Opinii: Dl Iohannis si capcanele politicii dambovitene

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 22:29
3708 citiri
Opinii: Dl Iohannis si capcanele politicii dambovitene

Vina principala a d-lui Iohannis este ca nu a luat in calcul metehnele politicii dambovitene. Simpla majoritate parlamentara nu este suficienta, cum a crezut initial dl Iohannis, pentru instalarea domniei sale in functia de premier.

Ce intrebari erau de lamurit, inainte de a accepta nominalizarea din partea majoritatii parlamentare:

O perioada prea scurta

Perioada pentru care ar fi fost instalat ca premier, avand in vedere ca pierdea si functia de primar, era clar nedefinita. In mod corect, dupa tatonari si pitire dupa cires, d-l Iohannis a aflat ca nimeni nu-i poate garanta functia de premier dupa alegerile prezidentiale, cand majoritatea parlamentara se poate regrupa intr-o alta configuratie, functie de viitorul presedinte.

Daca luam in calcul perioada in care cabinetul d-lui Lucian Croitoru va fi respins de parlament si, eventual, va fi instalat un cabinet Iohannis, acestuia ii raman 3-4 saptamani de guvernare, atat cat sa invete usile si birourile din palatul Victoria si sa obtina un capitol important in propriul CV. Ar fi fost cel mai scurt mandat din perioada postdecembrista

Fara desemnarea presedintelui Basescu

Dl Iohannis a subapreciat decizia presedintelui Basescu de a actiona strict in conformitate cu litera Constitutiei, desi anuntase in mod explicit acest lucru.

Daca majoritatile parlamentare ad-hoc ar fi suficiente pentru desemnarea premierului, iar presedintele ar fi obligat sa semneze ca primarul nominalizarea rezultata din intelegerile partidelor, nici nu era necesara inscrierea in Constitutie a acestui act strict formal.

Majoritatea formata cerea camerelor reunite sa constate noua majoritate, sa desemneze premierul, fara semnatura formala a presedintelui. Asa ar fi fost logic.

Daca liderii majoritatii nou create au subapreciat decizia presedintelui Basescu de a nu scapa din mana fraiele puterii, mai ales in prag de campanie electorala, inseamna ca nu-si cunosc de loc adversarul. Dupa ce s-a fript cu Tariceanu, era normal ca presedintele sa sufle si in Iohannis.

Sa intri in campanie cu un esec usturator la activ, iar in cazul d-lui Geoana dublat de iesirea de la guvernare, iata premise cat se poate de proaste pentru castigarea alegerilor.

Fara program de guvernare

Nu exista un program de guvernare in spatele initiativei noii majoritati. De aici trebuia pornit, daca erau partide serioase.

Distanta doctrinara inre PSD si PNL este asa de mare, incat nu putem nici macar imagina cateva puncte asupra carora s-ar fi putut intelege. Cota unica, pastrarea TVA, reducerea cheltuielilor bugetare, masurile anticriza, nimic nu le aproprie.

In afara urii viscerale fata de actualul presedinte. Ca asa stau lucrurile stie toata lumea politica, mai putin dl Iohannis. Care trebuia sa pretinda inainte de a accepta nominalizarea o minima schita a programului de guvernare acceptata de cele trei partide componente a noii majoritati.

Macar pentru a vedea daca este compatibila cu propriile convingeri. In lipsa acestei schite totul este un joc politicianist de culise neserios, caruia i-a cazut victima dl Iohannis.

Vrand nevrand, agent electoral

Iata-l pe dl Iohannis inhamat si la campania prezidentiala a celor doi candidati, Mircea Geoana si Crin Antonescu. Fiecare dintre cei doi sustine ca-l cultiva de multa vreme pe d-l Iohannis, numara convorbirile pe care le-a avut cu acesta, se intrec in a-l aduce la Bucuresti, in prezenta camerelor tv, pentru a prelua din popularitatea acestuia in propria campanie electorala.

Ba chiar starneste invidie si pizma intre cei doi candidati, fiecare striga din ce in ce mai tare: "e al meu, ba al meu"! Cum intrarea in turul doi al alegerilor prezidentiale se va decide, cel mai probabil, intre d-nii Geoana si Antonescu, este de asteptat in saptamanile urmatoare sa-si toarne reciproc in cap galeti de zoaie si insulte si atunci d-l Iohannis va fi la mijloc, sub ploaia de invective. Daca nu cumva va fi chemat sa arbitreze intre cei doi. Nu cred ca-si doreste asa ceva.

O stire de ultima ora spune ca dl Geoana i-a cerul d-lui Iohannis sa-l sprijine in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Exact ce anticipam.

In concluzie, dl Klaus Iohannis a dat dovada de naivitate si necunoastere a meandrelor politicii dambovitene cand a acceptat sa intre intr-un joc pe care nu-l poate controla, fara minime asigurari de castig.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Johannis campanie electorala, #Mircea Geoana Klaus Johannis, #strategie Klaus Johannis , #Mircea Geoana