Iohannis: Nu s-a ajuns la o concluzie astazi. Voi fi vicepremier!

Luni, 10 Februarie 2014, ora 14:06
4925 citiri
Iohannis: Nu s-a ajuns la o concluzie astazi. Voi fi vicepremier!
Foto: Arhiva

Klaus Iohannis a declarat, luni, ca PNL a hotarat ca el sa fie vicepremier si va fi.

Declaratiile au fost facute dupa o sedinta de urgenta a liderilor USL pe tema schimbarii unor ministri liberali in Guvernul Ponta si nominalizarii lui Iohannis in functia de ministru de Interne si in cea de vicepremier.

Sedinta USL a avut loc la Vila Lac 1 si la ea a participat in calitate de invitat special si Dan Voiculescu, presedintele fondator al PC.

Iohannis a fost cel care a prezentat concluziile intalnirii de la Vila Lac 1, precizand ca este in continuare nevoie "de discutii, clarificari si negocieri" intre liderii USL si sustinand ca "discutia a fost una amiabila".

Primarul Sibiului a declarat ca PNL a propus partenerilor din USL, printre altele, ca el sa preia functia de vicepremier si ministru de Interne, iar acest lucru "nu se potriveste cu actuala structura a guvernului", motiv pentru care "trebuie modificata structura guvernului, lucru pe care il poate face doar Parlamentul".

"E o birocratie, aceste chestiuni trebuie parcurse in urmatoarele zile", a mai precizat Iohannis, spunand ca, in aceste conditii, "daca una dintre partile aflate la guvernare doreste sa faca propuneri, este un moment potrivit".

"Nu am ajuns la o concluzie astazi, pentru ca nu ne-am propus acest lucru. Am stabilit maine o intalnire, tot in conducerea USL, la care vine toata lumea pregatita cu propunerile pe care doreste sa le faca, altele decat le-am facut noi. Vor fi discutate si, presupunand acordul partilor, se poate convoca Parlamentul in sedinta comuna si se poate aproba noua structura a guvernului", a mai spus acesta.

Klaus Iohannis a subliniat foarte clar ca nu intra in Guvern pentru ca doreste sa ia locul cuiva, ci "PNL a hotarat sa fiu vicepremier si voi fi".

"Noi de la PNL nu vom merge sa cerem o lege pentru un om si nici nu am de gand sa intru intr-o situatie discutabila. Reafirm determinarea mea de a deveni vicepremier si ministru de Interne. Evident ca voi face toti pasii ceruti de legile in vigoare pentru a fi si in legalitate (...)

Eu voi face cu certitudine orice pas va fi nevoie pentru a fi in legalitate, dar acest pas imi apartine, il voi face atunci cand trebuie. Nu exista institutia autosuspendarii din calitatea de primar, doar din partid. In administratia publica nu exista autosuspendare", a mai declarat Iohannis, referindu-se la faptul ca legile actuale si Constitutia nu permit ca un primar sa fie si membru al Guvernului, motiv pentru care el va trebui sa renunte la functia de primar al Sibiului.

"Nu voi fi in aceasta seara ministru de Interne"

Intrebat de jurnalisti daca i s-a promis ca nu se vor organiza alegeri partiale la Sibiu cat timp el va face parte din Guvern, Iohannis a raspuns: "Asta nu s-a discutat, nu se va discuta si este treaba Guvernului atunci cand se va pune problema".

In ceea ce priveste posibilitatea ca, in calitate de vicepremier, el sa primeasca atributiile lui Daniel Chitoiu, acesta a spus ca s-au discutat mai multe variante si se vor negocia in continuare.

"Noi, in PNL, am desemnat persoana care va fi ministrul Finantelor, Eugen Nicolaescu. Discutia s-a incheiat foarrte repede (...) S-a discutat, este unul din subiectele pe care le vom discuta maine, la sedinta aproape tehnica, cand vom stabili care vicepremier de ce se ocupa, daca vor fi si alte modificari, daca se schimba si altceva in structura guvernului. Sunt chestiuni care trebuie lamurite, nu conflictuale. Sunt optimist in ce priveste concluziile", a declarat Iohannis, spunand ca "toata lumea a fost de acord sa se faca acest pas".

Prim-vicepresedintele PNL a precizat ca intalnirea de astazi a liderilor USL a fost "una de prim contact cu tematica", urmand sa se negocieze in continuare, cata vreme "au fost mentionate cateva posibile schimbari in guvern, unele necesare".

Intrebat daca urmeaza un Guvern Ponta3, Iohannis a raspuns negativ.

"Nu, ramane guvernul in functiune, dar cu aceste modificari care se impun acum. Aceste modificari se pot face numai prin hotatarea guvernului aprobata in camerele reunite (...) Am exclus din start sa fiu ministrul Finantelor, dar nu am exclus deloc sa coordonez finantele, ba chiar cred ca ar fi un lucru interesant", a declarat Iohannis.

De asemenea, pentru ca un jurnalist a reamintit ca premierul Ponta a spus ca trimite luni la Palatul Cotroceni propunerea ca el sa preia functia de ministru de Interne, Iohannis a explicat ca premierul a avut ideea "sa facem repede modificarile care se pot opera prin mecanismul de remaniere simpla", urmand ca celelalte modificari sa se faca ulterior.

"Totusi, noi ne-am exprimat preferinta pentru ca face totul dintr-o singura miscare. Nu este bine si nu e oportun sa avem doua faze de schimbari in guvern la un interval scurt, ne-am exprimat preferinta pentru o varianta. Eu nu voi fi in aceasta seara ministru de Interne", a mai declarat el.

Varianta optimala: Miercuri se voteaza in Parlament noua structura a Guvernului

Pentru ca un jurnalist l-a intrebat daca e posibil ca el sa fie vicepremier, dar in calitate de ministru de Interne sa ii fie subordonat vicepremierului Gabriel Oprea, Klaus Iohannis a spus ca atributiile viitorilor vicepremieri vor fi stabilite prin Hotarare de Guvern.

"Am propus si prim-ministrul a acceptat, ca dupa ce parcurgem acesti pasi, avem vicepremierii stabiliti, sa ne adunam, sa analizam problema, si prim-ministrul da atributii ce considera, in fiecare caz in parte", a mai spus Iohannis, adaugand ca "nu se poate ca vicepremierul Oprea sa coordoneze o parte din ce face ministrul de Interne care si el e vicepresedinte, dar se poate sa existe comitete sau comisii speciale, cum este cel pentru situatii speciale, care sa fie coordonate de un vicepremier, chiar daca structuri de la un alt vicepremier participa acolo".

Klaus Iohannis a mai declarat ca se indoieste ca se va face o rocada intre ministerele PSD si PNL. "Ma indoiesc de asa ceva, nici nu s-a cerut, nici nu s-a discutat", a declarat el.

Deoarece, intre timp, s-a aflat ca Guvernul a cerut Agentiei Nationale de Integritate (ANI) un punct de vedere cu privire la incompatibilitatea primar-ministru, iar in raspunsul primit s-a mentionat ca un membru al Guvernului trebuie sa iasa din incompatibilitate inainte de a depune juramantul pentru o noua functie publica, Iohannis a subliniat inca o data: "Dupa cum am spus, evident ca voi face tot ce trebuie pentru a fi in perfecta legalitate si din punctul de vedere al ANI", dand de inteles ca va demisiona de la Primaria Sibiu.

Ce cauta Dan Voiculescu la sedinta conducerii ULS?

Pe de alta parte, Iohannis a sustinut ca "in nicio discutie la care am participat eu, deci nici astazi, nu s-a discutat" despre posibilitatea ca Gabriel Oprea sa preia Ministerul Apararii.

Cat despre finalul negocierilor, Klaus Iohannis a declarat ca schimbarea structurii guvernului "se va intampla cand vom fi pregatiti".

"Varianta optimala, maine discutam si miercuri in parlament sa se ia hotararea, dupa care fiecare sa isi preia postul", dar este posibil si sa se amane "daca din motive pe care nu le cunosc si nu le ghicesc, nu terminam maine, de exemplu ninge atat de tare si nu pot sa ajung de la Sibiu".

"Daca stam si asteptam pana maine, poate vine cineva si de la noi cu o schimbare", le-a mai transmis prim-vicepresedintele PNL partenerilor de alianta.

Intrebat de un jurnalist care este relatia sa cu Traian Basescu, acesta a declarat ca cel mai potrivit cuvant este "non-relatie".

De asemenea, intrebat in ce calitate a participat Dan Voiculescu la intalnirea conducerii USL, Iohannis a replicat "Habar n-am".

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...
Comentarii
Poza guvernarea ineptocrata
guvernarea ineptocrata
rank 5
Oameni bătrâni, vă jucați de-a mijoarca! Mare nerușinare!