Proiectul Iohannis, o strategie electorala riscanta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 11:34
12051 citiri
Proiectul Iohannis, o strategie electorala riscanta
Foto: livenews.ro

PNL si UDMR au gasit calea prin care sa ofere propriilor electorate pastila amara numita Mircea Geoana. Au invelit-o in glazura dulce numita Klaus Iohannis, au impachetat-o apoi in staniolul frumos colorat al unui acord politic si o ofera alegatorilor ca pe marul din povestea Albei ca Zapada.

Nu mai alegem presedintele, alegem premierul

Klaus Iohannis il face pe Mircea Geoana digerabil pentru liberalii care, atrasi de figura neamtului de dreapta, n-ar mai observa chipurile monstruoase care il flancheaza pe liderul social democrat si nu s-ar mai teme asa de tare ca PSD va mari birurile si va aboli cota unica pentru a aduna bani destinati clientelei si bugetarilor.

Cat despre baronii PSD, cu siguranta ca ei nu au fost loviti de un amor extraordinar pentru primarul Sibiului. Nu cred ca Marian Vanghelie, Liviu Dragnea sau Radu Mazare, de exemplu, sunt cazuti in admiratia d-lui Iohannis, dar stiu ca fara electoratul liberal nu au nicio sansa sa-l instaleze pe Mircea Geoana la Cotroceni si nici sa revina la putere.

Dar rebranduirea lui Mircea Geoana merge mai departe. Crin Antonescu a lasat sa scape in presa informatia ca ar fi conditionat sustinerea pentru Mircea Geoana de iesirea din prima linie a lui Vanghelie si Hrebenciuc. Adica un fel de operatiune "Nufarul": schimbam marca Vanghelie&Hrebenciuc cu marca Iohannis.

Sigur, ar fi minunat ca personaje toxice precum cele mentionate sa fie inlaturate, insa ma indoiesc sincer ca asa ceva se poate chiar daca liberalii ar fi sinceri in solicitarea lor.

Adica putem crede ca Hrebenciuc si Vanghelie se vor retrage discret, cu onoare, pentru binele tarii? Sa nu uitam ca Vanghelie s-a mai suspendat o data din partid, tot cand imaginea PSD avea nevoie de o curatire, pentru a reveni apoi chiar mai puternic.

De fapt, ca si retragerea celor doi, proiectul Iohannis este foarte putin credibil dincolo de data de 6 decembrie.

Un proiect plin de capcane

In primul rand, acest proiect pleaca, am mai spus, de la o aberatie politica: partidul mai mare de stanga ofera partidului mai mic de dreapta postul de premier pentru un independent de dreapta. In baza carui proiect? In afara de numele premierului intre copertile lui nu e nimic, iar cele doua partide care acum se aliaza au divergente majore in punctele esentiale, incepand cu viziunea asupra fiscalitatii: cota unica si majorarea vs scaderea impozitelor. Cum se poate armoniza asa ceva?

Dar sa zicem ca se armonizeaza, in conditiile la care PNL pretinde ca nu renunta sub nicio forma. Ce partid se dovedeste atat de generos? Cine face cinste cu programul si functia de premier? PSD, campionul baronilor locali obsedati de butoanele puterii prin care sa dirijeze pana la ultimul banut public.

In aceste conditii, ce garantii are PNL ca imediat ce Mircea Geoana s-ar vedea cu sacii in caruta il va mai numi pe Klaus Iohannis premier. Sau, daca-l numeste, ca dupa cateva saptamani PSD nu va denunta acordul si nu-l va trimite pe Klaus Iohannis inapoi la Sibiu. Cum? De exemplu, printr-o iesire de la guvernare urmata de motiune de cenzura si de o numire a unui nou premier de catre presedintele Geoana.

Sa nu uitam apoi ca dupa ce Mircea Geoana ar ajunge presedinte, sefia PSD ar fi preluata de altcinea. Poate Marian Vanghelie, caci nu vad cum l-ar putea impiedica PNL sa candideze si sa fie ales. Poate Adrian Nastase, de ce nu? Cu acest viitor presedinte al PSD va avea de negociat independentul Iohannis sustinut de PNL, partid de 15%. Cam cum ar arata oare o descalecare furibunda a lui Radu Mazare in biroul lui Klaus Iohannis si cum i-ar face fata premierul?

O strategie o data perdanta

Dar aceasta coalizare antiBasescu s-ar putea dovedi o greseala strategica pentru ca aduce izbitor aminte de situatia de la referendum: singur impotriva tuturor. Deja Traian Basescu a inceput sa apese aceasta pedala: "Astept sa se ralieze si PRM, sa fie ca la referendumul de demitere a presedintelui".

Ma izolati, intorc strategia impotriva voastra, pare a fi strategia presedintelui: "Contractul meu ca presedinte e cu poporul nu cu partidele. Voi ramane consecvent acestui parteneriat, nu am avut contract cu partidele, nu am negociat pentru turul doi cu nimeni". Sigur ca e si acesta un populism: nimeni nu poate guverna cu poporul care voteaza doar la alegeri. Se guverneaza cu o majoritate care sa voteze zilnic, in parlament, care sa faca legi, iar negocierea tine de esenta politicii.

Dar sa nu uitam ca poporul iubeste victimele si ar putea vota din nou afectiv, ca la suspendare, daca este stranit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat duminică, 21 aprilie, că PNL nu este „vagon” în alianţa pe care o formează la guvernare şi la alegerile europarlamentare împreună cu...
#Klaus Johannis premir, #alianta PSD PNL, #PNL sustinere PSD , #Mircea Geoana