PNL pentru functie de minsitru de Interne. In acelasi timp, el ar urma sa devina si vicepremier sub conducerea controversata in Europa a premierului Victor Ponta", scrie Die Welt.

"Iohannis este o vedeta nepatata a scenei politice romanesti, dar numirea sa depinde de presedinte, iar acesta nu este incantat. Traian Basescu l-a expediat pe sas in 2009, cand, sustinut intr-un mod spectaculos de toate partidele importante, Iohannis fusese nominalizat la functia de premier.

Ar fi dispus de o majoritate confortabila in Parlament. Nici acum Basescu nu agreeaza nominalizarea lui Iohannis. El este angrenat in lupta eterna pentru putere cu Guvernul Ponta, iar numirea lui Iohannis ar fi un evident punct in plus pentru coalitia guvernamentala", considera jurnalistii germani.

"Ascensiunea lui Iohannis este explicabila prin lipsa de figuri marcante din interiorul Partidului National Liberal. PNL este in cautarea unei personalitati credibile. Oferindu-i functia de prim-vicepresedinte in PNL, functie inexistenta pana atunci, Crin Antonescu l-a ademenit pe Iohannis in partid inca din februarie 2013", aminteste sursa citata.

"PNL a fost obligat sa faca noi nominalizari pentru ministrii demisionari, printre ei si pentru cea a ministrului de Interne, Radu Stroe, ramas fara post din cauza scandalului national iscat de coordonarea incompetenta a operatiunilor de localizare a unui accident aviatic. De asemenea, omul PNL, Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru inselaciune. PNL a devenit partidul ministrilor demisionari din motive penibile.

In calitate de primar, Iohannis a transformat Sibiul. Are parte de incredere, ramane de vazut daca rezista provocarilor de pe scena nationala. In calitate de ministru de Interne, Iohannis trebuie sa asigure ordinea dupa dorintele liderului de partid Crin Antonescu.

In acelasi timp, apar probleme juridice. El ar vrea sa mai ramana in functia de primar inca sase luni, dar nu e sigur ca se poate, in timp ce colegii invidiosi invoca deja faptul ca nu exista un post de vicepremier pentru Interne", concluzioneaza jurnalistii de la Die Welt.

#Die Welt Klaus Iohannis, #Basescu Klaus Iohannis ministru, #Iohannis vicepremier , #ministru de Interne